open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 638/9653/15-ц

Провадження № 2/638/1899/17

07.04.2017 року Дзержинський районний суд м. Харкова

в складі: головуючого судді Хайкіна В.М.

при секретарі Козодой К. І.

з участю судового розпорядника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовом Акціонерної компанії «Харківобленерго» до ОСОБА_2 про стягнення суми нарахувань по акту про порушення ПКЕЕн,-

ВСТАНОВИВ:

У червні 2015 року позивач звернувся до Дзержинського районного суду м. Харкова із позовом до ОСОБА_2 про стягнення суми нарахувань по акту про порушення ПКЕЕн. Свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що відповідач є споживачем електричної енергії та повинен дотримуватись ПКЕЕн. 20.09.2013 року при проведенні рейду по виявленню порушень ПКЕЕн у АДРЕСА_1, де мешкає відповідач, представниками АК «Харківобленерго» було виявлено порушення ПКЕЕн у вигляді монтажу електропроводки, підключеної поза приладом обліку №2848132. Електропроводка підключена у прихованому місці. На підставі виявленого порушення та відповідно до п. 53 Правил, представниками Північного РВЕ був складений акт про порушення ПКЕЕн від 20.09.2013 року від 20.09.2013 року №200430 та накреслена схема без облікового споживання електроенергії. 15.11.2013 року у приміщенні Північного РВЕ відбулося засідання комісії з розгляду акту, нарахування за яким було проведено згідно з методикою, сума нарахування по акту за період з 20.09.2012 року по 20.09.2013 року склала 3703 грн. 47 коп. Оскільки вказана сума нарахувань не сплачена, просить суд стягнути з ОСОБА_2 суму у розмірі 3703 грн. 47 коп.

Представник позивача – Акціонерної компанії «Харківобленерго»- в судове засідання не з’явився, надав до суду заяву, в якій зазначив, що підтримує позовні вимоги, просить суд слухати справу без участі представника позивача, не заперечує проти постановлення заочного рішення.

Відповідач в судове засідання не з’явилася, про час і місце судового засідання була повідомлена належним чином та своєчасно, про що свідчать поштові документи та матеріали справи, причину неявки суду не повідомила, заперечень проти позову не надала.

Неявка осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про час та місце судового розгляду справи являється їх волевиявленням, яке свідчить про відмову від реалізації свого права на безпосередню участь у судовому розгляді справи та інших процесуальних прав, неявка відповідача не може бути перешкодою для заочного розгляду судом справи, що відповідає положенням частини 1 статті 224 ЦПК України.

Суд, дослідивши доводи представника позивача та оцінивши докази, представлені в матеріалах справи, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Як встановлено матеріалами справи, 20.09.2013 року при проведенні рейду по виявленню порушень ПКЕЕн у АДРЕСА_1, де мешкає відповідач, представниками АК «Харківобленерго» було виявлено порушення ПКЕЕн у вигляді монтажу електропроводки, підключеної поза приладом обліку №2848132. Електропроводка підключена у прихованому місці.

На підставі виявленого порушення та відповідно до п. 53 Правил, представниками Північного РВЕ був складений акт про порушення ПКЕЕн від 20.09.2013 року від 20.09.2013 року №200430 та накреслена схема без облікового споживання електроенергії (а. с. 5-6).

15.11.2013 року у приміщенні Північного РВЕ відбулося засідання комісії з розгляду акту, нарахування за яким було проведено згідно з методикою, сума нарахування по акту за період з 20.09.2012 року по 20.09.2013 року склала 3703 грн. 47 коп. (а. с. 7-8)

Правовідносини із постачання фізичним особам електричної енергії регулюються статтею 714 Цивільного кодексу України, статтями 24-27 Закону України «Про електроенергетику».

Відповідно до статті 714 Цивільного кодексу України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно статті 1 Закону України «Про електроенергетику», споживачі енергії - суб'єкти господарської діяльності та фізичні особи, що використовують енергію для власних потреб на підставі договору про її продаж та купівлю.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про електроенергетику», відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом, постачанням і використанням енергії, а також з централізованим диспетчерським (оперативно-технологічним) управлінням, регулюються цим законом та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно статті 27 Закону України «Про електроенергетику», правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці зокрема є: крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку; пошкодження приладів обліку; порушення правил користування енергією тощо.

Серед обов’язків споживача електричної енергії, визначених пунктом 42 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету міністрів України 26.07.1999 року №1357, є також: дотримуватися вимог нормативно-технічних документів та договору; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та побутових електроприладів; забезпечувати збереження приладів обліку і пломб на них у разі розміщення приладу обліку в квартирі або на іншому об'єкті споживача; узгоджувати з енергопостачальником нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності.

У відповідності до пункту 48 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету міністрів України 26.07.1999 року №1357, споживач несе відповідальність згідно із законодавством за: прострочення терміну внесення платежів за електричну енергію; порушення правил користування електричною енергією; ухилення або несвоєчасне виконання рішень та приписів Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної енергії; розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення доелектромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку; пошкодження приладу обліку; розукомплектування та пошкодження об'єктів електроенергетики, розкрадання майна цих об'єктів; насильницькі дії, що перешкоджають посадовим особам енергопостачальника виконувати свої службові обов'язки.

Згідно з підпунктом 5 пункту 2.1 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України 04.05.2006 року №562, методика застосовується на підставі акта про порушення, складеного в порядку, установленому цією методикою, з урахуванням вимог ПКЕЕ та в разі виявлення таких порушень ПКЕЕ: самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі енергопостачальника.

Як вбачається із протоколу засідання комісії з розгляду актів порушень Правил користування електричною енергією для населення від 15.11.2013 року було визначено величину розрахункового добового об’єму споживання електричної енергії у відповідності із формулою, визначеною у пункті 2.7 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України 04.05.2006 року №562 (а. с. 8).

Відповідно до частини 1 статті 3 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

За положенням статті 4 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до частини 2, 3 статті 10 ЦПК України, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до статті 11 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, в межах заявлених ними позовних вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до частини 1, 3, 4 статті 60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до вимог частини 1 статті 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, прийшов до висновку, що позов Акціонерної компанії «Харківобленерго» до ОСОБА_2 про стягнення суми нарахувань по акту про порушення ПКЕЕн підлягає задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 3, 10, 11, 60, 88, 213-215, 224-228 ЦПК України, ст. 714 ЦК України, ст. 1, 3, 27 Закону України «Про електроенергетику», п. 42, 48, 53 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету міністрів України 26.07.1999 року №1357,Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України 04.05.06 року №562,суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерної компанії «Харківобленерго» до ОСОБА_2 про стягнення суми нарахувань по акту про порушення ПКЕЕн - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІН НОМЕР_1, зареєстрованої за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, на користь Акціонерної компанії «Харківобленерго» (р/р 260323012307 в ХОУ ВАТ ДОБУ м. Харкова, МФО 351823, ЄДРПОУ 00131954) суму нарахувань по акту про порушення «Правил користування електроенергією для населення» №200430 від 20.09.2013 року за період з 20.09.2012 року по 20.09.2013 року у розмірі 3703 (три тисячі сімсот три) грн. 47 коп.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІН НОМЕР_1, зареєстрованої за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, на користь Акціонерної компанії «Харківобленерго» (р/р 26005474695 в АТ «ОСОБА_3 Аваль» м. Київ, МФО 380805, код ЄДРПОУ 00131954)витрати по сплаті судового збору у розмірі 243 (двісті сорок три) грн. 60 коп.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Харківської області через Дзержинський районний суд м. Харкова шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 65866101
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку