open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Роздільнянський районний суд Одеської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/224/17

Номер провадження: 2/511/292/17

16 травня 2017 року Роздільнянський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Гринчак С. І.,

секретаря - Чернецької А.В.

за участю:

позивача - ОСОБА_1

представника позивача - ОСОБА_2

представника відповідача - Єфремової І.В. Бойко Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Роздільна цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Служби у справах дітей Роздільнянської районної державної адміністрації Одеської області про встановлення батьківства, -

ВСТАНОВИВ:

У лютому ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Служби у справах дітей Роздільнянської районної державної адміністрації Одеської області про встановлення батьківства по відношенню до сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та внесення змін до актового запису №36 від 20.10.2004 року, вчинений відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби по Роздільнянському району Роздільнянського міжрайонного управління юстиції в Одеській області відомості про батька, зазначивши в графі батько «ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, змінивши при цьому прізвище дитини з «ОСОБА_5 на «ОСОБА_5».

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим що з 2000року по 2005 рік він перебував у фактичних шлюбних відносинах з ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_7 у них народився син - ОСОБА_5. Під час реєстрації народження сина він заяву про визнання батьківства не подавав, і запис про батька в свідоцтві про народження дитини був зроблений на підставі ч.1 ст. 135 СК України. ІНФОРМАЦІЯ_9 ОСОБА_7 померла. Сина ОСОБА_5 згідно наказу №1 служби у справах дітей Роздільнянської районної державної адміністрації взято на первинний облік як дитину - сироту. Розпорядженням Роздільнянської районної державної адміністрації № 8/А-2014 від 10.01.2014 року ОСОБА_5 надано статус дитини-сироти. На теперішній час його син перебуває у притулку для дітей «Теплий дім» служби у справах дітей Роздільнянської районної державної адміністрації. Посилаючись на дані обставини та стверджуючи, що він є батьком ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та просить суд встановити, що він є батьком дитини, так як він має бажання забрати дитину до себе.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 .повністю підтримав свої позовні вимоги, прсив суд їх задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2, який діяв на підставі довіреності від 09.12.2016 року, в судовому засіданні підтримав позовні вимоги ОСОБА_1 в повному обсязі, та просив суд визнати ОСОБА_1 батьком ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 та внести зміни до актового запису №36 від 20.10.2004 року, відомості про батька, зазначивши в графі батько «ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, змінивши при цьому прізвище дитини з «ОСОБА_5 на «ОСОБА_5».

Представник відповідача -ОСОБА_4, яка діяла на підставі довіреності № 184/2/15/01-37 від 06.02.2017 року, в судовому засіданні позовні вимоги ОСОБА_1 визнала в повному обсязі та не заперечувала проти їх задоволення.

Заслухавши пояснення позивача та його представника, представника служби у справах дітей Роздільнянської районної державної адміністрації, вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Згідно ч.1 ст.135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадку, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Статтею 128 СК України визначено, що за відсутності заяв, право на подання яких встановлено статтями 126 і 127 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визначене за рішенням суду, а позов про визнання батьківства може бути пред'явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. При цьому позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 СК України.

Пунктом 3 Постанови Пленуму ВСУ «Про застосування окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» № 3 від 15 травня 2006 року зазначається, що оскільки підстави для визнання батьківства за рішенням суду, зазначені у ст. 128 СК України, істотно відрізняються від підстав його встановлення, передбачених у ст. 53 КпШС України, суди, вирішуючи питання про те, якою нормою слід керуватися при розгляді справ цієї категорії, повинні виходити з дати народження дитини.

Так, при розгляді справ про встановлення батьківства щодо дитини, яка народилася до 01.01.2004 року, необхідно застосовувати відповідні норми КпШС України, беручи до уваги всі докази, що достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства, в їх сукупності, зокрема, спільне проживання й ведення спільного господарства відповідачем та матір'ю дитини до її народження, спільне виховання або утримання ними дитини. Справи про визнання батьківства щодо дитини, яка народилася не раніше 01.01. 2004 року, суд має вирішувати відповідно до норм СК України, зокрема ч. 2 ст. 128, на підставі будь-яких доказів, що засвідчують походження дитини від певної особи й зібрані з дотриманням норм цивільного процесуального законодавства.

ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_7, тому до даних правовідносин необхідно застосовувати положення КпШС України в редакції від 01.04.1996 року.

Згідно ч. 2 ст. 55 КпШС України при народженні дитини у матері, яка не перебуває в шлюбі, якщо немає спільної заяви батьків і рішення суду про встановлення батьківства, запис про батька дитини в книзі записів народжень провадиться за прізвищем матері, ім'я, по батькові та національність батька дитини записуються за її вказівкою.

Відповідно до ст. 53 КпШС України походження дитини від батьків, які не перебувають між собою в шлюбі, встановлюється шляхом подачі спільної заяви батьком і матір'ю дитини в державні органи запису актів громадянського стану. В разі народження дитини у батьків, які не перебувають у шлюбі, при відсутності спільної заяви батьків батьківство може бути встановлене в судовому порядку за заявою одного з батьків або опікуна (піклувальника) дитини, особи, на утриманні якої знаходиться дитина, а також самої дитини після досягнення нею повноліття. При встановленні батьківства суд бере до уваги спільне проживання та ведення спільного господарства матір'ю дитини і відповідачем до народження дитини, або спільне виховання чи утримання ними дитини, або докази, що з достовірністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Судом встановлено, що з 2000 року по 2005 рік ОСОБА_1 та ОСОБА_6 проживали однією сім'єю, як чоловік та дружина, без реєстрації шлюбу в органах РАЦС за адресою АДРЕСА_1, що підтверджується довідкою № 1368 від 13.12.2016 року виданої Єгорівською сільською радою Роздільнянського району Одеської області ( а.с.8).

Зазначені обставини повністю підтверджується письмовими поясненнями свідків: ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_3 ( а.с.14), ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_4( а.с.16)., ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_5 ( а.с.18), ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_6( а.с.19) та ОСОБА_12, 1953 року народження ( а.с. 20)

За час сумісного проживання у позивача та ОСОБА_6 народилась спільна дитина - син ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується копією свідоцтва про народження, НОМЕР_2, виданого повторно Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби по Роздільнянському району Роздільнянського міжрайонного управління юстиції в Одеській області районного управління юстиції Одеської області 19 лютого 2014, про що в книзі реєстрації актів про народження зроблено актовий запис за № 36, з якого вбачається, що в графі «Батько» вказаний - ОСОБА_13, в графі «Мати» - ОСОБА_6 ( а.с. 7)

Під час реєстрації народження дитини позивач заяву про визнання батьківства не подавав і запис про батька в свідоцтві про народження дитини був зроблений зі слів матері, тобто в графі «Батько» вказано ОСОБА_13, що не відповідає дійсності.

Відомості про батька дитини в свідоцтві про народження записані за заявою матері згідно ч.1 ст.135 СК України, що підтверджується довідкою № 3219/04.1-26 від 17.12.2013 року відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби по Роздільнянському району Роздільнянського міжрайонного управління юстиції в Одеській області ( а.с.9)

На думку суду позивач повинен бути офіційно визнаним батьком дитини, бо запис в графі «Батько» в свідоцтві про народження сина ОСОБА_5 не відповідає дійсності, так як такої особи, яка зазначена батьком дитини - ОСОБА_13 не існує.

ІНФОРМАЦІЯ_10 померла ОСОБА_6, що підтверджується копією свідоцтва про смерть, виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби по Роздільнянському району Роздільнянського міжрайонного управління юстиції в Одеській області 19 лютого 2014 року на підставі актового запису № 718 (а.с.10).

Згідно наказу Роздільнянської районної державної адміністрації служби у справах дітей № 1 від 08 січня 2014 року ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 взято на первинний облік як дитину-сироту ( а.с.11).

Розпорядженням Роздільнянської районної державної адміністрації № 8/А-2014 від 10.01.2014 року ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 надано статус дитини-сироти ( а.с.12).

Згідно довідки начальника служби у справах дітей районної державної адміністрації № 01-14/871 від 07.11.2016 року - дитина сирота, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, перебуває в притулку для дітей «Теплий дім» служби у справах дітей райдержадміністрації з 27.10.2016 року згідно з направленням служби у справах дітей від 27.10.29016 року «№01-16/854. ( а.с. 13).

За заявою позивача спеціалістами КУ «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи» проведено експертизу, за результатами якої складено висновок судово-медичного молекулярно-генетичного дослідження № 25 від 20.04.2017 року. Так, згідно цього висновку молекулярно-генетичним аналізом ДНК було встановлено, що громадянин ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, може бути біологічним батьком дитини ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, з ймовірністю 99,99 %. Таким чином батьківство практично доведено ( а.с. 36-42)

Сукупність досліджених судом доказів, а також та обставина, що позивач ОСОБА_1 вважає себе батьком неповнолітнього сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, дозволяє суду зробити об'єктивний висновок щодо походження цієї дитини від батька ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_8.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 53, 55 КпШС України, ст. 134 СК України, Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», ст. ст. ст.ст.10, 11, 88, 131, 208, 209, 212-215, 294 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Служби у справах дітей Роздільнянської районної державної адміністрації Одеської області про встановлення батьківства, - задовольнити.

Визнати батьківство ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_8 стосовно дитини ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Вилучити із актового запису № 36, зробленого в книзі реєстрації народжень 20 жовтня 2004 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби по Роздільнянському району Роздільнянського міжрайонного управління юстиції в Одеській області про народження ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, відомості про батька - ОСОБА_13

Внести зміни до актового запису №36 зробленого в книзі реєстрації 20 жовтня 2004 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби по Роздільнянському району Роздільнянського міжрайонного управління юстиції в Одеській області про народження ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, вказавши у відомостях про батька - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_8, громадянина України, уродженця с. Саханське Ширяївського району Одеської області, ІПН НОМЕР_1, а також змінити прізвище дитини з "ОСОБА_5" на "ОСОБА_5 ".

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Одеської області через Роздільнянський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя С. І. Гринчак

Джерело: ЄДРСР 66487648
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку