open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 589/560/17

Провадження № 2-о/589/36/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 березня 2017 року Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі: головуючого - судді Стародубцевої Л.О., з участю присяжних: Ященко Н.В., Гірської І.В., секретаря судового засідання - Артеменко М.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду міста Шостка цивільну справу за заявою ОСОБА_3, ОСОБА_4 відносно малолітньої дитини ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 до зацікавлених осіб: служби у справах дітей Шосткинської міської ради, Глухівський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області, Ковпаківський районний у місті Суми відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області, про усиновлення дитини,

ВСТАНОВИВ:

17.02.2017 року заявники звернулися до Шосткинського міськрайонного суду з вищевказаною заявою та посилаючись на ч. 4 ст. 219, 207, 229, 231, 223, 224, 225 Сімейного Кодексу України, просять суд ухвалити рішення про усиновлення ними малолітньої дитини ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 та в актовому записі № 312 від 24 листопада 2009 року про народження ОСОБА_5, який вчинений Глухівським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області внести наступні зміни:

- Вказати батьком дитини - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України, який проживає за адресою: АДРЕСА_1.

- Вказати матір'ю дитини - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, громадянку України, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1.

- Змінити прізвище дитини з «ОСОБА_3» на «ІНФОРМАЦІЯ_10».

- Змінити по-батькові дитини з «ОСОБА_4» на «ІНФОРМАЦІЯ_10».

Позовні вимоги мотивуються тим, що з 03.08.1996 року, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 перебувають у шлюбі, який зареєстрованій в Калюжненському сільвиконкомі Лебединського району Сумської області, актовий запис № 111, від 03.08.1996 р.

Від цього шлюбу дітей не мають, тому бажають усиновити малолітню дитину - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку м. Глухова, Сумської області, що тимчасово перебуває в лікувально-профілактичному закладі «Дитяча лікарня», що знаходиться за адресою м. Шостка, вул. Марата, 23.

Рішенням Глухівського міськрайонного суду Сумської області від 14.12. 2016 року, мати дитини (ОСОБА_6.) була позбавлена батьківських прав відносно малолітньої ОСОБА_5.

Відомості про батька внесено відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України, що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження від 17.09.2016 р.

Повідомленням Служби у справах дітей Глухівської районної державної адміністрації № 01-09/36 від 23.01.2017 р. зазначено, що ОСОБА_5 з 16.01.2017 р. перебуває на первинному обліку по Глухівському району, як дитина, позбавлена батьківського піклування та з 20.01.2017 р. вона перебуває на місцевому обліку дітей, які можуть бути усиновлені.

Відповідно до розпорядження Глухівської районної державної адміністрації Сумської області від 19.01.2017 року № 13-ОД малолітній ОСОБА_5 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Заявник ОСОБА_3 працює в ВАТ «Сумське НВО» на посаді терміста, де одержав середню заробітну плату за період з 01.09.2015 р. по 29.02.2016 р. близько 2435 гривень на місяць.

Заявниця ОСОБА_4 працює на посаді продавця у ФОП «ОСОБА_7», де одержала середню заробітну платно за період з 01.09.2015 р. по 29.02.2016 р. близько 1523 гривні на місяць.

За станом здоров'я заявники мають можливість для усиновлення малолітньої дитини. Спиртними напоями не зловживають, на диспансерному обліку в наркологічному та психоневрологічному диспансері не перебувають. Мають благополучну сім'ю, в якій може виховуватися дитина, що підтверджується висновком Служби у справах дітей Сумської міської ради № 689/27.01-17 від 05.04.2016 р.

Згідно довідок Управління інформаційного забезпечення ТУ НП в Сумській області від 22.03.2016 р. заявники до кримінальної відповідальності не притягувалися, не знятої чи не погашеної судимості не мають та в розшуку не перебувають.

Мають у власності житловий будинок АДРЕСА_1.

Службою у справах дітей Сумської міської ради було проведено обстеження умов проживання за адресою АДРЕСА_1, про що був складений акт від 04.04.2016 року в якому зазначено, що житло має гарний вигляд, сім'я забезпечена сучасними меблями та побутовою технікою. Для проживання, виховання та розвитку дитини в сім'ї усі умови маються.

Також Службою в справах дітей Шосткінської міської ради надано висновок про доцільність усиновлення заявниками малолітньої ОСОБА_5 № 1 від 13.02.2017 р.

За заявою з 05.04.2016 р. заявники взяті на облік в службі у справах дітей Сумської міської ради як кандидати в усиновлювачі малолітньої дитини. З правовими наслідками усиновлення ознайомлені. Можливість бути усиновлювачами, та реєстрація заявників як кандидатів підтверджується висновком служби у справах дітей Сумської міської ради № 689/27.01-17 від 05.04.2016 р.

Заявники зазначають, що вони мають все необхідне для нормального розвитку малолітньої ОСОБА_5, 2009 року народження, усиновлення малолітньої дитини за цією заявою провадиться у її інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя та розвитку.

В судовому засіданні заявники вимоги підтримали мотивуючи тими ж самими обставинами, пояснили, що факт усиновлення дитини ними повністю обміркований та вони обізнані з правовими наслідками усиновлення, Судові витрати, пов'язані з розглядом справи беруть на себе.

Зацікавлені особи:

Представник служби у справах дітей Шосткинської міської ради головний спеціаліст служби у справах дітей ОСОБА_8, заяву про усиновлення підтримала, пояснила, що служба у справах дітей дійшла висновку про доцільність усиновлення та відповідність усиновлення інтересам дитини, що підтверджується відповідним висновком.

Представники Глухівського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області, та Ковпаківського районного у місті Суми відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області просять розглянути справу без їх участі, заперечень не мають.

Суд вважає можливим слухати справу без участі представників державної реєстрації актів цивільного стану, оскільки в матеріалах справи є достатньо доказів про взаємовідносини сторін. Учасники судового процесу не заперечують.

Вислухавши сторони та розглянувши матеріали цивільної справи, а саме: копії паспортів заявників; копію свідоцтва про шлюб заявників; довідки про доходи заявників; висновки про стан здоров'я заявників; довідки про відсутність судимостей заявників; довідку з місця реєстрації заявників; копію витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно; копію договорів купівлі-продажу будинку та земельної ділянки; копію технічного паспорту на житловий будинок; акт обстеження умов проживання; висновок про можливість заявників бути усиновлювачами служби у справах дітей Сумської міської ради; повідомлення про взяття на облік усиновлювачів; копію висновку про стан здоров'я дитини; копію витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження дитини; копію повідомлення про первинний облік; копію розпорядження про надання ОСОБА_5 статусу дитини, позбавленої батьківського піклування; копію рішення суду від 14.12.2016 р. про позбавлення батьківських прав; висновок про доцільність усиновлення Шосткинської міської ради, лист директора обласного центру соціально-психологічної реабілітації № 56 від 07.02.2017 року про не заперечення щодо усиновлення дитини, яка позитивно сприймає влаштування її у сім'ю ОСОБА_4, суд прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню, оскільки в судовому засіданні знайшов своє підтвердження факт, про доцільність усиновлення неповнолітньої заявниками.

Згідно зі ст. 254 ЦПК суд розглядає справи про усиновлення за обов'язковою участю заявника - особи, яка порушує питання про усиновлення дитини (чи повнолітньої особи), органу опіки та піклування або уповноваженого органу виконавчої влади, а також дитини, якщо вона за віком і станом здоров'я усвідомлює факт усиновлення, з викликом заінтересованих та інших осіб, яких суд визнає за потрібне допитати.

У відповідністю зі ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

Усиновлення дитини проводиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

У відповідністю з ч. 1 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір'ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

У відповідністю з ч. 2 ст. 231 СК України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Згідно зі ст. 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ЕТS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до ст. 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

У відповідністю зі ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

Відповідно до ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Ст. 225 СК України передбачено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України судові витрати підлягають залишенню за заявниками.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 14, 60, 208-209, 212-215, 218, 223, 256, 259 ЦПК України, ст. 207, 211, 213, 216-220 Сімейного Кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про усиновлення дитини задовольнити.

1. Оголосити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_7, українця, громадянина України, уродженця с. Стуговщина Овручського району Житомирської області, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_9, українку, громадянку України, уродженку с. Тригуби Лебединського району Сумської області, мешканців АДРЕСА_1, усиновлювачами ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку м. Глухова Сумської області.

2. Внести в актовий запис № 312 від 24 листопада 2009 року про народження ОСОБА_5, який вчинений Глухівським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області наступні зміни:

- вказати батьком дитини - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України, який проживає за адресою: АДРЕСА_1;

- вказати матір'ю дитини - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, громадянку України, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1;

- змінити прізвище дитини з «ОСОБА_3» на «ІНФОРМАЦІЯ_10»;

- змінити по-батькові дитини з «ОСОБА_4» на «ІНФОРМАЦІЯ_10».

Судові витрати залишити за заявниками.

Відповідно до ст. 218 ЦПК України вступна та резолютивна частини рішення проголошені в судовому засіданні.

Рішення може бути оскаржене в Апеляційний суд Сумської області через Шосткинський міськрайонний суд шляхом подання протягом 10 днів з дня його проголошення апеляційної скарги, а особам, які не були присутніми під час проголошення рішення суду, протягом цього строку з дня отримання копії рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження.

У разі оскарження рішення, якщо воно не було скасованим, воно набирає законної сили після перегляду справи апеляційним судом.

Суддя Л.О.Стародубцева

Присяжні: Н.В. Ященко

І.В. Гірська

Джерело: ЄДРСР 65632927
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку