open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Справа № 2030/2-а-5780/11

провадження № 2-а/2030/5976/11

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(в порядку скороченного провадження)

26 вересня 2011 р. м. Первомайський Харківської області

Суддя Первомайського міськрайонного суду Харківської області Библів С.В., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківської області про визнання незаконною бездіяльність щодо не нарахування та невиплати доплати до пенсії за віком, суд

ВСТАНОВИВ:

01 вересня 2011 року до Первомайського міськрайонного суду Харківської області звернулась ОСОБА_1 з адміністративним позовом до УПФ України в Первомайському районі Харківської області. Позивачка просить суд визнання дій неправомірними та зобов»язання вчинити певні дії, тобто позивача, права на підвищення пенсії на 30% від мінімальної пенсії за віком за шість місяців до дня подачі позовної заяви до суду по час розгляду справи у суді, передбаченого ст.. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни». Зобов»язати відповідача провести перерахунок пенсії за вказаний період з урахуванням її підвищення на 30%.

Ухвалою судді Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 02 вересня 2011 року відкрито провадження у адміністративній справі за позовом ОСОБА_1

Відповідач копію ухвали про відкриття скороченого провадження отримав 16 серпня 2011 року, у встановлений законом строк заперечення на позов не подав.

Дослідивши матеріали справи та давши оцінку доказам у їх сукупності, вважаю необхідним задовольнити позов частково, виходячи із наступних підстав.

Позивач народився 19 листопада 1944 року та є пенсіонером за віком, що підтверджується його паспортом та пенсійним посвідченням, копії яких є у справі.

Позивачка перебуває на обліку в УПФ України в Первомайському районі Харківської області, отримує пенсію за віком та має правовий статус дитини війни, що надає їй право на отримання пільг та державної соціальної підтримки, встановлені Законом України «Про соціальний захист дітей війни».

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 17 КАС України, компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних чи юридичних осіб із суб»єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

Відповідно до ст.. 10 Закону України «Про пенсійне забезпечення», постанови Кабінету Міністрів України «Про забезпечення виконання функцій з призначення і виплати пенсій органами Пенсійного фонду» № 497 від 11 квітня 2000 року, пенсійне забезпечення здійснюється органами Пенсійного фонду України.

Відповідно до ст.. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищується на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Згідно ст.. 7 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» фінансування забезпечення державних соціальних гарантій, передбачених цим Законом, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Відсутність механізму і грошових коштів на виплату надбавки до пенсії не позбавляє дитину війни права на отримання такої надбавки, Законом України «Про соціальний захист дітей війни» не передбачено обмеження прав наявністю фінансування.

Право позивачки на отримання надбавки до пенсії закріплено у Законі, гарантовано державою та підтверджується відповідними доказами, а обов`язок здійснення перерахунку пенсії позивача покладено саме на УПФ України у Первомайському районі Харківської області.

Оскільки УПФ України у Первомайському районі Харківської області проявило бездіяльність щодо законодавчо визначеного обов»язку вчинити дії, пов»язані з перерахунком надбавки до пенсії дитині війни, суд має право зобов»язати його вчинити дії щодо перерахунку допомоги відповідно до вимог ст.. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни».

Разом з тим, згідно Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2011 рік» від 14 червня 2011 року № 3491-VI, норми та положення статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявного фінансування ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06 липня 2011 року «Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету», визначено порядок та розмір підвищення до пенсії дітям війни. Постанова набула чинності 23 липня 2011 року.

На підставі викладеного вважаю, що позов підлягає задоволенню частково.

Необхідно визнати протиправною бездіяльність УПФ України в Первомайському районі Харківської області щодо нездійснення перерахунку і виплати підвищення до пенсії позивачу та зобов»язати відповідача перерахувати та виплатити позивачу надбавку до пенсії згідно ст.. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» за період з 01 березня 2011 року по 22 липня 2011 року у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком визначеного залежно від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність відповідно до частини 1 статті 28 Закону України «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування».

В іншій частині в задоволенні позову відмовити.

Керуючись ст.. 183-2 КАС України,

ПОСТАНОВИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність Управління Пенсійного Фонду України у Первомайському районі Харківської області щодо нездійснення перерахунку і виплати підвищення до пенсії ОСОБА_1 відповідно до ст.. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» починаючи з 01 березня 2011 року по 22 липня 2011 року.

Зобов»язати Управління Пенсійного фонду України у Первомайському районі Харківської області здійснити перерахунок та виплачувати ОСОБА_1 підвищення до пенсії у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком починаючи з 01 березня 2011 року по 22 липня 2011 року, виходячи з розміру мінімальної пенсії за віком, визначеного залежно від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, відповідно до частини 1 статті 28 Закону України «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування», з відрахуванням отриманих сум підвищення до пенсії у вказаний період.

В іншій частині в задоволенні позову відмовити.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана до Харківського апеляційного адміністративного суду через Первомайський міськрайонний суд Харківської області протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 66613946
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку