open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

19 травня 2017 року

м. Ужгород

№ 807/536/17

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Луцович М.М

при секретарі судових засідань - Симканич Ю.В.

сторони в судове засідання не з'явились;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Мукачівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "КОШЕТ" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач - Мукачівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "КОШЕТ" про стягнення заборгованості.

Свої позовні вимоги позивач мотивує тим, що станом на день звернення до суду із даним адміністративним позовом за відповідачем рахується заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій в сумі 9880,44 грн., яка станом на день звернення до суду з даним адміністративним позовом є несплаченою.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, однак надіслав на адресу суду клопотання, яким просив суд дану адміністративну справу розглянути без участі представника УПФУ, позовні вимоги підтримав з підстав, наведених у позовній заяві та просив суд даний адміністративний позов задовольнити повністю.

Відповідач своїх заперечень з приводу даного адміністративного позову суду не надав, явку свого представника в судове засідання не забезпечив, про причини своєї неявки суд не повідомив, хоча повідомлявся судом про відкриття провадження в адміністративній справі, про дату, час і місце розгляду даної справи.

Згідно ч.4 ст. 128 КАС України передбачено, що у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень КАС України розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. Оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, фіксування судового процесу не здійснюється.

Розглянувши подані документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Як встановлено судом в ході судового розгляду та вбачається із матеріалів даної адміністративної справи Товариство з обмеженою відповідольністю " КОШЕТ " (надалі - ТОВ «КОШЕТ») є правонаступником з 15 грудня 2015 року сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Завидівське" (надалі СТОВ "Завидівське") - зареєстроване в управлінні Фонду, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що визначений ст. 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.97 р., а з 01.01.2004 року, як платник страхових внесків відповідно до ст.15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. №1058.

Згідно з абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" ( 400/97-ВР ), для платників страхових внесків, визначених пунктом 1 статті 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за ставкою 100 відсотків від об'єкта оподаткування.

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове лержавне пенсійне страхування" №1058 від 09.07.2003 року, який набрав чинності з 01.01.2004 року, встановлено, що зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" ( 1788-12 ), який діяв до набрання чинності цим Законом.

Відшкодуванню Пенсійному фонду, крім суми виплаченої пенсії, підлягають і витрати на доставку пенсії, які згідно змін до граничних тарифів на основні послуги зв'язку, затверджених наказом Держкомзв'язку та інформації України становлять для міста 0,79 %, для села 1,56%.

Громадяни ОСОБА_2, ОСОБА_3. ОСОБА_4 працювали в СТОВ "Завидівське" в шкідливих умовах праці повний робочий день на атестованому робочому місці, що дало їм право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до Списку №2 та відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 р.

Зобов'язання боржника (СТОВ "Завидівське" до реорганізації) перед Пенсійніим фондом доведено постановою Закарпатського окружного адміністративного суд №807/322/15 від 18.03.2015 року, копія якої наявна в матеріалах даної адміністративної справи.

З січня по березень 2017 р. управлінням Фонду по даних пенсійних справах проведено виплату пільгової пенсії на загальну суму 14 642,67 грн.

Відповідно до розділу 7 Інструкції №16-6 від 19.10.2001р. та п.6.1 ст.6 Закону №218 від 21.12.2000 року надсилались розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної відповідно до пунктів "б-з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Ст.6 п.6.8 Інструкції від 19.12.2003 року №21-1 встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму зазначену в повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, яким відповідно до ст.6 п.6.4. Інструкції розмір сум відшкодування на поточний рік визначається щорічно.

ТОВ «КОШЕТ» як правонаступник СТОВ "Завидівське" в період з січня по березень 2017 р. згідно розрахунку сум фактичних витрат на виплату та поставку пільгових пенсій зобов'язаний сплатити кошти в сумі 9 880,44 грн., що підтверджується копією довідки про відповідний розрахунок та нарахування пенсій, яка наявна в матеріалах даної адміністративної справи.

Ненадходження вказаної суми до бюджету Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій, внаслідок чого грубо порушуються конституційні права і свободи громадян, передусім тих, які потребують соціального захисту та допомоги.

Стаття 67 Конституції України передбачає обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Крім цього, суд вважає за необхідне зазначити, що в силу вимог ч.1 ст. 72 КАС України, обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Матеріалами справи доведено заборгованість відповідача у сумі 9880,44 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, правомірність звернення до суду з зазначеним позовом, в зв'язку з чим вимоги позовної заяви є обґрунтованими, заявленими відповідно до чинного законодавства, підтверджені належними та допустимими доказами, відповідачем не спростовані (заперечення проти позову відповідач суду не надав) та підлягають до задоволення повністю.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 17, 71, 86, 94, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Мукачівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "КОШЕТ" про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "КОШЕТ" на користь Мукачівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, відповідно до п. «б»- «з» ст.. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» в сумі 9880,44 грн. (дев'ять тисяч вісімсот вісімдесят гривень сорок чотири копійки).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Суддя

М.М. Луцович

Джерело: ЄДРСР 66617370
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку