open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Справа № 2030/2-а-5226/11

провадження № 2-а/2030/4383/11

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(в порядку скороченного провадження)

22 серпня 2011 р. м. Первомайський Харківської області

суддя Первомайського міськрайонного суду Харківської області Библів С.В., розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління пенсійного фонду України в Первомайського районі Харківській області про визнання бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Управління пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківській області про стягнення недоплаченої щомісячної державної соціальної допомоги відповідно до ст. 6 ЗУ „Про соціальний захист дітей війни, здійснивши перерахунок пенсії з підвищенням її на 30% мінімальної пенсії за віком та провести відповідні виплати за шість місяців до дня подачі позову до суду.

Відповідач подав заперечення проти позову.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищується на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

14 червня 2011 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 3491-VI Про внесення змін до Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рік, який набрав чинності 19 червня 2011 року.

Пунктом 7 частини 1 зазначеного Закону Прикінцеві положення Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рік доповнено пунктом 4, яким встановлено, що у 2011 році норми і положення, окрім іншого, статті 6 Закону України Про соціальний захист дітей війни застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік.

Із аналізу наведеної норми випливає, що визначення порядку та розмірів виплат зазначеним категоріям громадян делеговано Кабінету Міністрів України.

Водночас необхідно відзначити, що на момент набрання чинності зазначеним Законом, Кабінетом Міністрів України не встановлено нового порядку та розміру виплат окремим категоріям громадян.

При цьому постанова Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 року №530 «Про деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» не відповідає вимогам п.2 ч.І ст. 9 КАС України, оскільки на момент її прийняття Кабінету Міністрів України не було надано відповідних повноважень щодо визначення порядку та розміру, зокрема, підвищення до пенсії особам, що мають статус «дітей війни», а тому вона не може бути застосована при вирішенні даної справи .

З- огляду на викладене, до набрання чинності нормативно-правового акта Кабінету Міністрів України, прийнятого на виконання вимог пункту 4 Прикінцевих положень Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рік, застосуванню підлягають положення статті 6 Закону України Про соціальний захист дітей війни.

06.07.2011 року Кабінет Міністрів України реалізував відповідні повноваження, наданні йому пунктом 7 Закону України № 3491-УІ Про внесення змін до Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рік, та прийняв постанову №745 «Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету» (набрала чинності

23.07.2011 року), пунктом 6 якої встановлено, що дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань») до пенсії або щомісячної допомоги, що виплачується замість пенсії, підвищення проводиться у розмірі 49,8 гривні.

Керуючись' зазначеними положеннями діючого законодавства, Законом України «Про загальнообовязкове державне пенсійне Страхування», а також ч. 2 ст. 19, ст. 152 Конституції України, ч.І ст. 28 Закону України "Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування, ст. ст. 2, 6, 8, 9, ч.2 ст.11, ст..ст. 17, 94, 99, 100, 162, 183-2 КАС України, п.4 ч.І ст. 32 Закону України «Про судоустрій і статус судців», листом Вищого адміністративного суду України від 22.07.2011 року №1091/11/13-11, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківській області про визнання дій незаконними та зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність Управління пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківській області по не виконанню з 02.02.2011 року приписів статті 6 Закону України „Про соціальний захист дітей війни, яка призвела до порушення прав ОСОБА_1 на своєчасне нарахування та отримання доплати до пенсії за період з 02.02.2011 року.

Зобовязати Управління пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківській області здійснити перерахунок пенсії ОСОБА_1 з підвищенням її на 30% мінімальної пенсії за віком з розміру, встановленого ч.І ст. 28 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та провести відповідні виплати з 02.02.2011 року по

22.07.2011 рік, з урахуванням фактичних виплат.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Постанова може бути оскаржена в Харківській апеляційний адміністративний суд через Первомайський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання її копії.

Суддя ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 66718508
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку