open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 279/6073/16-ц

Провадження 2/279/673/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2017 року Коростенський міськрайонний суд

Житомирської області

в складі: головуючого - судді Коваленко В.П.

з участю секретаря Комарової О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1, в інтересах якого діє за довіреністю ОСОБА_2 до приватного нотаріуса Коростенського міського нотаріального округу ОСОБА_3, заінтересована особа ОСОБА_4 про зобов,язання скасувати запис про державну реєстрацію,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1, через свого представника ОСОБА_2 звернувся до суду із зазначеним позовом, в якому просить зобов,язати приватного нотаріуса Коростенського міського нотаріального округу ОСОБА_3 здійснити запис за яким частково скасувати запис про право власності в державному реєстрі речових прав, змінивши розмір частки ОСОБА_5 у праві власності квартири АДРЕСА_1 ( до перейменування Кірова) в м. Коростень Житомирської області з 1/1 на 3/4.

Позивач зазначив, що ріщенням Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 09.02.2016 року визнано недійсним договір купівлі – продажу від 27.07.2015 року, посвідчений приватним нотаріусом Коростенського міського нотаріального округу ОСОБА_3, зареєстрований в реєстрі за № 4176, в частині купівлі – продажу ? частини квартири АДРЕСА_2, яка належала ОСОБА_6, померлій 08.06.2015 року.

Вказав, що ОСОБА_6, яка померла 08.06.2015 року є його рідною матір,ю. Після смерті матері він в установлений законом строк звернувся до органів нотаріату з заявою про прийняття спадщини. Внаслідок чого була заведена спадкова справа №67/2015. Станом на сьогоднішній день він не може реалізувати свої спадкові права, так як в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, власником всієї квартири рахується ОСОБА_4, незважаючи на рішення Коростенського міськрайонного суду від 09.02.2016 року.

Він звернувся до відповідача з вимогою про проведення реєстрації

рішення суду, в частині скасування договору купівлі – продажу, однак йому було відмовлено.

Позивач та його представник за довіреністю в судове засідання не з,явились, про день місце та час розгляду справи повідомлялись належним чином, надали суду заяву, в якій просять справу розглянути в їх відсутність.

Відповідач в судове засідання не з,явився, про день і час розгляду справи був повідомлений належним чином, надав суду заяву,в якій просить справу розглянути в його відсутність. В заяві зазначив, що проти заявлених позовних вимог не заперечує.

Третя особа ОСОБА_4 в судове засідання не з,явилась, про день і час розгляду справи була повідомлена належним чином.

За таких обставин суд вважає за можливе розглядати справу на підставі наявних матеріалів та без фіксації технічними засобами .

Перевіривши матеріали справи, оцінивши всі докази та обставини по справі, суд задовольняє позовні вимоги, виходячи з таких підстав.

Судом встановлено, що 08.06.2015 року померла мати позивача ОСОБА_6 ( копія свідоцтва про смерть ( а.с.6)

Після її смерті відкрилася спадщина ,зокрема на квартиру АДРЕСА_3.

08 серпня 2015 року приватним нотаріусом Коростенського міського нотаріального округу Житомирської області була заведена спадкова справа №67/2015 ( витяг про реєстрацію в спадковому реєстрі а.с. 7).

09.02.2016 року рішенням Коростенського міськрайонного суду Житомирської області визнано недійсним договір купівлі-продажу від 27.07.2015 року, посвідчений приватним нотаріусом Коростенського міського нотаріального округу ОСОБА_3 та зареєстрований за № 4176, в частині купівлі-продажу 1/4 (однієї четвертої) частини квартири №49 (сорок дев’ять) буд. № 66 (шістдесят шість) по вул. Кірова м. Коростень Житомирської області, яка належала ОСОБА_6, померлій 09.06.2015 року.

Згідно до ст. 182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону України « Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» у разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав, а частиною 3 ст. 11 цього Закону передбачено, що порядок ведення Державного реєстру визначається Кабінетом Міністрів України.

Ст.10 Закону України « Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» визначає, що нотаріус як спеціальний суб'єкт здійснює функції державного реєстратора, крім передбачених пунктами 4 і 6 частини другої статті 9 цього Закону.

Статтею 461 Закону України « Про нотаріат» передбачено повноваження нотаріуса щодо здійснення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Таким чином, при здійсненні нотаріальної діяльності нотаріус виконує

функції державного реєстратора.

Відповідно до ч.2 ст. 36 Закону України « Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» ( в редакції до 01.01.2016 року) запис про скасування державної реєстрації прав вноситься до Державного реєстру прав у разі скасування рішення про державну реєстрацію прав на підставі рішення суду.

У відповідності до п. 2.6. Порядку прийняття і розгляду заяв про внесення змін до записів, внесення записів про скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та скасування записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12.12.2011 року № 3502/5, для внесення записів про скасування державної реєстрації прав, скасування записів Державного реєстру прав заявник подає рішення суду про скасування рішення державного реєстратора, що набрало законної сили, та копії документів, визначених у пункті 2.3 цього розділу.

З аналізу наведених норм вбачається, що скасування рішення про державну реєстрацію прав здійснюється на підставі відповідного рішення суду.

При вирішенні даної справи, суд зважає на обставини, які встановлені в рішенні Коростенського міськрайонного суду від 09.02.2016 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_5, ОСОБА_10, приватного нотаріуса Коростенського міського нотаріального округу ОСОБА_3 про визнання договору купівлі - продажу квартири частково недійсним.

Зважаючи на наведене, суд вважає за можливе задовольнити позов в повному обсязі.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10,11,88, 158,197,213 - 215 ЦПК України, ст.182 ЦК України, ст.ст. 10,26,36 ЗУ України « Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1, в інтересах якого діє за довіреністю ОСОБА_2 до приватного нотаріуса Коростенського міського нотаріального округу ОСОБА_3 про зобов,язання скасувати запис про державну реєстрацію задовольнити.

Зобов ,язати приватного нотаріуса Коростенського міського нотаріального округу ОСОБА_3 здійснити запис за яким частково скасувати запис про право власності в державному реєстрі речових прав, змінивши розмір частки ОСОБА_5 у праві власності квартири АДРЕСА_1 ( до перейменування Кірова) в м. Коростень Житомирської області з 1/1 на 3/4.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Житомирської області через Коростенський міськрайонний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги. Особи, які приймали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення рішення суду, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: Коваленко В.П.

Джерело: ЄДРСР 66036508
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку