open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
№ 556/195/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.04.2017 року. Володимирецький районний суд Рівненської області в складі:

головуючої судді- Котик Л.О.

при секретарі – Соловей Г.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Володимирець справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та стягнення аліментів,

в с т а н о в и в:

До суду звернулася ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та стягнення аліментів.

В заяві вказувала, що 15 грудня 2014 року між нею та ОСОБА_2 було укладено шлюб, який зареєстровано Мульчицькою сільською радою, Володимирецького району, Рівненської області, про що в книзі реєстрації актів про одруження зроблено актовий запис № 21.

Шлюбне життя з відповідачем не склалося через несумісність характерів і поглядів на життя. Втратили почуття любові і взаємоповаги один до одного, часто виникають сварки і непорозуміння. Сімейних стосунків не підтримують.

Від даного шлюбу мають дитину: дочку ОСОБА_3 – ІНФОРМАЦІЯ_1. Відповідач жодної матеріальної допомоги на утримання дитини не надає, ніде не працює, позивачці тяжко утримувати дочку власними силами.

У зв”язку із наведеним просила суд стягнути на її користь аліменти на утримання дитини у твердій грошовій сумі, в розмірі 100 гривень, щомісячно. Шлюб розірвати.

Розгляд справи здійснюється за відсутності сторін, без фіксування судового засідання технічними засобами, відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК.

Позивачка надіслала суду заву про розгляд справи у її відсутності, заявлені вимоги підтримує, не заперечує відносно заочного розгляду справи.

Відповідач заявлені вимоги визнав, направив заяву про розгляд справи у його відсутності.

Суд, дослідивши інші обставини справи, проаналізувавши всі докази у їх сукупності, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення.

З матеріалів справи вбачається, і це встановлено в судовому засіданні, що 15 грудня 2014 року між сторонами було укладено шдюб, який зареєстровано Мульчицькою сільською радою, Володимирецького району, Рівненської області, про що в книзі реєстрації актів про одруження зроблено актовий запис № 21.

Від даного шлюбу мають дитину: дочку ОСОБА_3 – ІНФОРМАЦІЯ_1, що стверджується свідоцтвом про народження останньої.

Довідками №465, 464 від 20.02.2017 року, виданими Мульчицькою сільською радою стверджується, що ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 перебуває на утриманні матері.

З довідки №479 від 22.02.2017 року, виданої Мульчицькою сільською радою вбачається, що ОСОБА_2 на території сільської ради не працює.

Відповідно до статті 180 СК України батьки зобовязані утримувати дітей до досягнення ними повноліття.

Згідно ст. 182 цього ж Кодексу, при визначенні розміру аліментів, суд враховує стан здоров»я та матеріальне становище дітей, стан здоров»я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних дружини, батьків, дітей, а також інші обставини справи, що мають істотне значення.

Таким чином, враховуючи, що відповідач є батьком неповнолітньої дитини, зобов’язаний її утримувати до досягнення повноліття, не має інших утриманців, а також відсутні обставини, які б перешкоджали ОСОБА_2 виконувати свій обов’язок по утриманню дитини, позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 не працює, і його щомісячний дохід є мінливим та нестабільним. Даний факт підтверджується також довідкою № 479 від 22.02.2017 року, виданою Мульчицькою сільською радою. Вказані обставини суд вважає такими, що істотно впливають на можливість позивача сплачувати аліменти, і достатньою підставою для стягнення аліментів у твердій грошовій сумі.

При визначенні розміру аліментів суд згідно п.17 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» N 3 від 15.05.2006 року» враховує стан здоров'я та матеріальне становище дітей, стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, який є працездатним, офіційно не працевлаштованим, але має можливість виплачувати аліменти, не має інших зобов'язань матеріального характеру.

Згідно з п.1 ст.3 Конвенції "Про права дитини" вусіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється як найкращому забезпеченню інтересів дитини.

Ст.27 цієї Конвенції дає кожній дитині право на рівень життя, необхідній для її фізичного, розумового, духовного, морального та соціального розвитку. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць для дітей віком до 6 років: з 1 січня 2017 року - 1355 гривень, з 1 травня - 1426 гривень, з 1 грудня - 1492 гривні; дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2017 року - 1689 гривень, з 1 травня - 1777 гривень, з 1 грудня - 1860 гривень.

Згідно із ст.1 Закону України "Про прожитковий мінімум" прожитковий мінімум - це вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров'я, набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

У статті 184 СК України зазначено, що якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача аліментів може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

І як зазначено в ч. 3 ст. 184 СК України, якщо розмір аліментів визначений судом у твердій грошовій сумі, менше мінімального розміру , передбаченого ч.2 ст. 182 цього Кодексу, то дитині призначається відповідно до закону державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Виходячи із взаємного обов'язку батьків утримувати дитину, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача аліменти на утримання сина в розмірі по 100 грн. щомісячно, на дитину.

Поряд з тим, рішення слід допустити до негайного виконання у межах суми платежу за один місяць, згідно ст. 367 ЦПК України.

Що стосується розірвання шлюбу, частиною 3 ст. 105 СК України передбачено, що шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного із подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 110 цього Кодексу.

Згідно ст.110 СК України позов про розірвання шлюбу може бути пред”явлений одним із подружжя.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що даний шлюб існує формально, сторони миритися не бажають, не підтримують сімейні відносини, і наявні підстави для його розірвання.

Крім того, ухвалою Володимирецького районного суду від 23.02.2017 року сторонам надавався строк для примирення, однак це не дало позитивних наслідків.

Дитину залишити проживати з матір”ю.

У відповідності до ст.113 СК України особа , яка змінила своє прізвище у зв”язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище. Позивачка бажає залишити прізвище “ Федоренко ”.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 212-213 , ЦПК України, ст.ст. 110, 112, 180-183, 184 Сімейного Кодексу України, суд,-

в и р і ш и в:

Позов задовольнити повністю.

Розірвати шлюб, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_2, 15 грудня 2014 року, зареєстрований Мульчицькою сільською радою, Володимирецького району, Рівненської області про що в книзі реєстрації актів про одруження зроблено актовий запис № 21.

Позивачці після розірвання шлюбу залишити прізвище “ Федоренко ”.

Дитину залишити проживати з матір»ю.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, жителя ІНФОРМАЦІЯ_4 аліменти на користь ОСОБА_1 на утримання дитини: дочки ОСОБА_3 – ІНФОРМАЦІЯ_1 у твердій грошовій сумі, в розмірі 100 (сто) гривень, на дитину, щомісячно, і до досягнення нею повноліття, починаючи з 13.02.2017 року.

Стягнути з ОСОБА_2 в користь ОСОБА_1 - 640,00 грн. судових витрат.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави – 640 грн. судового збору, згідно Закону України "Про судовий збір".

Відповідно до ст. 367 ЦПК України рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Рівненської області через Володимирецький районний суд. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення..

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 65865984
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку