open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

264/238/17

2/264/592/2017

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2017 року Іллічівський районний суд м.Маріуполя в складі: головуючого судді Литвиненко Н. В при секретарі Сініловій Г.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Маріуполі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні,

В С Т А Н О В И В:

У січні 2017 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Домбай Приватного акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Ухвалою суду від 20 січня 2017 року було відкрито провадження у даній справі.

Представник відповідача надав до суду клопотання, в якому просить залишити позовну заяву ОСОБА_1 без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків через несплату судового збору.

Суд, ознайомившись із клопотанням, дослідивши матеріали справи приходить до такого.

Відповідно до ст.119 ЦПК України позовна заява повинна містити документи, які підтверджують оплату судового збору.

Так, позивач при подачі позову не надав квитанцію про сплату судового збору та в позові вказав, що звільнений від його сплати на підставі п.1 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

З 01 вересня 2015 року набрав чинності Закон України від 22 травня 2015 року № 484-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору», яким вносяться зміни до Закону України «Про судовий збір», та було зменшено категорію пільг із трудових правовідносин до позивачів у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Згідно ст. 5 ч. 1 п. 1 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі лише у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Позивачем подано позов про стягнення середнього заробітку за час затримки виплати заробітної плати при звільненні в сумі 25 000 грн.

Отже, висунута позивачем вимога щодо стягнення середнього заробітку за весь час затримки розрахунку, що за своєю суттю не відноситься до заробітної плати, тому повинна бути оплачена судовим збором.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір» № 3674-УІ від 08.07.2011 року, судовий збір за подачу позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою - підприємцем справляється у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява подається до суду.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» з 01 січня 2017 року установлено, що прожитковий мінімум на одну працездатну особу складає 1600 гривень.

Таким чином, позивачу необхідно було при подачі позову сплатити судовий збір в розмірі 640 грн. та надати квитанцію про його сплату.

Відповідно до ст. 8 Закону Украйни «Про судовий збір» та ч.1 с. 82 ЦПК України, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Згідно з роз'ясненнями Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, викладеними у п. 29 постанови від 17 жовтня 2014 року № 10 "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах", відповідно до статті 8 Закону № 3674-VI та статті 82 ЦПК єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім'ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім'ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо).

В матеріалах справи мається лист Маріупольського міського центру зайнятості від 02.02.2017 року, відповідно до якого вбачається, що позивач з 19.12.2016 року був зареєстрований як такий, що шукає роботу.

Ознайомившись із матеріалами справи, суд вважає можливим відстрочити сплату судового збору за подачу ОСОБА_1С, позову про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку до ухвалення судового рішення у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст. 82 ЦПК України, ст.ст. 5, 8 Закону України «Про судовий збір» суд, –

У Х В А Л И В :

Відстрочити сплату судового збору у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, до ухвалення судового рішення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 66432815
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку