open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 686/6020/17
Моніторити
Ухвала суду /12.12.2017/ Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області Постанова /13.09.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /06.09.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /06.09.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /06.09.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /04.09.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /27.07.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /27.07.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /11.07.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /11.07.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /11.07.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Постанова /25.05.2017/ Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області Ухвала суду /05.04.2017/ Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
emblem
Справа № 686/6020/17
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Ухвала суду /12.12.2017/ Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області Постанова /13.09.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /06.09.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /06.09.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /06.09.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /04.09.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /27.07.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /27.07.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /11.07.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /11.07.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /11.07.2017/ Вінницький апеляційний адміністративний суд Постанова /25.05.2017/ Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області Ухвала суду /05.04.2017/ Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Справа № 686/6020/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2017 року м. Хмельницький

Суддя Хмельницького міськрайонного суду Палінчак О.М., розглянувши в порядку скороченого провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в м. Хмельницькому про зобов'язання до вчинення дій,

встановив:

В квітні 2017 року позивач звернувся до суду з позовом до Управління Пенсійного фонду України в м. Хмельницькому про зобов'язання відповідача здійснити перерахунок довічного грошового утримання судді у відставці починаючи з 1 січня 2017 року, виходячи з мінімальної заробітної плати 3200 грн. та з урахуванням розміру матеріальної допомоги на оздоровлення та виплатити відповідну різницю, а також здійснювати такі виплати в подальшому, а при зміні розміру мінімальної заробітної плати у майбутньому дотримуватись формули нарахування довічного грошового утримання відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 7 липня 2010 року.

На обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що Управлінням Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому йому призначено щомісячне довічне грошове утримання як судді у відставці, однак для розрахунку грошового утримання не було включено суми матеріальної допомоги на оздоровлення. Крім того позивач вказує, що відповідачем всупереч вимогам чинного законодавства, а саме ст. 133 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» не взято в розрахунок мінімальну заробітну плату в розмірі 3200 грн., як то передбачено Законом України «Про державний бюджет України на 2017 рік, чим порушуються його права, оскільки ним було отримане довічне грошове утримання в розмірі, що не відповідає вимогам закону.

Представник відповідача подав до суду свої заперечення в яких просить відмовити в задоволенні позову посилаючись на безпідставність та необґрунтованість позовних вимог.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню.

Судом встановлено, що відповідно до поданої заяви ОСОБА_1 було призначено щомісячне довічне грошове утримання як судді у відставці. Розмір щомісячного довічного грошового утримання склав 26 928 грн.

06 березня 2017 року позивач звернувся із заявою до відповідача про проведення перерахунку щомісячного довічного грошового

утримання як судді у відставці з урахування виплаченої йому суми допомоги на оздоровлення при наданні відпустки, а також просить здійснювати нарахування довічного утримання виходячи з розміру мінімальної заробітної плати в сумі - 3200 грн.

За результатами розгляду зазначеної заяви, відповідач в листі № 105/К-12 від 21 березня 2017 року повідомив про відмову у врахуванні при

обчисленні щомісячного довічного грошового утримання допомоги на оздоровлення при наданні відпустки, а також повідомили про відсутність правових підстав для проведення перерахунку щомісячного довічного грошового утримання, виходячи із мінімальної заробітної плати 3200 грн.

Частиною першою статті 1 Закону № 108/95-ВР «Про оплату праці» встановлено, що заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Статтею 2 цього Закону визначено структуру заробітної плати, до якої входить: основна та додаткова заробітна плата, а також заохочувальні та компенсаційні виплати.

Аналіз наведених положень дає підстави для висновку, що матеріальна допомога на оздоровлення входить до системи оплати праці.

Крім того, статтею 66 Закону № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення» врегульовано види оплати праці, що враховуються при обчисленні пенсій.

Відповідно до частини першої статті 66 цього Закону до заробітку для обчислення пенсії включаються всі види оплати праці (виплат, доходу), на які відповідно до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, в межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу (граничної суми заробітної плати (доходу), з яких справляються страхові внески (збори) до соціальних фондів, що діяла на день одержання зазначеного заробітку (виплат, доходу)).

Згідно зі статтею 41 Закону України № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» до виплат (доходів), що враховуються в заробітну плату (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, належать, зокрема: суми виплат, отримуваних застрахованою особою після набрання чинності цим Законом, з яких згідно з цим самим Законом були фактично нараховані (обчислені) та сплачені страхові внески; суми виплат, отримуваних застрахованою особою до набрання чинності цим Законом, у межах сум, на які відповідно до законодавства, що діяло раніше, нараховувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.

За змістом наведених норм отримувані застрахованою особою суми виплат, з яких були фактично нараховані та сплачені страхові внески або збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, враховуються в заробіток (дохід) застрахованої особи для обчислення довічного грошового утримання незалежно від того, чи входять вони до структури заробітної плати.

Крім того, як слідує з Порядку подання документів для призначення (перерахунку) і виплати щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці органами Пенсійного фонду України, затвердженого Постановою правління ПФУ 25 січня 2008 року №3-1 виплата щомісячного довічного утримання здійснюється у грошовій формі в порядку, установленому законодавством для виплати пенсій (п. 4.1).

З урахуванням викладеного, суд знаходить вимоги позивача в частині здійснення перерахунку розміру довічного грошового утримання із включенням матеріальної грошової допомоги на оздоровлення підставними та такими, що підлягають до задоволення.

В частині, що стосується розрахунку довічного грошового утримання з мінімальної заробітної плати в розмірі 3200 грн.

Положеннями Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 7 липня 2010 року та Закону України «про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року передбачено перерахунок раніше призначеного щомісячного довічного грошового утримання/розміру складових суддівської винагороди судді, який працює на відповідній посаді. Перерахунок щомісячного довічного грошового утримання проводиться з 1 числа місяця, наступного за місяцем, у якому змінилися розміри складових суддівської винагороди судді, який працює за відповідною посадою.

Перерахунок щомісячного довічного грошового утримання проводиться на підставі довідки про розмір грошової винагороди, що видає суд, в якому працював суддя перед виходом у відставку.

Як слідує з матеріалів справи позивачем відповідачу не надавалась довідка про зміну грошового утримання/розміру складових суддівської винагороди судді, який працює за відповідною посадою.

Більше того, відповідно до п. 3 перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6 грудня 2016 року установлено, що мінімальна заробітна плата після набрання чинності цим Законом не застосовується як розрахункова величина для визначення посадових окладів та заробітної плати працівників та інших виплат.

З урахуванням викладеного, суд не вбачає підстав для перерахунку довічного грошового утримання позивачу з розрахунку 3200 грн. мінімальної заробітної платні.

Керуючись ст.ст. 183-2 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати протиправними дії Управління Пенсійного фонду України в м. Хмельницькому щодо відмови у перерахунку довічного грошового утримання із урахуванням розміру матеріальної грошової допомоги на оздоровлення ОСОБА_1.

Зобов'язати управління Пенсійного фонду України в м. Хмельницькому включити в розрахунок щомісячного довічного грошового утримання як судді у відставці ОСОБА_1 з 01 січня 2017 року суми матеріальної допомоги на оздоровлення, здійснити перерахунок утримання та виплатити різницю.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Постанова підлягає до негайного виконання в межах суми стягнення за один місяць.

На постанову через суд першої інстанції, який її постановив, може бути подана апеляційна скарга протягом 10 днів з моменту отримання її копії до Вінницького апеляційного адміністративного суду.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя: О.М. Палінчак

Джерело: ЄДРСР 66799382
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку