open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/27475/14-а

Провадження № 6-а/761/3/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Волошина В.О.

при секретарі: Гончара Я.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву ОСОБА_1 про заміну сторони у виконавчому провадженні по справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації; Київського міського центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат про визнання дій неправомірними; визнання протиправної бездіяльності; зобов’язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в:

В жовтні 2016р. ОСОБА_1 звернулась до Шевченківського районного суду м. Києва із заявою (а.с.106-108), в якій просила: постановити ухвалу про заміну у виконавчому документі стягувача – ОСОБА_2 на ОСОБА_1, як правонаступника.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що постановою Шевченківського районного суду м. Києва від 06 квітня 2015р., яка набрала законної сили, адміністративний позов ОСОБА_2 до Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації; Київського міського центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат про визнання дій неправомірними; визнання протиправної бездіяльності; зобов?язання вчинити дії – задоволено частково.

ІНФОРМАЦІЯ_1 її чоловік ОСОБА_2 помер.

ОСОБА_1, як єдина спадкоємиця ОСОБА_2 отримала виконавчі листи від 30 вересня 2016р. по справі за №761/27475/14-а та звернулась через свого представника, ОСОБА_3, із заявою до ВПВР УДВС ГТУЮ у м. Києві про відкриття виконавчого провадження.

18 жовтня 2016р. старший державний виконавець ВПВР УДВС ГТУЮ у м. Києві надіслав повідомлення про повернення виконавчого документу стягувачу без прийняття до виконання, з посиланням на відсутність документів, які б посвідчували право ОСОБА_3 на представництво ОСОБА_2

На думку заявниці, спірні правовідносини допускають правонаступництво, а тому, відповідно до ст.1227 ЦК України, не отримані ОСОБА_2 нараховані виплати повинні бути виплачені заявниці, як дружині спадкоємця.

Заявниця та її представник в судове засідання не з’явилися; про час та місце розгляду справи повідомлені у встановленому законом порядку; звернулись до суду із заявою про задоволення заяви у повному обсязі та розгляд заяви за їх відсутності.

Решта учасників процесу, про час та місце розгляду справи були повідомлені в установленому законом порядку, поважності причин неявки своїх представників до суду не повідомили, заперечення на заяву не подавались.

Суд, розглянувши подані документи, повно і всебічно з’ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується заява, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, вважає, що заява підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається із матеріалів справи і це встановлено судом, постановою Шевченківського районного суду м. Києва від 06 квітня 2015р. адміністративний позов ОСОБА_2 до Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації; Київського міського центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат про визнання дій неправомірними; визнання протиправної бездіяльності; зобов’язання вчинити дії - задоволено частково, постановлено: визнати неправомірними дії Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації, Київського міського центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат щодо нарахування та виплати ОСОБА_2 щорічної допомоги на оздоровлення за 2014 рік; одноразової компенсації у розмірах, менших ніж ті, що встановлені статтею 48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції Закону України «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 06 червня 1996 р. №230/96-ВР.

Також вказаною постановою суду, зобов’язано:

- Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації здійснити перерахунок ОСОБА_2 щорічної допомоги на оздоровлення за 2014 рік, одноразової компенсації, як учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії, який має ІІ групу інвалідності у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат та сорока п’яти мінімальних заробітних плат, відповідно до статті 48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції Закону України «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 06 червня 1996 р. №230/96-ВР, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, що був встановлений на час виплати, та з урахуванням виплачених сум.

- Київський міський центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат здійснити виплату ОСОБА_2 щорічної допомоги на оздоровлення за 2014 рік, одноразової компенсації, як учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії, який має ІІ групу інвалідності у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат і сорока п’яти мінімальних заробітних плат, відповідно до статті 48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції Закону України «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 06 червня 1996 р. №230/96-ВР, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, що був встановлений на час виплати, та з урахуванням виплачених сум.

В інший частині адміністративного позову відмовлено (а.с. 109-111).

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 24 листопада 2015р. постанову Шевченківського районного суду м. Києва від 06 квітня 2015р. залишено без змін ( а.с.112-115).

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 (а.с.118).

Згідно свідоцтва про шлюб, ОСОБА_2 та ОСОБА_1 перебували у зареєстрованому шлюбі з 23 серпня 1985р., про що у Книзі реєстрації актових записів зроблений відповідний запис за № 1053 (а.с.140).

Відповідно до ч. 4 ст.25 ЦК України, цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

За змістом ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Як вбачається із відповіді приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу від 07 жовтня 2016р. № 287/01-16, згідно даних, які містяться у спадковій справі №18/2016 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2, єдиним спадкоємцем після його смерті є дружина померлого – ОСОБА_1 (заявниця) (а.с.124).

Примусове виконання судових рішень в адміністративних справах здійснюється в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження» (ч.4 ст.257 КАС України).

30 вересня 2016р. Шевченківським районним судом м. Києва, на виконання вищезазначеної постанови суду від 06 квітня 2015р., на ім’я ОСОБА_2 було видано два виконавчі листи (а.с.116-117).

В послідуючому, представник ОСОБА_1 – ОСОБА_3, звернулась до ВПВР УДВС ГТУЮ у м. Києві із заявами про відкриття виконавчих проваджень по виконавчим листам від 30 вересня 2016р. по справі №761/27475/14-а.

18 жовтня 2016р. старшим державним виконавцем ВПВР УДВС ГТУЮ у м. Києві Гречухом О.Я., винесено два повідомлення про повернення виконавчих документів стягувану без прийняття до виконання з посиланням на те, що у додатках, доданих до виконавчих документів, відсутні документи, які б посвідчували право ОСОБА_3 на представництво ОСОБА_2

У відповідності з ч. 1 ст. 264 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Однак, матеріали справи не містять жодних доказів відкриття виконавчого провадження з виконання виконавчих листів, виданих Шевченківським районним судом у справі за №761/27475/14-а, провадження № 2а/761/27/2015 від 30 вересня 2016р.

Відповідно до ст. 1227 ЦК України, суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку із каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним додержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини.

Статтею 55 КАС України передбачено, що у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов'язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов’язкові для особи, яку він замінив.

Враховуючи положення вказаних норм права та з метою забезпечення захисту прав та інтересів ОСОБА_1, суд вважає за необхідне замінити позивача по справі № 761/27475/14-а, провадження № 2а/761/27/2015 ОСОБА_2 на його правонаступника ОСОБА_1, аналогічна правова позиція висловлена Вищим адміністративним судом України по справі № К/800/13521/15 (№2а/1639/11/2215) від 09 червня 2015р.

Оскільки ОСОБА_1 є правонаступником ОСОБА_2 вона вправі вживати заходів для виконання постанови Шевченківського районного суду м. Києва від 06 квітня 2015 року та виконавчих листів, виданих Шевченківським районним судом м. Києва у справі за №761/27475/14-а, провадження № 2а/761/27/2015, шляхом звернення із вказаним виконавчими листами до боржників з метою добровільного виконання вказаного судового рішення, або до відповідного відділу Державної виконавчої служби України для примусового виконання судового рішення.

Керуючись ст. ст. 55, 160, 165,167, 185, 257, 264 КАС України; ст. ст. 25, 1217, 1218, 1227, 1261 КАС України, суд, -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 про заміну сторони у виконавчому провадженні по справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації; Київського міського центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат про визнання дій неправомірними; визнання протиправної бездіяльності; зобов’язання вчинити дії – задовольнити частково.

Замінити позивача ОСОБА_2 його правонаступником - ОСОБА_1 по справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації; Київського міського центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат про визнання дій неправомірними; визнання протиправної бездіяльності; зобов’язання вчинити дії.

В решті заяви відмовити.

Ухвалу суду може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Шевченківський районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом п’яти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з ч. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п’яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України.

У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили ухвалою суду за наслідками апеляційного провадження.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 66327485
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку