open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа№690/115/17

Провадження №2-а/690/1/17

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 травня 2017 р. суддя Ватутінського міського суду Черкаської області, ОСОБА_1, розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України у Черкаській області про визнання відмови у перерахуванні пенсії протиправною та зобовязання здійснити її перерахунок, починаючи з 20.12.2016 р.,

в с т а н о в и в:

10.04.2017 р. позивач, ОСОБА_2, звернувся до суду з адміністративним позовом до Головного управління ПФ України у Черкаській області про визнання відмови у перерахуванні пенсії протиправною та зобовязання здійснити її перерахунок, починаючи з 20.12.2016 р.

Зазначав, що, починаючи з 1996 р. проходив службу в органах МВС України, звільнений на пенсію з посади заступника начальника відділу, начальника кримінальної міліції Звенигородського РВ УМВС України в Черкаській області у званні підполковник міліції, виключений із списків особового складу і всіх видів забезпечення з 18.09.2015 р.

З 03.11.2011 р. по 14.08.2014 р. працював у відділі зони Чорнобильської АЕС ГУМВС України в Київській області та на постійній основі отримував щомісячну доплату за роботу в зоні відчуження ЧАЕС, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообовязкове державне пенсійне страхування.

З 18.09.2015 р. йому призначено пенсію за вислугою років згідно ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», перебуває на обліку в ГУ ПФУ в Черкаській області, проте в розрахунок пенсії не включено доплату за роботу в зоні відчуження ЧАЕС.

03.03.2017 р. звернувся із заявою до ГУПФУ в Черкаській області про перерахунок пенсії, включивши до складу грошового забезпечення доплату за роботу в зоні відчуження ЧАЕС, на підставі довідки №30 від 28.02.2017 р. про підтвердження перебування на службі в зоні радіоактивного забруднення ЧАЕС та довідку №33 від 28.02.2017 р. про щомісячну доплату за несення служби у зоні відчуження (за 24 календарні місяці перед звільненням), яка передбачена ст. 39, 40 ЗУ «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», видані ліквідаційною комісією відділу зони Чорнобильської АЕС ГУМВС України в Київській області.

Листом ГУ ПФУ в Черкаській області від 17.03.2017 р. № 142/І-10 у перерахунку пенсії відмовлено з тих підстав, що додатками № 25-28 до Постанови КМУ від 07.11.07 р. №1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», не передбачена доплата особам, які працюють у зоні відчуження.

Позивач просив позов задовольнити, визнати відмову у здійсненні перерахунку його пенсії неправомірною та скасувати, зобовязати відповідача здійснити перерахунок пенсії на підставі довідки про щомісячну доплату за несення служби у зоні відчуження, виданої ліквідаційною комісією Відділу зони ЧАЕС ГУМВС України в Київській області за №33 від 28.02.2017 р., включивши до грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія, доплату за роботу в зоні відчуження ЧАЕС на підставі постанови КМУ №831 від 10.09.2008 р., починаючи з 20.12.2016 р.

Головне управління ПФУ в Черкаській області позов не визнали, подали до суду письмові заперечення, зазначивши наступне.

Позивачу з 18.09.2015 р. призначено пенсію за вислугу років відповідно до ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», з урахуванням 23 років вислуги та виходячи з грошового забезпечення осіб 4202 грн. 32 коп., визначеного за посадою заступника начальника Звенигородського РВ УМВС в Черкаській області, згідно з грошовим атестатом №10 та довідками про додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення та премії за 24 календарні місяці служби підряд перед звільненням).

Відповідно до ст.43 ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», пенсії особам офіцерського складу обчислюються з розміру грошового забезпечення, враховуючи оклади за посадою, військовим (спеціальним званням), процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, установлених законодавством, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообовязкове державне соціальне страхування, а до 01 січня 2011 року страхові внески на загальнообовязкове державне пенсійне страхування у порядку, встановленому КМУ.

Такий порядок визначено п.7 постанови КМУ від 17.07.1992 р. №392, згідно з якими пенсії обчислюються з таких видів грошового забезпечення: - відповідних окладів за посадою, військовим (спеціальним) званням (для осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту щомісячної надбавки за спеціальне звання) та відсоткової надбавки за вислугу років у розмірах, установлених за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням; - щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення, крім щомісячних надбавок (доплат), установлених особам, які мають право на пенсію за вислугу років згідно із законодавством і залишені за їх згодою та в інтересах справи на службі) та премії.

Постановою КМУ від 07.11.2007 р. №1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», установлено, що грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу складається з посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням, щомісячних (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії) та одноразових видів грошового забезпечення.

Крім того, зазначеною постановою затверджено додаткові види грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу у розмірах, згідно із додатками 25-28.

Оскільки зазначеними додатками не передбачена доплата особам, які працюють у зоні відчуження, підстав для її врахування у додаткові види грошового забезпечення для обчислення пенсії немає, а тому відсутні підстави для задоволення позову, просили відмовити.

За результатами розгляду поданого відповідачем заперечення вважаю можливим ухвалення законного і обґрунтованого судового рішення без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, в скороченому провадженні, передбаченомуст. 183-2 ч.4 КАС України

Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи позивача та обґрунтування заперечень відповідача, встановлено наступне.

Позивач, ОСОБА_2, проходив службу в органах МВС України, є інвалідом ІІ групи (інваліда війни) з 29.03.2016 р., звільнений 17.09.2015 р. з посади заступника начальника Звенигородського РВ ГУ МВС України в Черкаській області (а.с. 4, 6).

З 03.11.2011 р. по 14.08.2014 р. перебував на посадах заступника командира батальйону (з 22.11.2012 р. командира батальйону) міліції з охорони зони радіоактивного забруднення ГУМВС України в Київській області, отримував доплату за роботу (службу) на території зони радіоактивного забруднення за цей період, з якої утримувався єдиний соціальний внесок, що підтверджується грошовим атестатом №19 від 16.09.2014 р., довідкою №№ 30,33 від 28.02.2017 р., виданими відділом зони Чорнобильської АЕС ГУМВС України в Київській області (а.с.7-9).

З 18.09.2015 р. є пенсіонером за вислугою років згідно ст.ст. 12, 13 ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», перебуває з цього часу на обліку в Головному управлінні ПФУ в Черкаській області, пенсію обчислено з урахуванням 23 років вислуги та із грошового забезпечення 4202,32 грн., визначеного за посадою згідно з грошовим атестатом та довідками про додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення та премії за 24 календарні місяці служби підряд перед звільненням), без урахуванням доплати за роботу (службу) на території радіоактивного забруднення (а.с.4).

03.03.2017 р. позивач, після отримання необхідних для здійснення перерахунку довідок 28.02.2017 р., звернувся до Головного управління ПФУ в Черкаській області із заявою про перерахунок пенсії з урахуванням щомісячної доплати за несення служби в зоні відчуження ЧАЕС (за 24 календарні місяці перед звільненням), яка передбачена ст. 39, 40 ЗУ «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Відповідач у здійсненні перерахунку пенсії позивача відмовив листом №142/І-10 від 17.03.2017 р., оскільки додатками № 25-28 до Постанови КМУ від 07.11.2007 р. №1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», не передбачена доплата особам, які працюють у зоні відчуження.

Згідност. 6 КАС України, кожному гарантується в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися за захистом своїх прав, свобод та інтересів.

Кожна сторона, за нормами ст.71ч.1, ст.11ч.1КАС України, повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановленихстаттею 72 цього Кодексу, а також в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності субєкта владних повноважень обовязок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідно до ч. 2ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобовязані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбаченіКонституцієюта законами України.

Провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи, що визначено положенням ч.2 ст. 5 КАС України.

Відповідно ст. 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» перерахунок раніше призначеної пенсії військовослужбовця у зв'язку із введенням в дію цього Закону проводиться за документами, що є в пенсійній справі, а також додатковими документами, поданими пенсіонерами на час перерахунку.

Відповідно до ст.ст. 39-40 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» встановлено доплату громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення та оплату праці військовослужбовців, які несуть службу на територіях радіоактивного забруднення.

Проте, статтею 43 ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (в редакції станом на 06.02.2017 р.) визначено, що пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей обчислюються з розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, установлених законодавством, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року - страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» не виключав з обчислення пенсії доплату, передбачену Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Згідно п. 7 постанови КМ України №393 від 17.07.1992 р. "Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським та членам їхніх сімей" пенсії обчислюються з розміру грошового забезпечення, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 р. - страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з урахуванням таких його видів:

-відповідних окладів за посадою, військовим (спеціальним) званням (для осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту щомісячної надбавки за спеціальне звання) та відсоткової надбавки за вислугу років у розмірах, установлених за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням;

-щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення, крім щомісячних надбавок (доплат), установлених особам, які мають право на пенсію за вислугу років згідно із законодавством і залишені за їх згодою та в інтересах справи на службі) та премії. Розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням. Середня сума щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається шляхом ділення на 24 загальної суми цих видів грошового забезпечення за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням.

Відповідно до п. 1 постанови КМУ №1294 від 07.11.2007 р. «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» (в редакції станом на 28.12.2016 р.) грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу складається з посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням, щомісячних (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії) та одноразових додаткових видів грошового забезпечення.

З урахуванням особливостей проходження військової служби позивачем розроблена Інструкція про виплату грошового забезпечення особам рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, затвердженої Наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 10.06.2008 р. № 447.

Згідно із пунктами 1.2. та 1.3 Інструкції № 477 грошове забезпечення осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного визначається залежно від посади, спеціального звання, кваліфікації, наукового ступеня, вченого звання, тривалості та умов служби.

До грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу належать: посадовий оклад, оклад за спеціальним званням, щомісячні (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії) та одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Тобто, у даному випадку необхідно встановити, чи така доплата мала постійний характер.

З наданої позивачем довідки від 28.02.2017 р. №33, виданої відділом зони Чорнобильської АЕС ГУ МВС України у Київській області, чітко вбачається, що в період з 03.11.2011 р. по 14.08.2014 р. ОСОБА_2 щомісячно отримував доплату за роботу (несення служби) на території радіоактивного забруднення в зоні Чорнобильської АЕС.

За таких обставин ця доплата позивачу мала постійний (систематичний) характер, з неї утримано єдиний соціальний внесок, а тому підлягає врахуванню при призначенні або перерахунку пенсії за вислугу років.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах Верховного Суду України від 30.09.2014 року № 21-306а14, від 11.11.2014 року № 21-449а14, від 20.01.2015 року № 21-418а14.

Статтями21, 22 Конституції Українипередбачено, що права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод не допускається.

З урахуванням викладеного вважаю позовні вимоги доведеними, і такими, що підлягають задоволенню частково.

Частиною 2ст. 99 КАС Українивстановлено шестимісячний строк для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Позивач звернувся до суду в шестимісячний строк з дня, коли дізнався про порушення своїх прав, а саме після винесення 20.12.2016 р. постанови Городищенським районним судом Черкаської області про задоволення вимог його колеги в такому ж спорі та з цих підстав щодо перерахунку розміру пенсії з урахуванням доплати за роботу (службу) на території радіоактивного забруднення (а.с. 19-20).

Оскільки при призначенні пенсії в наданих позивачем довідках доплата за роботу (службу) на території радіоактивного забруднення не зазначена і ним не подавалась, а тому відповідач не міг знати про порушення права позивача на включення цих доплат до розміру грошового забезпечення, враховуючи, що перерахунок раніше призначеної пенсії проводиться за документами, що є в пенсійній справі, а також додатковими документами, поданими пенсіонерами на час перерахунку, і з цих підстав суд вважає необхідним позовні вимоги задовольнити з часу звернення позивача до ГУ ПФУ в Черкаській області разом з наданням ним додатково довідок, що підтверджують доплату за роботу (службу) на території радіоактивного забруднення, а тому задовольняє вимоги з 03.03.2017 р.

Судові витрати по справі відсутні, позивач звільнений від сплати судового збору, і в розумінні ст. 94 КАС України розподілу не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.19,21,22 Конституції України,ст.39-40 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»,ст.2 Закону України «Про оплату праці», ст.ст.43,63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»,Постановою Кабінету Міністрів України від 07 листопада №1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», ст.ст.2,5,71,94,99,158, 163,183-2, 256 КАС України, суд,

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов задовольнити частково.

Визнати рішення Головного управління Пенсійного фонду України у Черкаській області щодо відмови ОСОБА_2 у здійсненні перерахунку пенсії з урахуванням щомісячної доплати за несення служби у зоні відчуження, яка передбачена ст.ст. 39, 40 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», - неправомірним.

Зобовязати Головне управління Пенсійного Фонду України у Черкаській області здійснити перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_2 з урахуванням довідки №33 від 28.02.2017 р. про щомісячну доплату за несення служби у зоні відчуження, виданої відділом зони Чорнобильської АЕС ГУ МВС України в Київській області, передбаченої ст.ст. 39, 40 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», починаючи з 03 березня 2016 року.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня отримання її копії шляхом подачі апеляційної скарги до Київського апеляційного адміністративного суду через Ватутінський міський суд, копія якої одночасно надсилається особою, яка її подає, до Київського апеляційного адміністративного суду .

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, судове рішення апеляційної інстанції по такій справі є остаточним і оскарженню не підлягає.

Допустити негайне виконання постанови в межах суми стягнення за один місяць.

Суддя: Л.А. Пасацька

Джерело: ЄДРСР 66559775
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку