open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Cправа № 750/3607/17

Провадження № 1-кс/750/939/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2017 року м. Чернігів

Слідчий суддя Деснянського районного суду міста Чернігова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Чернігові клопотання старшого слідчого Чернігівського районного відділення поліції Чернігівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12017270270000042 від 13.01.2017 року, -

В С Т А Н О В И В:

07.04.2017 року старший слідчий Чернігівського районного відділення поліції Чернігівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням, яке погоджено прокурором Чернігівської місцевої прокуратури ОСОБА_5 , в якому просить зобов`язати оператора телекомунікаційних послуг ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » виготовити на паперовому та електронному носії документ, що містить інформацію про телефонні дзвінки абонентського номеру оператора мобільного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » НОМЕР_1 у період часу з 16.01.2017 року по теперішній час та забезпечити тимчасовий доступ і можливість вилучення старшим слідчим СВ Чернігівського районного відділення поліції Чернігівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області ОСОБА_4 , чи іншими слідчими, які є в групі слідчих по даному кримінальному провадженню наступної інформації: адреси розташування та номери базових станцій, які забезпечували зв`язок; типи з`єднання (вхідні, вихідні дзвінки, SMS, MMS, GPRS, переадресація, в тому числі через Інтеренет трафік); дата та тривалість з`єднання, з`єднання нульової тривалості; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонентський номер сім-картки, ІМЕІ); ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувався сеанс зв`язку (абонент А); ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувався сеанс зв`язку (абонент Б).

В судовому засіданні слідчий підтримав заявлене клопотання, просив його задовольнити з наведених у ньому підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання не викликався.

Заслухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження, якими обґрунтоване клопотання, приходжу до висновку про необхідність часткового задоволення клопотання, з огляду на таке.

Чернігівським районним відділенням поліції Чернігівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12017270270000042, розпочатому 13.01.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 115 КК України, за фактом вбивства, тобто умисного заподіяння смерті ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яке мало місце в період часу з 08:00 год. по 10:00 год. 13.01.2017 року в будинку АДРЕСА_1 .

В ході досудового розслідування, під час проведення слідчих та оперативно-розшукових заходів була встановлена гр. ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканка АДРЕСА_2 , яка під час допиту показала, що в період часу з 8-00 год. по 8-30 год. 13.01.2017 року вона знаходилась у себе в квартирі двоповерхового будинку і дивлячи у вікно вона бачила двох невідомих осіб, які рухались швидко зі сторони стадіону, після чого вийшли на вул. Газопровід, вони рухались хаотично, не знаючи куди йти. Після того, вони пішли поміж двоповерховими будинками, але куди саме ОСОБА_7 не бачила. Також місцеві мешканці повідомили, що бачили на околицях смт. Олишівка та в полі неподалік даного населеного пункту в період часу з 8-30 год. по 10-00 год. 13.01.2017 року двох невідомих осіб, які рухались дуже швидко, уникаючи контакту з місцевими громадянами. В зв`язку з отриманою інформацією органом досудового розслідування проводиться перевірка осіб, які раніше притягалися до кримінальної відповідальності за скоєння кримінальних правопорушень та проживають в смт. Олишівка, с. Топчіївка та інших прилеглих населених пунктах Чернігівського району, інших місцевих мешканців та інших осіб, які могли перебувати на час скоєння злочину в смт. Олишівка, Чернігівського району, які по зовнішнім ознакам схожі з двома підозрюваними особами. В подальшому, допитаний в якості свідка ОСОБА_8 показав, що у нього є товариш ОСОБА_9 , мешканець смт. Олишівка, Чернігівського району та області, який в другій половині березня 2017 року під час спільного відпочинку розповів, що скоїв вбивство жінки в смт. Олишівка. Під час перевірки співробітниками поліції ОСОБА_9 вигадав собі алібі про те, що він того дня знаходився в м. Чернігові, яке підтвердила його дівчина ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканка АДРЕСА_3 , зареєстрована в АДРЕСА_4 . Остання також випрала його одяг, який був у крові. Під час спілкування по телефону ОСОБА_10 підтвердила ОСОБА_8 , що випрала одяг ОСОБА_9 та те, що вона ввела в оману працівників поліції під час свого допиту. Зі слів ОСОБА_8 , ОСОБА_9 повідомив своїй дівчині, що кров на його одязі з`явилась в результаті того, що він побився зі своїм товаришем. З показань ОСОБА_8 на даний час ОСОБА_9 з ОСОБА_10 не проживає та де вона мешкає невідомо. Крім того, було встановлено, що ОСОБА_10 користується номером телефону НОМЕР_1 оператора мобільного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

З метою встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, підтвердження чи спростування факту причетності користувача мобільного телефону з номером сім-картки НОМЕР_1 до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, встановлення осіб, які телефонували на вказаний номер в період вчинення кримінального правопорушення, слідчий звернувся до суду з даним клопотанням.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити виїмку).

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включать речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю (ч.5 ст. 163 КПК України).

За змістом положень ст.ст. 9, 34 Закону України «Про телекомунікації», ст. 14 Закону України «Про захист персональних даних», ч.2 ст. 159, п.7 ч.1 ст. 162 КПК України, документи, які цікавлять слідство, містять охоронювану законом таємницю, тому тимчасовий доступ та їх вилучення має відбуватися на підставі ухвали слідчого судді з урахуванням доведеності підстав, передбачених ч.5 ст. 163, ч.6 ст. 164 КПК України.

В ході розгляду даного клопотання, зазначені у ньому данні дають достатні підстави вважати, що документи з інформацією, яка містить охоронювану законом таємницю, знаходяться в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », необхідні органу досудового розслідування для осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, підтвердження чи спростування факту причетності користувача мобільного телефону з номером сім-картки НОМЕР_1 до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, встановлення осіб, які телефонували на вказаний номер в період вчинення кримінального правопорушення, зазначені документи можуть бути використані як доказ та матимуть суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а їх вилучення необхідне для досягнення вказаної мети, тому є всі підстави для задоволення клопотання в цій частині.

Проте, слідчий у своєму клопотанні просить надати тимчасовий доступ до документів, як йому так і іншим слідчим, які є в групі слідчих по даному кримінальному провадженню.

За приписами пунктів 1, 6 ч. 1 ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено прізвище, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів; розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і документи, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом.

Враховуючи викладене, підстави для задоволення клопотання в частині надання тимчасового доступу до документів іншим слідчим, які є в групі слідчих по даному кримінальному провадженню, відсутні, як і документи на підтвердження повноважень вищевказаних осіб.

Крім того, слідчий у своєму клопотанні просить надати тимчасовий доступ до документів за визначений період часу, вказавши кінцевий термін такого періоду, як «по теперішній час», однак вказана вимога не містить належного обґрунтування та законних підстав, а тому клопотання не підлягає задоволенню і в цій частині також.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 163, 164 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Зобов`язати оператора телекомунікаційних послуг ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (головний офіс розташований за адресою: АДРЕСА_5 ) виготовити на паперовому та електронному носії документ, що містить інформацію про телефонні дзвінки абонентського номеру оператора телекомунікаційних послуг ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » НОМЕР_1 , які здійсненні у період часу з 16.01.2017 року по 10.04.2017 року та забезпечити тимчасовий доступ і можливість вилучення старшим слідчим слідчого відділу Чернігівського районного відділення поліції Чернігівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області ОСОБА_4 наступної інформації: адреси розташування та номери базових станцій, які забезпечували зв`язок; типи з`єднання (вхідні, вихідні дзвінки, SMS, MMS, GPRS, переадресація, в тому числі через Інтеренет трафік); дата та тривалість з`єднання, з`єднання нульової тривалості; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонентський номер сім-картки, ІМЕІ); ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувався сеанс зв`язку (абонент А); ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувався сеанс зв`язку (абонент Б).

В задоволенні решти вимог відмовити.

Строк дії ухвали встановити до 08 травня 2017 року.

Другий примірник ухвали, копію ухвали вручити слідчому.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 65878324
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку