open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" березня 2017 р. Справа № 911/406/17

За позовом Приватного акціонерного товариства “Страхова компанія “Юнівес”

до відповідача ОСОБА_1 акціонерного товариства “СТРАХОВА КОМПАНІЯ “СКАЙД”

про стягнення 8500,00грн.

Суддя С.І. Чонгова

Представники:

від позивача – ОСОБА_2 (довіреність №0051-17/ЗС від 30.12.2016);

від відповідача – не з’явився.

СУТЬ СПОРУ: Приватне акціонерне товариство “Страхова компанія “Юнівес” (далі – ПрАТ “СК “Юнівес”) звернулось до господарського суду Київської області з позовом до ОСОБА_1 акціонерного товариства “СТРАХОВА КОМПАНІЯ “СКАЙД” (далі – ПАТ “СК “СКАЙД”) про стягнення 8500,00грн в порядку регресу на підставі ст.1191 ЦК України.

В обґрунтування заявлених вимог, позивач посилається на те, що 27.04.2016 відбулася дорожньо-транспортна пригода за участю транспортного засобу “Дачія”, державний реєстраційний номер НОМЕР_1, під керуванням водія ОСОБА_3 та транспортного засобу “Вольво”, державний реєстраційний номер НОМЕР_2, під керуванням водія ОСОБА_4 Водія ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні дорожньо-транспортної пригоди, цивільно-правова відповідальність якого застрахована відповідачем згідно полісу № АЕ/7866502. Як вказує позивач, ним на підставі договору добровільного страхування наземного транспорту №ВВ-219-а/15/ЗП/ПП, укладеного з ОСОБА_4, виплачено страхове відшкодування, суму якого він просить стягнути з відповідача як особи, яка застрахувала цивільно-правову відповідальність ОСОБА_3.

Відповідач у справі – ПАТ “СК “СКАЙД” документально обґрунтованого відзиву на позовну заяву не надало.

Дослідивши матеріали справи та подані докази, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

18.12.2015 між ПрАТ “СК “Юнівес” та ОСОБА_4 був укладений договір добровільного страхування наземного транспортну програма «Оптима» №ВВ-219-А/15/ЗП/ПП, предметом якого є страхування, зокрема, транспортного засобу Вольво”, державний реєстраційний номер НОМЕР_2 (а.с.7-14).

За умовами відповідного полісу:

страховим випадком є Викрадення, ДТП, ПДТО, ІВП;

франшиза – безумовна;

зі строком дії з 28.12.2015 по 27.12.2016.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 352 Господарського кодексу України, страхування - це діяльність спеціально уповноважених державних організацій та суб'єктів господарювання (страховиків), пов'язана з наданням страхових послуг юридичним особам або громадянам (страхувальникам) щодо захисту їх майнових інтересів у разі настання визначених законом чи договором страхування подій (страхових випадків), за рахунок грошових фондів, які формуються шляхом сплати страхувальниками страхових платежів; страхування може здійснюватися на основі договору між страхувальником і страховиком (добровільне страхування) або на основі закону (обов'язкове страхування).

Відповідно до ч. 1 ст. 354 ГК України, за договором страхування страховик зобов'язується у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику або іншій особі, визначеній страхувальником у договорі страхування, а страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі у визначені строки та виконувати інші умови договору.

Статтею 979 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором страхування одна сторона (страховик) зобов'язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору.

27.04.2016 відбулася дорожньо-транспортна пригода за участю транспортного засобу “Дачія”, державний реєстраційний номер НОМЕР_1, під керуванням водія ОСОБА_3 та транспортного засобу “Вольво”, державний реєстраційний номер НОМЕР_2, під керуванням водія ОСОБА_4

Як встановлено постановою Суворовського районного суду м. Одеса від 22.06.2016, що прийнята у справі 523/7633/16-п (а.с.23), встановлено вину ОСОБА_3 у вчиненні адміністративного правопорушення.

Відповідно до напису у нижньому куті копії вказаної постанови, вона набрала законної сили 05.07.2016.

В силу ч. 4 ст. 35 ГПК України, постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, яка набрала законної сили, є обов'язковою для господарського суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, щодо якої ухвалена постанова суду, лише в питаннях, чи мало місце діяння та чи вчинене воно цією особою.

Як зазначено у вказаній постанові, внаслідок ДТП автомобіль, зокрема, “Вольво”, державний реєстраційний номер НОМЕР_2 отримав механічні пошкодження, що підтверджується вказаною постановою та довідкою ДАІ (а.с.21-23).

Власник вказаного автомобіля, 27.04.2016 звернулась до позивача з заявою про настання події, що має ознаки страхового випадку та виплату страхового відшкодування (а.с.15-16).

Відповідно до страхового акту від 03.06.2016 (а.с.25) позивачем затверджено виплатити 8500,00грн.

Позивач зазначає про те, що частина виплати страхового відшкодування в розмірі 6454,00грн була здійснена шляхом зарахування в рахунок сплати чергового страхового платежу відповідно до п.6,20 договору добровільного страхування наземного транспортну програма «Оптима» №ВВ-219-А/15/ЗП/ПП від 18.12.2015.

Як вбачається з платіжного доручення №6902 від 06.06.2016 (а.с.26), позивачем сплачено страхове відшкодування на рахунок ОСОБА_4 в розмірі 2 046,00грн.

Цивільно-правова відповідальність ОСОБА_3 власника автомобіля “Дачія”, державний реєстраційний номер НОМЕР_1, застрахована у ПАТ “Страхова компанія “Скайд” на підставі полісу АЕ № 7866502, за яким франшиза становить 0,00грн (а.с.27), а ліміт за шкоду майну становить 100 000,00грн.

Позивач, як особа, що виплатила страхове відшкодування, звернувся до відповідача з вимогою від 30.06.2016 про відшкодування 8 500,00грн (а.с.28), яка одержана відповідачем 06.07.2016, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.30).

Предметом спору у даній справі є обов’язок відповідача виплатити в повному обсязі позивачу сплачене ним страхове відшкодування.

Заявлені вимоги є обґрунтованими з наступних підстав.

Відповідно до ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Збитками, зокрема, є втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Відповідно до ст. 993 ЦК України до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

Отже, виплативши страхове відшкодування страховик набув права вимоги, яке належало особі, що одержала страхове відшкодування, до особи, що відповідальна за збитки.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана, зокрема, майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Спеціальним законом, що регулює відносини у сфері обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власника наземних транспортних засобів та відшкодування шкоди є Закон України “Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”.

Відповідно до ст. 6 вказаного Закону, страховим випадком є дорожньо-транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю та/або майну потерпілого.

Згідно ст. 9 Закону, страхова сума - це грошова сума, у межах якої страховик зобов'язаний здійснити виплату страхового відшкодування відповідно до умов договору страхування; розмір страхової суми за шкоду, заподіяну майну потерпілих, становить 50 тисяч гривень на одного потерпілого.

Як визначено статтею 22.1, у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи.

Як передбачено п. 38.1.1 ст. 38 Закону України “Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”, страховик після виплати страхового відшкодування, має право подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду.

Положення ст. 27 Закону України “Про страхування” передбачено, що до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за заподіяний збиток.

У даній справі вимоги позивача обмежуються страховою сумою, яка встановлена ст. 9 Закону та відповідним полісом.

Тобто позивачем в межах фактичних затрат заявлено регресні вимоги до відповідача в розмірі 8 500,00грн, максимального розміру за шкоду, заподіяну майну потерпілих, встановлену Законом України “Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”.

Відповідно до ч. 1 ст. 1191 ЦК України, особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Відповідачем не надано суду доказів сплати страхового відшкодування в заявленому розмірі у зв’язку з чим, заявлені у даній справі вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 ГПК України, судові витрати, понесені позивачем у зв’язку з оплатою позову судовим збором, підлягають відшкодуванню позивачу за рахунок відповідача, а саме у сумі 1600,00грн.

Керуючись ст. ст. 49, 82-84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з ОСОБА_1 акціонерного товариства “СТРАХОВА КОМПАНІЯ “СКАЙД” на користь Приватного акціонерного товариства “Страхова компанія “Юнівес” 8500,00грн страхового відшкодування в порядку регресу, а також 1600,00грн в рахунок відшкодування витрат, понесених на оплату позову судовим збором.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено 04.04.2017

Суддя С.І. Чонгова

Джерело: ЄДРСР 65740375
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку