open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

——————————————————————

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 лютого 2012 р.

Справа № 2-а-9878/09/2170

Категорія:6.2.1

Головуючий в 1 інстанції: Василенко Г.Ю.

Колегія суддів Одеського апеляційного адміністративного суду

в складі:

головуючого судді - Шеметенко Л.П.

суддів - Домусчі С.Д.

ОСОБА _1

при секретарі - Єршовій А.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі адміністративну справу за апеляційними скаргами прокуратури Херсонської області, Херсонської обласної державної адміністрації на постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 14 вересня 2011 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Херсонської обласної державної адміністрації, третя особа –Голопристанська районна державна адміністрація Херсонської області, про визнання протиправним та скасування акта,

В С Т А Н О В И Л А :

У квітні 2009 року ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до Херсонської обласної державної адміністрації (далі Херсонська ОДА) про визнання протиправним та скасування розпорядження голови Херсонської обласної державної адміністрації №940 від 11 липня 2008 року.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач вказувала, що розпорядженням голови Голопристанської РДА від 27 червня 2007 року №317 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам для ведення особистих селянських господарств" їй затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства та передано у власність земельну ділянку площею 1,0 га., що підтверджено державним актом від 02 липня 2007 року. Вказану земельну ділянку їй передано у власність за рахунок земель державної власності із земель запасу на території Старозбур’ївської сільської ради. 11 липня 2008 року головою Херсонської обласної державної адміністрації прийнято розпорядження за №940 "Про скасування розпорядження голови Голопристанської райдержадміністрації за №317 від 27 червня 2007 року. Причиною скасування став протест прокурора Херсонської області, в якому містяться посилання на порушення норм земельного та водного законодавства при прийнятті розпорядження №317.

На думку позивачки, розпорядження голови Херсонської обласної державної адміністрації є незаконним, оскільки ним припинено право власності на земельну ділянку без наявності підстав, передбачених ст. 140 ЗК України.

В ході розгляду до участі у справі було залучено Голопристанську РДА Херсонської області як третю особу.

Також, в ході розгляду в справу вступила прокуратура Херсонської області.

Відповідач позов не визнав, посилаючись на його необгрунтованість.

Представник прокуратури Херсонської області вказував, що оскаржене розпорядження є правомірним та направлено на усунення порушень Водного та Земельного Кодексів України.

Представник третьої особи - Голопристанської РДА надав суду заяву, в який зазначив, що при вирішені спору покладається на розсуд суду; просив розглядати справу без його участі.

Постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 14 вересня 2011 року позовні вимоги ОСОБА_2 задоволені.

Скасовано розпорядження Херсонської ОДА №940 від 11 липня 2008 року "Про скасування деяких розпоряджень голови Голопристанської районної державної адміністрації" в частині скасування розпорядження голови Голопристанської РДА №317 від 27 червня 2007 року.

Не погоджуючись з вказаним рішення суду першої інстанції, прокуратура Херсонської області, Херсонська обласна державна адміністрація подали апеляційні скарги, в яких апелянтами ставиться питання про скасування судового рішення в зв’язку з тим, що воно постановлено з порушенням норм матеріального та процесуального права, а висновки суду не відповідають обставинам справи.

Заслухавши суддю-доповідача, доводи апеляційної скарги, вивчивши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість постанови суду першої інстанції в межах позовних вимог та доводів апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлені наступні обставини справи.

Розпорядженням голови Голопристанської РДА від 27 червня 2007 року за №317 було затверджено проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок громадянам (в тому числі і позивачу) для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель державної власності (землі запасу), розташованих на території Старозбур’ївської та Рибальчеської сільських рад Голопристанського району Херсонської області. Проект землеустрою був погоджений з усіма необхідними органами і посадовими особами.

02 липня 2007 року позивачу був виданий державний акт (серія ЯД №731012) на право власності на земельну ділянку.

11 липня 2008 року голова Херсонської ОДА прийняв розпорядження №940 "Про скасування деяких розпоряджень голови Голопристанської районної державної адміністрації", яким скасував розпорядження голови Голопристанської РДА від 27 червня 2007 року №317 "Про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадян для ведення особистих селянських господарств".

Підставою винесення цього розпорядження став протест прокурора Херсонської області від 17 травня 2008 року №07/1-662 вих-08, який містить посилання на порушення норм законодавства під час передачі громадянам земельних ділянок на території Старозбур’ївської сільської ради.

Зі змісту спірного розпорядження №940 вбачається, що воно прийнято у зв’язку з порушеннями вимог Земельного та Водного Кодексів України, які наведені у протесті прокурора Херсонської області від 17 травня 2008 року.

Сам зміст порушень Земельного та Водного кодексів, допущених при виданні розпорядження №317, у спірному розпорядженні №940 не викладений.

Відповідач не проводив перевірку наявності тих порушень, які наведені прокуратурою Херсонської області у протесті від 17 травня 2008 року №07/1-661-08.

Вирішуючи справу, суд першої інстанції виходив з того, що розпорядження голови Голопристанської РДА від 27 червня 2007 року №317 є ненормативним правовим актом одноразового застосування і вичерпало свою дію фактом його використання і, тому, відповідно до п.5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 16 квітня 2009 року №7-рп/2009 (в якій зазначено, що органи влади не можуть скасовувати рішення, вносити до них зміни, якщо відповідно до приписів цих рішень виникли правовідносини, пов’язані з реалізацією певних суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів, і суб’єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення. Ненормативні правові акти місцевого самоврядування є актами одноразового застосування, вони вичерпують свою дію фактом їхнього виконання, а тому не можуть бути скасовані чи змінені органом місцевого самоврядування) це розпорядження не може бути скасовано, у зв'язку з чим позовні вимоги належить задовольнити.

Колегія суддів не погоджується з вказаними висновками суду першої інстанції, виходячи з наступного.

Рішення Конституційного Суду України від 16 квітня 2009 року №7-рп/2009 було прийнято у справі про скасування актів органів місцевого самоврядування і стосується питання можливості скасування органом місцевого самоврядування свого власного рішення.

Проте, спірні правовідносини у даній справі виникли у зв'язку зі скасуванням органом державної влади –головою Херсонської обласної державної адміністрації розпорядження нижчестоящого органу державної влади –голови Голопристанської РДА і, тому, посилання суду першої інстанції на вказане Рішення Конституційного Суду України є необгрунтованим.

Повноваження голови обласної державної адміністрації щодо скасування розпоряджень голови районної державної адміністрації передбачені ч.3 ст. 33 Закону України "Про місцеві державні адміністрації", відповідно оскаржене розпорядження прийнято суб’єктом владних повноважень в межах його компетенції.

Стосовно обґрунтованості вказаного розпорядження, колегія суддів зазначає наступне.

З матеріалів справи вбачається, що розпорядження голови Голопристанської РДА від 27 червня 2007 року №317 "Про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадян для ведення особистих селянських господарств" було опротестовано прокурором Херсонської області у зв'язку з грубими порушеннями вимог Водного і Земельного Кодексів під час його видання.

Обставини, якими мотивований протест прокурора, підтверджуються постановою про порушення кримінальної справи від 20 червня 2008 (а.с.88); постановою Голопристанського районного суду Херсонської області від 17 грудня 2010 року про закриття кримінальної справи (на підставі Закону України "Про амністію") (а.с.90); листом в.о. начальника відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави –ОСОБА_3 від 13 серпня 2009 року (а.с.91).

На думку суду першої інстанції, відповідач не проводив перевірку наявності тих порушень, які наведені прокуратурою Херсонської області у протесті від 17 травня 2008 року №07/1-661-08.

Однак, з листа Херсонської ОДА від 08 серпня 2008 року "Про скасування деяких розпоряджень голови Голопристанської РДА" (а.с.112), направленому прокурору Херсонської області, вбачається, що така перевірка проводилась.

Таким чином, оскаржене розпорядження було винесено на підставі Закону, в межах повноважень відповідача та обгрунтовано і, тому, висновки суду першої інстанції про його протиправність є помилковими.

За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку про необґрунтованість заявлених позовних вимог ОСОБА_2 і, відповідно, необхідність відмови в їх задоволенні.

Враховуючи, що судом першої інстанції порушені норми матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи, а також, що висновки суду не відповідають обставинам справи, колегія суддів, керуючись п.п.3, 4 ч.1 ст. 202 КАС України вважає необхідним, скасовуючи постанову суду першої інстанції, прийняти нову постанову, якою відмовити ОСОБА_2 у задоволенні позовних вимог до Херсонської ОДА про визнання протиправним та скасування акта.

Керуючись ст.ст. 195, 196; п.3 ч.1 ст. 198; п.3, п.4 ч.1 ст. 202; ч.2 ст. 205; ст. 207; ч.5 ст. 254 КАС України, колегія суддів, –

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційні скарги прокуратури Херсонської області та Херсонської обласної державної адміністрації - задовольнити.

Постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 14 вересня 2011 року - скасувати.

Прийняти нову постанову, якою відмовити ОСОБА_2 у задоволенні позовних вимог про визнання протиправним та скасування розпорядження голови Херсонської обласної державної адміністрації №940 від 11 липня 2008 року.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її проголошення, однак може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили.

Повний текст судового рішення виготовлено 02 березня 2012 року.

Головуючий:

/підпис/

Л ОСОБА_4

Суддя:

/підпис/

ОСОБА_5

Суддя:

/підпис/

ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 67033914
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку