open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 521/18875/16-ц

Провадження № 2/521/1658/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«30» березня 2017 року Малиновський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді Целуха А.П.,

при секретарі судового засідання Корнієнко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачки, в якому просить стягнути з останьої на його користь аліменти на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 1500,00 грн., починаючи стягнення з дати звернення до суду з 09.11.2016 р. до досягнення дитиною повноліття 06.12.2018 р.

В судовому засіданні представник позивачка позовні вимоги підтримав повністю та просив задовольнити позов ОСОБА_1 з підстав, що зазначені у позові.

В судовому засіданні представник відповідача - позовні вимоги не визнав та пояснив суду, що відповідачка не працює не має доходу , у зв’язку з чим немає можливості сплачувати аліменти.

Суд, вислухавши пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи, вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Суд вважає, що між сторонами склалися правовідносини, що випливають із сімейного законодавства, пов'язані з обов'язком батьків утримувати малолітню дитину, тому, при вирішенні спору між сторонами, слід керуватися Сімейним Кодексом України.

Судом встановлені такі факти та відповідні ним правовідносини.

Сторони у справі перебувають у зареєстрованому шлюбі, від шлюбу сторони мають дитину – сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішенням Малиновського районного суду м. Одеси від 19 листопада 2009 року по справі №2-6439/2009 шлюб між сторонами по справі був розірваний, за взаємною згодою сторін по справі дитина залишився проживати з батьком.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, ОСОБА_2 зареєстрована як ФОП (роздрібна торгівля з лотків та на ринках) з 11.12.2013 року.

Як вбачається з листа Державної податкової інспекції у Малиновському районі м.Одеси Головного управління ДФС в Одеській області від 17.01.2017 року , №89/9/15-5213-01, станом на 16.01.2017 р. ФОП ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1) згідно бази даних ІС «Податковий блок», податкова звітність за період з 01.01.2012р. по 31.12.2016р. до ДПІ Малиновського p-ну м.Одеси не надавалась.

Згідно ст. 141 Сімейного кодексу України мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини.

Такий принцип рівності прав та обов'язків батьків щодо дитини ґрунтується на нормах Конституції України, які проголошують, що усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах (ст. 21), громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками (ст. 24).

Обов'язок батьків щодо утримання своїх дітей є одним з головних конституційних обов'язків (ч. 2 ст. 51 Конституції України) і закріплюється в сімейному законодавстві, зокрема статтею 180 Сімейного кодексу України на батьків покладено обов'язок по утриманню дитини до досягнення нею повноліття.

Отже, обов'язок батьків з утримання своєї дитини виникає незалежно від факту реєстрації шлюбу, наявності між ними фактичних шлюбних відносин або спільного проживання. Батьки зобов'язані утримувати свою дитину незалежно від того, перебувають вони в шлюбі чи шлюб між ними розірвано, проживають вони спільно чи окремо. Обов'язок батьків утримувати свою дитину є безумовним, однак відповідач від виконання цих обов'язків ухиляється, у зв'язку з чим з нього на користь позивачки мають бути стягнуті аліменти на утримання малолітньої дитини.

Згідно ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 184 СК України, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

У судовому засіданні встановлено, що відповідач зобов'язаний сплачувати аліменти на утримання своєї дитини , а також те, що вона має нерегулярний, мінливий дохід, то суд приходить до висновку про необхідність стягнення аліментів з відповідачки у твердій грошовій сумі.

При визначенні ж розміру аліментів суд також у відповідності до ст. 182 СК України враховує стан здоров'я та матеріальне становище дитини, стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, а також інші обставини, що мають істотне значення.

Суд, визначаючи розмір аліментів, які повинні стягуватися з відповідача на користь позивачки на утримання дітей враховує матеріальне становище матері, а також матеріальне становище батька дітей - платника аліментів, який, як було встановлено судом в наявний час не працює.

Судом при визначенні розміру аліментів також враховується, що Законом України «Про державний бюджет на 2017 рік» прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років (в якому перебувають діти сторін), встановлений з 1 січня у розмірі 1 689,00 гривень.

Таким чином, з урахуванням обов'язків батьків щодо дітей, суд приходить висновку, що зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на те, що доцільним буде стягнення з відповідача аліментів у розмірі 500,00 грн. щомісяця, який в силу ч. 2 ст. 184 СК України підлягає індексації відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, тому по наявній справі аліменти з відповідача мають бути присуджені з 09.11.2016 р.

Отже суд приходить до висновку, що позовна заява ОСОБА_1 підлягає частковому задоволенню.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 367 ЦПК України, суд вважає необхідним допустити негайне виконання судового рішення в межах суми платежу аліментів за один місяць.

Керуючись ст. ст. 181, 182 -184, 191 СК України,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів – задовольнити частково.

Стягувати щомісячно з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, аліменти на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 500,00 грн., починаючи стягнення з дати звернення до суду з 09.11.2016 р. до досягнення дитиною повноліття 06.12.2018 р.

Рішення суду в частині стягнення аліментів за 1 місяць допустити до негайного виконання. Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду Одеської області шляхом подання до Малиновського районного суду м. Одеси апеляційної скарги на протязі десяти днів з дня проголошення рішення.

ГОЛОВУЮЧИЙ А.П. ЦЕЛУХ

30.03.17

Джерело: ЄДРСР 66010639
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку