open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
27.03.2017 227/908/17

У Х В А Л А

27 березня 2017 року м.Добропілля

Суддя Добропільського міськрайонного суду Донецької області Мацишин Л.С., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Державного відкритого акціонерного товариства «Шахтобудівельне управління №5» про визнання аукціону про продаж майна таким, що відбувся та визнання права власності на нерухоме майно,

ВСТАНОВИВ:

23 березня 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду в інтересах ОСОБА_2 з позовною заявою до Державного відкритого акціонерного товариства «Шахтобудівельне управління №5» про визнання аукціону про продаж майна таким, що відбувся та визнання права власності на нерухоме майно.

Подана позивачем позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам ст.119 ЦПК України та ст. 4 Закону України «Про судовий збір».

Відповідно до п.4 ч. 2 ст.119 ЦПК України, позовна заява повинна містити ціну позову щодо вимог майнового характеру.

Як вбачається з позовної заяви, ціну позову зазначено у розмірі 35930,54 грн. Проте з даною сумою погодитись не можна, оскільки виходячи з протоколу № 2 ведення аукціону про продаж майна ДВАТ «Шахтобудівельне управління №5» від 24 січня 2011 року ліцитатором аукціону було оголошено про продаж лоту №10117, а саме автогаражу з оглядовими ямами загальною площею 155,3 кв.м, учаснику № 2, тобто ОСОБА_2, по кінцевій ціні – 8006,81 грн. без урахування ПДВ. З протоколу № 3 ведення аукціону про продаж майна ДВАТ «Шахтобудівельне управління №5» від 24 січня 2011 року ліцитатором аукціону було оголошено про продаж лоту №10118, а саме автоцеху з оглядовими ямами загальною площею 611,3 кв.м, учаснику № 2, тобто ОСОБА_2, по кінцевій ціні – 31516,80 грн. без урахування ПДВ. Виходячи з цього, ціна позову повинна складати 39523,61 грн., тобто позивачем ціну позову занижено.

Відповідно до ч. 5 ст.119 ЦПК України, до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно абзацу 4 статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» з 1 січня 2017 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 1600 гривень.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 80 ЦПК України у позовах, які складаються з кількох самостійних вимог ціна позову визначається загальною сумою всіх вимог.

Як роз’яснено у п.12 Постанови Пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ №10 від 17.10.2014 року, у випадках об'єднання в одній заяві вимог як майнового, так і немайнового характеру судовий збір згідно з частиною третьою статті 6 Закону № 3674-VI підлягає сплаті як за ставками, встановленими для позовів майнового характеру, так і за ставками, встановленими для позовних заяв зі спорів немайнового характеру, наприклад, зняття арешту з майна та визнання права власності на це майно. При цьому судовий збір може бути сплачений окремо за кожною вимогою або загальною сумою за всіма позовними вимогами.

Згідно ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», при зверненні фізичною особою до суду з позовною заявою немайнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто у розмірі 640 грн. При зверненні фізичною особою до суду з позовною заявою майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто у даному випадку він складатиме 640 грн.

Проте до позовної заяви не долучено документ, який би підтверджував сплату судового збору.

Відповідно до ст.121 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.119-121 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Державного відкритого акціонерного товариства «Шахтобудівельне управління №5» про визнання аукціону про продаж майна таким, що відбувся та визнання права власності на нерухоме майно - залишити без руху і надати позивачеві термін для усунення недоліків, вказаних в ухвалі, який не може перевищувати п’яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Повідомити позивача про необхідність усунення недоліків вказаних в ухвалі шляхом направлення йому копії даної ухвали та роз’яснити, що у разі не виправлення недоліків у вказаний термін позовна заява вважатиметься не поданою та буде йому повернута.

Ухвала не оскаржується.

Суддя Добропільського міськрайонного суду

Донецької області ОСОБА_3

27.03.2017

Джерело: ЄДРСР 65870800
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку