open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
П О С Т А Н О В А

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2007 року м. Київ

Судова палата у господарських справах

Верховного Суду України у складі:

Головуючого:

Шицького І.Б.,

суддів:

Барбари В.П., Карпечкіна П.Ф., Колесника П.І., Потильчака О.І., Черногуза Ф.Ф., Щотки С.О.,

за участю представників:

позивача - ОСОБА_1,

відповідача Алуштинського експериментального спортивно-культурного об'єднання “Алуштинська асоціація” - Потєряєвої І.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Алуштинського експериментального спортивно-культурного об'єднання “Алуштинська асоціація” на постанову Вищого господарського суду України від 21 грудня 2006 року у справі за позовом суб'єкта підприємницької діяльності ОСОБА_2 до Алуштинського експериментального спортивно-культурного об'єднання “Алуштинська асоціація”, Алуштинської міської ради, треті особи: Сімферопольське міжміське бюро реєстрації і технічної інвентаризації ( далі - Сімферопольське МБРТІ), акціонерне товариство відкритого типу “Концерн “Ліко”, про визнання права власності на майно, витребування його із чужого незаконного володіння, надання у постійне користування земельної ділянки, на якій майно знаходиться,

в с т а н о в и л а :

У липні 2004 року суб'єкт підприємницької діяльності фізична особа ОСОБА_2 ( далі - СПД ОСОБА_2) звернувся у господарський суд Автономної Республіки Крим з позовом до Алуштинського експериментального спортивно-культурного об'єднання “Алуштинська асоціація”, Алуштинської міської ради про визнання за ним права власності на майно - незавершене будівництво на західному узбережжі м. Алушта, яке належало акціонерному товариству закритого типу ( далі- АТЗТ) “Алушта-Марина” та витребування його із чужого незаконного володіння та надання у постійне користування земельної ділянки 1,2393 га землі, на якій розташоване спірне майно.

В процесі розгляду справи позивач уточнив позовні вимоги і просив визнати за ним право власності на майно, розташоване в місті Алушта по АДРЕСА_1, а саме: берегоукріплюючу споруду у вигляді монолітної бетонної берми із бетонним покриттям завдовжки 231 погонний метр і шириною 22 метри; захисну шпору із бетонних масивів завдовжки 150 погонних метрів і шириною 20 погонних метрів (північний мол); причальну набережну; південний мол; морський водозабір, склад, позначений в інвентаризаційній справі під літерою “В”, загальною площею 365 кв.м.; забір площею 16,2 кв.м., позначений в інвентаризаційній справі під цифрою 1 в журналі зовнішніх обмірів (далі - ЖЗО); підпірну стінку площею 16,2 кв.м., позначену в інвентаризаційній справі під цифрою 2 в ЖЗО; забір площею 5,9 кв.м., позначений в інвентаризаційній справі під цифрою 3 в ЖЗО; підпірну стінку площею 48, 5 кв.м., позначену в інвентаризаційній справі за цифрою 4 в ЖЗО; хвіртку, позначену в інвентаризаційній справі під цифрою 5 в ЖЗО; ворота, позначені в інвентаризаційній справі під цифрою 6 в ЖЗО; забір площею 4,1 кв.м., позначений в інвентаризаційній справі під цифрою 7 в ЖЗО; ворота, позначені в інвентарній справі під цифрою 8 в ЖЗО; підпірну стінку площею 19 кв.м., позначену в інвентарній справі під цифрою 14 в ЖЗО; підпірну стінку площею 13,8 кв.м., позначену в інвентарній справі під цифрою 15 в ЖЗО; частину асфальтового мощення, позначеного в інвентарній справі під цифрою 1 і розташовану між парканом та воротами.

Просив також зобов'язати Сімферопольське МБРТІ зареєструвати за позивачем право власності на вказане майно.

Від позовних вимог про виділення в постійне користування 1 2393 га землі позивач відмовився і в цій частині просив припинити провадження у справі.

В обґрунтування позовних вимог позивач послався на те, що спірне майно є внеском АТВТ “Концерн Ліко” до статутного фонду акціонерного товариства закритого типу “Алушта-Марина”, що складає 65% статутного фонду створеного товариства. За рішенням загальних зборів акціонерного товариства відкритого типу ( далі - АТВТ) “Концерн Ліко” від 8 листопада 1999 року акції, що належать товариству “Алушта-Марина” і складають 65 % статутного фонду (2 600 шт.), передані позивачу. Передача акцій була оформлена відповідним актом від 8 листопада 1999 року. Після скасування державної реєстрації створеного товариства майно має бути передано йому.

Рішенням господарського суду Автономної Республіки Крим від 4 липня 2005 року, залишеним без змін постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 11 липня 2006 року, в частині вимог про зобов'язання Алуштинську міську раду надати позивачу в постійне користування 1 2393 га землі - провадження у справі припинено на підставі п.4 ч.1 ст. 80 ГПК України, в решті - позов задоволено.

При цьому суди виходили з того, що позивач є правонаступником права власності АТВТ “Концерн Ліка” і після прийняття 26 серпня 2000 року на зборах уповноважених представників засновників Алуштинського експериментального спортивно - культурного об'єднання “Алуштинська асоціація” рішення про вихід останнього зі складу засновників АТЗТ “Алушта-Марина”, а також неможливості розподілу майна і виділення з його складу 35 %, що належать відповідачу у статутному фонді, є єдиним власником майна акціонерного товариства закритого типу “Алушта-Марина”.

Постановою Вищого господарського суду України від 21 грудня 2006 року вказані рішення місцевого та апеляційного господарських судів залишено без змін.

У касаційній скарзі ставиться питання про скасування зазначеної постанови Вищого господарського суду України з підстав її невідповідності рішенням Конституційного Суду України, Верховного Суду України з питань застосування судом норм матеріального права, виявлення різного застосування судом одного й того ж положення закону у аналогічних справах.

Ухвалою колегії суддів Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 5 квітня 2007 року порушено касаційне провадження з перегляду постанови Вищого господарського суду України від 21 грудня 2006 року у справі № 2-1/1580-2005.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, обговоривши доводи касаційної скарги і перевіривши матеріали справи, Судова палата у господарських справах Верховного Суду України вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як було встановлено судами попередніх інстанцій, рішенням арбітражного суду Автономної Республіки Крим від 29 листопада 1999 року скасовано державну реєстрацію АТЗТ “Алушта-Марина”.

Згідно зі ст. 22 Закону України “Про господарські товариства” товариство вважається таким, що припинило свою діяльність з моменту внесення запису про це до державного реєстру.

Відповідно до ч.4 ст. 91 ЦК України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

26 серпня 2000 року Алуштинським експериментальним спортивно-культурним об'єднанням “Алуштинська асоціація” було прийнято рішення про його вихід зі складу засновників АТЗТ “Алушта-Марина”.

Рішення про задоволення заяви Алуштинського експериментального спортивно-культурного об'єднання “Алуштинська асоціація” про вихід зі складу акціонерів АТЗТ “Алушта-Марина” прийнято 30 вересня 2002 року на зборах акціонерів, майже через три роки після ухвалення рішення суду про скасування реєстрації останнього.

Суди при вирішення спору не з'ясували, коли припинило діяльність АТЗТ “Алушта-Марина” і чи могли бути проведеними збори акціонерів 30 вересня 2002 року.

Вищий господарський суд України, залишаючи без змін рішення першої, апеляційної інстанцій у справі, також не звернув уваги на ці обставини і не надав їм належної оцінки.

Враховуючи викладене

та керуючись ст. 11119, ст.11120 Господарського процесуального кодексу України, Судова палата у господарських справах, -

п о с т а н о в и л а :

Касаційну скаргу Алуштинського експериментального спортивно-культурного об'єднання “Алуштинська асоціація” задовольнити.

Постанову Вищого господарського суду України від 21 грудня 2006 року, постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 11 липня 2006 року та рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 4 липня 2005 року у справі № 2-1/1580-2005 скасувати, справу передати на новий розгляд до господарського суду Автономної Республіки Крим.

Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає.

Головуючий: Шицький І.Б.

Судді: Барбара В.П.

Карпечкін П.Ф.

Колесник П.І.

Потильчак О.І.

Черногуз Ф.Ф.

Щотка С.О.

Джерело: ЄДРСР 662744
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку