open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 2-а-2055/2011

Провадження № 2-а/2205/2127/11

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"17" червня 2011 р.

суддя Деражнянського районного суду Хмельницької області Дворнік О.С., розглянувши в порядку скороченого провадження в залі суду м. Деражня справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України у Деражнянському районі Хмельницької області про визнання протиправними дій та зобов’язання нарахування та виплати щомісячного підвищення до пенсії як дитині війни,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася в суд з адміністративним позовом до управління Пенсійного фонду України у Деражнянському районі Хмельницької області про визнання протиправними дій та зобов’язання нарахування та виплати на її користь щомісячного підвищення до пенсії як дитині війни, починаючи з 1 січня 2010 року.

В своїй заяві позивачка зазначила, що вона має статус дитини війни і відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» має право на щомісячне підвищення до пенсії у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком, проте відповідачем, всупереч наведеної вимоги Закону, відмовлено їй в здійсненні перерахунку та виплаті такого підвищення до пенсії. Тому просить суд визнати дії відповідача протиправними та зобов’язати управління Пенсійного фонду України у Деражнянському районі зробити перерахунок та надалі щомісячно виплачувати їй державну соціальну допомогу в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком, починаючи з 1 січня 2010 року і по день припинення права на таку допомогу, відповідно до норм ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» та ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також провести розгляд справи за її відсутності.

13 травня 2011 року суддею винесено ухвалу про відкриття скороченого провадження у справі, копія якої направлена відповідачу. Крім того, відповідно до ст. 99 КАС України позовні вимоги позивачки за період з 1 січня 2010 року по 12 листопада 2010 року залишені без розгляду у зв’язку із пропущенням нею шестимісячного строку, встановленого для звернення до суду за захистом прав, свобод чи інтересів.

Представником відповідача було подано письмове заперечення на позов, зі змісту якого вбачається, що дійсно згідно із ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» дітям війни підлягає виплаті надбавка до пенсії в розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком. Проте, підвищення до пенсії дітям війни повинно виплачуватись у розмірах, встановлених постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» №530 від 28 травня 2008 року. За таких обставин вважає, що управління Пенсійного фонду України в Деражнянському районі діяло у межах повноважень, у порядок та у спосіб, що визначені чинним законодавством України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, доходжу до висновку, що адміністративний позов підлягає частковому задоволенню, виходячи із наступних підстав.

Як вбачається із матеріалів справи, позивачка є пенсіонеркою за віком та має статус дитини війни в розумінні статті 1 Закону України "Про соціальний захист дітей війни", що підтверджується наявною у справі довідкою управління праці та соціального захисту населення Деражнянської райдержадміністрації.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Згідно ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Згідно зі статтями 3 та 7 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" державні соціальні гарантії дітям війни, встановлені цим Законом, не можуть бути обмежені або скасовані іншими нормативно-правовими актами. Фінансове забезпечення державних соціальних гарантій, передбачених Законом України "Про соціальний захист дітей війни" здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Відповідно до ст. 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України.

Згідно абз. 1 п. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 1 березня 2002 року №121/2001, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади. Відповідно до зазначеного Положення на Пенсійний фонд України покладено обов’язок по нарахуванню та виплаті доплати до пенсії, яка передбачена Законом України "Про соціальний захист дітей війни".

Відповідно до п. 15 Положення "Про Пенсійний фонд України", Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження через створені в установленому порядку його територіальні управління. Відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" рішення про призначення та перерахунок пенсій приймаються районними управліннями Пенсійного фонду України за місцем проживання пенсіонерів.

Враховуючи, що держава взяла на себе обов’язок щодо виплати позивачці 30% доплати до пенсії та поклала виконання цього обов’язку на центральний орган виконавчої влади – Пенсійний фонд України в особі управління Пенсійного фонду України у Деражнянському районі, а також те, що останнім не вчинено дій для нарахування цих коштів та їх виплати, доходжу до висновку, що відповідач не виконав своїх повноважень без поважних причин, тобто його дії слід вважати протиправними.

З наведених вище підстав підлягають до задоволення вимоги позивачки про зобов’язання нарахування та виплати на її користь щомісячного підвищення до пенсії, як особі, що має статус дитини війни, з 13 листопада 2010 року, у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком, яка в силу ст. 22 Конституції України не може бути обмежена або скасована. Крім того, враховуючи той факт, що право позивачки на таку соціальну допомогу продовжує існувати і надалі, слід зобов’язати управління Пенсійного фонду України у Деражнянському районі Хмельницької області нараховувати та щомісячно виплачувати передбачену ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" державну соціальну допомогу в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком, починаючи з 13 листопада 2010 року і по день припинення права на таку допомогу.

На підставі викладеного та керуючись ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», ст. ст. 94 ч. 3, 99, 158, 162, 163, 254, 256 КАС України, суд, -

постановив :

адміністративний позов задовольнити частково.

Визнати протиправними дії управління Пенсійного фонду України в Деражнянському районі Хмельницької області щодо відмови в перерахунку підвищення пенсії ОСОБА_1, як дитині війни.

Зобов’язати управління Пенсійного фонду України у Деражнянському районі Хмельницької області нарахувати та виплатити ОСОБА_1, як дитині війни, недоплачену щомісячну державну 30% соціальну допомогу, передбачену ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» та ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», з 13 листопада 2010 року по день припинення права на таку допомогу, із урахуванням фактично виплачених сум.

Присудити з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 1,70 грн. понесених судових витрат по сплаті судового збору.

Постанова суду, прийнята в порядку скороченого провадження, виконується негайно.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного адміністративного суду через районний суд протягом 10 днів з дня отримання копії даної постанови.

Суддя:

ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 66556761
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку