open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 2-о/537/51/2017

Справа № 537/1560/17

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.05.2017 р.Крюківський районний суд м.Кременчука Полтавської області в складі головуючого судді Маханькова О.В.,

за участі секретаря судового засідання Скічко Н.В.,

за участі представника позивача Кременчуцької міської ради Полтавської області,

за участі представника :Крюківська районна адміністрація виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області, Жаткіної А.В.,

за участі заінтересованої особи - ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Крюківського районного суду в м.Кременчуці Полтавської області заяву Кременчуцької міської ради Полтавської області, заінтересовані особи: Друга Кременчуцька державна нотаріальна контора, Приватний нотаріус Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області Прокоп Денис Олександрович, КП «Квартирне управління», Крюківська районна адміністрація виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області, ОСОБА_3 про визнання спадщини відумерлою,-

В С Т А Н О В И В :

Заявник Кременчуцька міська рада, звернувся до суду з заявою про визнання спадщини відумерлою , мотивуючи тим, що після смерті ОСОБА_5, 1942року народження залишилася спадщина у вигляді 16/50 частини житлового будинку АДРЕСА_1.

Після її смерті відкрилася спадщина, але у встановлений законом строк ніхто із спадкоємців не звернувся до нотаріальних органів за отриманням свідоцтва про право на спадщину. Згідно довідки Другої Державної нотаріальної контори м.Кременчука після померлої ОСОБА_5 спадкові справи не заведені.

Заявник прохає суд визнати спадщину, що складає з 16/50 частини будинку АДРЕСА_1, яка відкрилась після смерті та була зареєстрована на праві власності за ОСОБА_5 відумерлою. Передати 16/50 частини будинку АДРЕСА_1 у комунальну власність територіальної громади м.Кременчука в особі Кременчуцької міської ради Полтавської області.

В судовому засіданні представник заявника Маслєнніков В.С. про визнання спадщини відумерлою заявлені вимоги підтримав в повному обсязі.

В судовому засіданні представник Крюківської районної адміністрація виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області не заперечує проти задоволення заяви.

Заінтересована особа представник Другої Кременчуцької нотаріальної контори в судове засідання не з*явився, направив клопотання про розгляд справи без їх участі

Заінтересована особа Приватний нотаріус Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області Прокоп Денис Олександрович в судове засідання не з*явився, направив клопотання про розгляд справи без їх участі.

Заінтересована особа представник КП «Квартирне управління » в судове засідання не з*явився, направив клопотання про розгляд справи без їх участі.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судовому засіданні не заперечує проти задоволення заяви, вважає заяву обґрунтованою.

Вислухавши пояснення представника заявника Маслєннікрва В.С.., заінтересованих осіб Жаткіної А.В.,ОСОБА_3 вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Згідно ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом , усунення їх від права на спадкування , неприйняття ними спадщини , а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина , визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Ст. 1221 ЦК України зазначає, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

З метою отримання інформації щодо останнього місця проживання спадкодавця ОСОБА_5, було направлено запит до Крюківської районної адміністрації виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області.

Крюківська районна адміністрація в листі від 27.03.2017 року № 01-27 повідомила, що відповідно до положень ст.14 Закону України «Про захист персональних даних» поширення персональних даних без згоди суб'єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках визначених законом, і лише (якщо це необхідно) в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Отже, місцем відкриття спадщини є Крюківський район м. Кременчука Полтавської області.

Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини (ч. 3 ст. 1277 ЦК України).

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини, тобто після смерті спадкодавця (ч. 2 ст. 1277 ЦК України).

Згідно листа Кременчуцького міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану від 15.10.2016 року № 875/04-01-04-33 в архіві Кременчуцького міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану знаходиться актовий запис про смерть за лютий 2015 року відносно ОСОБА_5, а отже після її смерті сплинув вже 1 рік.

Таким чином, у Кременчуцької міської ради Полтавської області виникає можливість виконати свій обов'язок в порядку ст. 1277 ЦК України.

Згідно зі ст. 275 ЦПК України, у заяві про визнання спадщини відумерлою повинно бути наведено відомості про час і місце відкриття спадщини, про майно, що становить спадщину, а також докази, які свідчать про належність цього майна спадкодавцю, про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, або про усунення їх від права на спадкування, або про неприйняття ними спадщини, або про відмову від її прийняття.

До Другої Кременчуцької нотаріальної контори заяв про прийняття спадщини чи відмову від спадщини не надходило і спадкова справа не заводилась.

Враховуючи, що після смерті ОСОБА_5 спадкоємці за заповітом та законом відсутні, спадщина не прийнята, з часу відкриття спадщини після померлої ОСОБА_5 сплив однорічний строк, суд вважає, що є підстави для визнання спадщини відумерлою та передачі її територіальній громаді м.Кременчука Полтавської області.

Керуючись ст.1277 ЦК України, ст.ст. 57,60,212 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву Кременчуцької міської ради Полтавської області, заінтересовані особи: Друга Кременчуцька державна нотаріальна контора, Приватний нотаріус Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області Прокоп Денис Олександрович, КП «Квартирне управління», Крюківська районна адміністрація виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області, ОСОБА_3 про визнання спадщини відумерлою - задовольнити.

Визнати спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_5, що складається з 16/50 частин житлового будинку АДРЕСА_1 відумерлою.

Відумерлу спадщину , яка відкрилася після смерті ОСОБА_5, що складається з 16/50 частин житлового будинку АДРЕСА_1 передати у комунальну власність територіальної громади міста Кременчука в особі Кременчуцької міської ради Полтавської області, з наступною реєстрацію права власності.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Полтавської області шляхом подачі апеляційної скарги до Крюківського районного суду м.Кременчука Полтавської області протягом 10 днів з дня проголошення рішення , а особи , які брали участь у справі , але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення , можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення .

Головуючий : О.В.Маханьков.

Джерело: ЄДРСР 66484746
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку