open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
13.04.2017 Єдиний унікальний номер 205/483/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 квітня 2017 року

м. Дніпро

Справа № 205/483/17-ц

2/205/1325/17

Ленінський

районний суд м. Дніпропетровська у складі судді Нижного А.В., за участю секретаря судового засідання Піменової М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів, –

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до Ленінського районного суду м. Дніпропетровська з позовом до ОСОБА_2 про стягнення аліментів, в якому просила суд стягнути з відповідача аліменти на утримання дитини в розмірі 1/4 частин всіх його видів заробітку або 2 000,00 грн. щомісячно, до досягнення сином повноліття. Позовна заява мотивована тим, що від спільного шлюбу сторони мають неповнолітнього сина, який проживає разом з позивачем та знаходиться на її утриманні, спільне господарство не ведеться, відповідач матеріальну допомогу на сина не надає.

Позивач надав суду заперечення, в яких посилаючись на те, що має нерегулярний, мінливий дохід, а також на те що на його утриманні перебуває непрацездатна матір та хвора сестра, просив суд визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі та призначити аліменти на утримання сина у розмірі 480,00 грн.

Позивач у судовому засіданні заявлені вимоги уточнила та просила стягнути аліменти у розмірі 2 000,00 грн.

Відповідач у судове засідання не з’явився, проте його представник, посилаючись на обставини викладені в запереченнях, позовні вимоги визнав частково, а саме не заперечував проти стягнення з відповідача аліментів у розмірі 480,00 грн. щомісячно.

Заслухавши пояснення сторін, розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об’єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи по суті, суд встановив наступне.

Відповідно до свідоцтва про народження, виданого Ленінським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Дніпропетровського міського управління юстиції у Дніпропетровській області 01.07.2011р., ОСОБА_2 та ОСОБА_1 є батьками малолітнього ОСОБА_3, 13.06.2011р.н.

На теперішній час позивач проживає разом з малолітнім сином, займається його вихованням та утриманням. Відповідач матеріальну допомогу на утримання дитини не надає.

Відповідно до ч.3 ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Згідно з ч.1 ст.184 СК України, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Враховуючи, що з заперечень відповідача та доданої до них довідки з податкової інспекції у Новокадацькому районі м. Дніпра вбачається, що він має нерегулярний, мінливий дохід, суд доходить висновку про достатність правових підстав для визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі.

Відповідно до ч.2 ст.184 ЦПК України розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

Позивач у судовому засіданні в обґрунтування заявленого розміру аліментівпосилалась на те, що відповідач має не облікований дохід, у зв’язку з чим має змогу надавати допомогу на утримання неповнолітньої дитини у розмірі 2 000,00 грн.

Згідно з ч.1 ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених статтею 61 цього Кодексу.

Враховуючи, що позивачем не доведено можливість відповідача надавити допомогу на утримання сина у розмірі 2 000,00 грн. щомісячно, у суду відсутні підстави для задоволення позову у повному обсязі.

З огляду на те, що неповнолітня дитина сторін знаходяться на утриманні позивача, яка потребує матеріальної допомоги з боку відповідача, беручи до уваги майновий стан відповідача, а також те, що на його утриманні знаходиться непрацездатна мати, суд доходить висновку про часткове задоволення позову, а саме стягнення аліментів з ОСОБА_2 на утримання сина у твердій грошовій сумі у розмірі 800,00 грн., що становить 1/4 частину від розміру мінімальної заробітної плати на 2017 рік, затвердженого Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік».

Згідно з ч.1 ст.191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову.

На підставі п.7 ч.1 ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує чи є підстави допустити негайне виконання судового рішення, а відповідно до п.1 ч.1 ст.367 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів – у межах суми платежу за один місяць.

Суд додатково роз’яснює позивачу, що вона відповідно до ст.192 СК України не позбавлена можливості в подальшому звернутись до суду з позовом про зміну розміру аліментів, які визначені рішенням суду, у разі зміни матеріального або сімейного стану сторін.

Відповідно до ч.3 ст.88 ЦПК України якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Керуючись ст.ст.181, 184, 199 Сімейного кодексу України, ст.ст.10, 11, 60, 88, 174, 197, 209, 212, 214-215, 218 ЦПК України, Законом України «Про судовий Збір», суд, –

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягувати з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3, 13.06.2011р.н., в розмірі 800,00 грн. (вісімсот гривень) щомісячно, починаючи від дня пред’явлення позову, тобто з 26.01.2017р., до досягнення дитиною повноліття.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Згідно з ст. 367 ЦПК України рішення у частині стягнення аліментів за один місяць допустити до негайного виконання.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави судовий збір в розмірі 640,00 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Ленінський районний суд м. Дніпропетровська протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

ОСОБА_4

Джерело: ЄДРСР 66087293
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку