open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
909/415/17


ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

04 травня 2017 р.

Справа № 909/415/17

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Деделюк Б. В. , розглянувши матеріали справи

за позовом: Заступника військового прокурора Івано-Франківського гарнізону, вул. Чорновола, 9 м. Івано-Франківськ, 76018, в інтересах держави, уповноваженим органом якої здійснювати відповідні функції у спірних відносинах є: Міністерство оборони України, проспект Повітрофлотський, 6,м. Київ,03168,

Івано-Франківська квартирно-експлуатаційна частину району, вул. Національної Гвардії, 14г, м. Івано-Франківськ, 76014,

417 управління начальника робіт, вул. Довженка, 5а, м. Івано-Франківськ, 76018

до відповідача: Івано-Франківської міської ради, вул. Грушевського, 21,м. Івано-Франківськ,76004

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "КСА Груп", вул. Бельведерська, 27 А,м.Івано-Франківськ,76010


про визнання за державою Україна в особі Міністерства оборони України права власності на нерухоме майно - земельну ділянку загальною площею 0,5952 га по вул. Чорновола, 163Б в м. Івано-Франківську, кадастровий номер 2610192001:25:009:0033 та визнання недійсним договору оренди землі (земельної ділянки площею 0,5952 га по вул. Чорновола, 163Б в м. Івано-Франківську, кадастровий номер 2610192001:25:009:0033) б/н від 28.01.2016, укладеного між Івано-Франківською міською радою та ТОВ "КСА ГРУП"

ВСТАНОВИВ:

Заступник військового прокурора Івано-Франківського гарнізону в інтересах держави, уповноваженим органом якої здійснювати відповідні функції у спірних відносинах є: Міністерство оборони України, Івано-Франківська квартирно-експлуатаційна частину району, 417 управління начальника робіт звернувся до господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою до Івано-Франківської міської ради, ТОВ "КСА ГРУП" про визнання за державою Україна в особі Міністерства оборони України права власності на нерухоме майно - земельну ділянку загальною площею 0,5952 га по вул. Чорновола, 163Б в м. Івано-Франківську, кадастровий номер 2610192001:25:009:0033 та визнання недійсним договору оренди землі (земельної ділянки площею 0,5952 га по вул. Чорновола, 163Б в м. Івано-Франківську, кадастровий номер 2610192001:25:009:0033) б/н від 28.01.2016, укладеного між Івано-Франківською міською радою та ТОВ "КСА ГРУП".

Позивач також просить відстрочити сплату судового збору за подання позовної заяви.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд приходить до висновку про відмову в задоволенні заяви про відстрочення сплати судового збору з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 44 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору, сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, призначеної господарським судом, витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речових доказів у місці їх знаходження, оплати послуг перекладача, адвоката та інших витрат, пов'язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Одночасно, відповідно до п.3 ч.1 ст.57 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються, зокрема, документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Згідно із ст.ст.1, 2 Закону України “Про судовий збір” судовий збір - це збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів і включається до складу судових витрат. Платниками судового збору є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду.

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” №1774-VIII від 06.12.2016 передбачає викладення ч. 1 ст. 4 Закону України “Про судовий збір” в новій редакції, а саме: Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, – у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі”.

Отже, оскільки ст. 7 Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” передбачає встановлення станом на 1 січня 2017 року прожиткового мінімуму для працездатних осіб у сумі 1600 грн., то саме і від цієї суми буде розраховуватися розмір судового збору.

За приписами статті 4 Закону України “Про судовий збір” за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру судовий збір встановлюється у розмірі 1,5% ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. З позовних заяв немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При зверненні до суду з вказаним позовом позивач просить суд визнати за державою Україна в особі Міністерства оборони України право власності на нерухоме майно - земельну ділянку загальною площею 0,5952 га по вул. Чорновола, 163Б в м. Івано-Франківську, кадастровий номер 2610192001:25:009:0033 та визнати недійсним договір оренди землі (земельної ділянки площею 0,5952 га по вул. Чорновола, 163Б в м. Івано-Франківську, кадастровий номер 2610192001:25:009:0033) б/н від 28.01.2016, укладеного між Івано-Франківською міською радою та ТОВ "КСА ГРУП", тобто вимоги майнового і немайнового характеру.

Судом враховано рекомендації, викладені у пункті 2.21. постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 7 від 21.02.2013, стосовно того, що платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором.

Згідно зі статтею 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Даною статтею передбачено право суду, а не обов'язок щодо відстрочки, розстрочки або звільнення від сплати судового збору.

В обґрунтування поданої заяви про відстрочку або звільнення від сплати судового збору позивач посилається на те, що військова прокуратура Івано-Франківського гарнізону не є розпорядником коштів, до військової прокуратури Західного регіону України скеровано лист щодо сплати судового збору по даному позову.

Єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін. Отже, за приписами зазначеної норми, звільнення від сплати судового збору може мати місце за наявності виключних обставин.

Відповідно до пункту 3.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" № 7 від 21.02.2013 року, клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі. Підставою для вчинення судом зазначених у цій нормі дій є врахування майнового стану заявника.

Статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом. Отже, обставини , на які посилається військова прокуратура Івано-Франківського гарнізону не можуть вважатися підставою для відстрочки сплати судового збору.

Суд зазначає, що Позивачем не наведено обставин, які мали б виключний характер та свідчили б про наявність належних підстав для надання йому відстрочки або звільнення від сплати судового збору, а також не додано належних та допустимих доказів відповідно до статей 33, 34, 36 Господарського процесуального кодексу України на підтвердження його доводів, а наведені заявником обставини не мають характеру виключних, що свідчить про відсутність належних підстав для відстрочення або звільнення від сплати судового збору.

Жодних доказів, які б підтверджували можливість сплати судового збору до прийняття рішення у справі, Позивачем надано не було.

Враховуючи вищенаведене, беручи до уваги недоведеність обставин, які перешкоджають сплаті судового збору в розумінні ст. 8 Закону України “Про судовий збір”, клопотання про відстрочку сплати судового збору задоволенню не підлягає.

Крім того, позивачем у заяві порушено правила об"єднання вимог, об"єднано в одній позовній заяві кілька вимог до одного чи кількох відповідачів і сумісний розгляд цих вимог перешкоджатиме з"ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору .

До позовної заяви не додано документів, які підтверджують повноваження заступника військового прокурора Івано-Франківського гарнізону.

Керуючись ст. 2, п.1 ч.1 ст. 3, ч. 1 ст. 4, пп. 1 п. 2 ч. 2 ст. 4, ст. 5, ст. 8 Закону України "Про судовий збір" п. 4, 5 ч. 1 ст. 63 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд


УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання про відстрочку сплати судового збору до прийняття рішення у справі - відмовити.

Позовну заяву (вх. № 4936/17 від 03.05.17) та додані до неї документи повернути позивачу без розгляду.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущених недоліків.


Суддя Деделюк Б.В.



Джерело: ЄДРСР 66319986
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку