open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №127/9125/17

Провадження №1-кс/127/3597/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 травня 2017 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого Вінницького відділу поліції ГУ НП у Вінницькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на призначення позапланової перевірки, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий Вінницького відділу поліції ГУ НП у Вінницькій області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на призначення позапланової перевірки.

Клопотання мотивовано тим, що Вінницьким відділом поліції ГУ НП у Вінницькій області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №42015020010000084 від 21.09.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 Кримінального кодексу України.

21.09.2015 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42015020010000084 внесено заяву депутата Вінницької міської ради ОСОБА_4 щодо самовільного зайняття земельної ділянки, що розташована на перехресті вул. Немирівське шосе та вул. А.Іванова у м.Вінниці.

В ході досудового розслідування встановлено, що 11.09.2015 Департаментом самоврядного контролю Вінницької міської ради, відповідно до ст. 189 Земельного кодексу України, п.п. 1 п. «б» ч. 1 ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Тимчасового положення про самоврядний контроль за використанням та охороною земель та об`єктів нерухомого майна у м. Вінниці, затвердженого рішенням Вінницької міської ради від 19.08.2011 № 379, положення про Департамент самоврядного контролю, затвердженого рішенням Вінницької міської ради від 01.03.2011 № 101 проведено позапланову перевірку дотримання вимог законодавства при використанні земель м. Вінниці розташованих на перехресті вул. Немирівське шосе та вул. А. Іванова у м.Вінниці.

За результатами перевірки складено акт від 11.09.2015 № 140/9-04-13.

Перевіркою встановлено, що гр.. ОСОБА_5 та гр.. ОСОБА_6 використовують без правовстановлюючих документів земельну ділянку, що являються землями територіальної громади м.Вінниці на перехресті вул. Немирівське шосе та АДРЕСА_1 , загальною площею 0, 3364 га, в тому числі площею 0, 1555 га в межах прибережної захисної смуги, що є порушенням ст..ст. 125, 126 Земельного кодексу України та ст..4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

На підставі вищевикладеного та з метою встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні, а саме - факту самовільного зайняття земельної ділянки, розташованої на перехресті вул. Немирівське шосе та вул. А. Іванова у м.Вінниці гр.. ОСОБА_7 та гр.. ОСОБА_6 , а також встановлення шкоди, завданої територіальній громаді м.Вінниці самовільним зайняттям земельної ділянки вищезазначеними громадянами, виникла необхідність у призначенні та проведенні Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області перевірки дотримання вимог земельного законодавства та встановленого порядку набуття і реалізації права на землю.

Так, відповідно до ч.1 ст.. 5 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» державний контроль за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності здійснює центральний орган виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.

Відповідно до підп..25 - 1 п.4 Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру затвердженого постановою Кабінету Міністрів Українивід 14 січня 2015 р. № 15 (далі Положення) Держгеокадастр відповідно до покладених на нього завдань: організовує та здійснює державний нагляд (контроль) за дотриманням земельного законодавства, використанням та охороною земель усіх категорій і форм власності, у тому числі за дотриманням органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами вимог земельного законодавства та встановленого порядку набуття і реалізації права на землю.

Згідно підп. 25- 1 п.4 вищевказаного Положення Держгеокадастр розраховує розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання їх не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу, та вживає заходів до її відшкодування в установленому законодавством порядку.

Пунктом 5 -1 Положення встановлено, що посадові особи Держгеокадастру та його територіальних органів, які є державними інспекторами у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель, в межах своїх повноважень мають право: безперешкодно обстежувати в установленому законодавством порядку земельні ділянки, що перебувають у власності та користуванні юридичних і фізичних осіб, перевіряти документи щодо використання та охорони земель;складати акти перевірок чи протоколи про адміністративні правопорушення у сфері використання та охорони земель і дотримання вимог законодавства про охорону земель та розглядати відповідно до законодавства справи про адміністративні правопорушення, а також подавати в установленому законодавством порядку до відповідних органів матеріали перевірок щодо притягнення винних осіб до відповідальності; у разі неможливості встановлення особи порушника земельного законодавства на місці вчинення правопорушення доставляти його до органів Національної поліції чи до приміщення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради для встановлення особи порушника та складення протоколу про адміністративне правопорушення; передавати до органів прокуратури, органів дізнання та досудового слідства акти перевірок та інші матеріали про діяння, в яких вбачаються ознаки злочину та інше.

Аналогічні повноваження надано територіальним органам Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру відповідно до Положення про Головне управління Держгеокадастру в області затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29.09.2016 №333.

Отже, з вищенаведеного слідує, що єдиним органом, який наділений повноваженнями державного контролю за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності є Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

Разом із тим, на даний час з КПК України виключено п. 6 ч. 2 ст. 36 та п. 4 ч. 2 ст. 40, якими прокурору, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, та слідчому надавались повноваження призначати ревізії та перевірки у порядку, визначеному законом.

Відтак, єдиним можливим процесуальним шляхом для призначення перевірки дотримання вимог земельного законодавства під час кримінального провадження є отримання судового рішення (ухвали слідчого судді) про призначення такої перевірки, просив задовольнити клопотання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав за обставин, викладених у ньому.

Суд вважає можливим розглянути клопотання у відсутності представника відповідно до вимог ст. 163 КПК України.

Суд, вислухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження, клопотання слідчого, дійшов висновку, що клопотання є доведеним, а тому підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів, серед іншого, шляхом отримання від органів державної влади актів перевірок.

Згідно з ч. 2 ст. 94 КПК України одним із процесуальних джерел доказів є документи, до яких пунктом 4 частини другої статті 99 КПК України віднесено і акти перевірок.

Підпунктом 20.1.4 статті 20 Податкового кодексу України (далі ПК України) контролюючі органи наділені правом проводити відповідно до законодавства перевірки платників податків.

Відповідно до пп. 78.1.11 ПК України документальна позапланова перевірка здійснюється за наявності хоча б однієї з таких обставин: отримано судове рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанову органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону.

На даний час з КПК України виключено п. 6 ч. 2 ст. 36 та п. 4 ч. 2 ст. 40, якими прокурору, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, та слідчому надавались повноваження призначати ревізії та перевірки у порядку, визначеному законом.

Приймаючи до уваги викладене, зважаючи на те, що слідчим в судовому засіданні доведено необхідність проведення перевірки, суд вважає, що є достатні підстави для надання дозволу на призначення позапланової перевірки дотримання гр.. ОСОБА_5 та гр.. ОСОБА_6 вимог земельного законодавства при використанні земельної ділянки, що розташована на перехресті вул. Немирівське шосе та вул. А.Іванова у м.Вінниці.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 93, 94, 159-164, 309, 395 КПК України, ст. 20, 36, 40 Податкового кодексу України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Призначити по кримінальному провадженню № 42015020010000084 від 21.09.2015 позапланову перевірку дотримання гр.. ОСОБА_5 та гр.. ОСОБА_6 вимог земельного законодавства при використанні земельної ділянки, що розташована на перехресті вул. Немирівське шосе та вул. А.Іванова у м.Вінниці, на вирішення якої поставити такі питання:

- чи наявні документи, що посвідчують право власності чи право користування на вказану земельну ділянку;

- чи дотримуються межі використання земельної ділянки, які встановлені правовстановлюючими документами;

- чи наявний факт самовільного зайняття та використання земельної ділянки ( з зазначенням площі самовільно зайнятої земельної ділянки);

- в разі виявлення факту самовільного зайняття встановити категорії земельних ділянок, цільове призначення, приналежність до особливо цінних земель, земель в охоронних зонах чи зонах особливого режиму використання земель;

- чи виконуються вимоги щодо використання земельної ділянки за цільовим призначенням;

- у випадку виявлення порушень вимог земельного законодавства провести розрахунок завданої самовільним заняттям земельної ділянки шкоди.

Проведення перевірки доручити Головному управлінню Держгеокадастру у Вінницькій області (вул. Келецька, будинок 63, м.Вінниця, 21027, ідентифікаційний код юридичної особи: 39767547).

Строк проведення перевірки визначити протягом 30 - денного терміну з моменту постановлення ухвали.

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження.

Слідчий суддя

Джерело: ЄДРСР 66321227
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку