open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЗОЛОЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 622/229/17 р.

2/622/329/2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.03.2017 року смт. Золочів

Золочівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого - судді Чернової О.В.,

за участю секретаря Вишневської О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у смт. Золочів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини,

В С Т А Н О В И В :

28 лютого 2017 року позивач звернулася до суду з позовом, в якому просила стягнути з ОСОБА_2 на її користь аліменти на утримання малолітньої дитини: доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку, але не менше 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісяця починаючи з дня пред'явлення позову і до досягнення дитиною повноліття.

Свої вимоги мотивує тим, що з відповідачем вона перебуває у шлюбі з 21.09.2012 року, який хоча і не розірвано офіційно, але відповідач проживає окремо. Від шлюбу мають дитину – доньку ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. Дитина проживає разом із позивачкою. ОСОБА_1 докладає усіх зусиль для забезпечення потреб дитини, проте це не дозволяє їй повністю задовольнити всі потреби доньки щодо її повноцінного харчування, купівлі необхідного дитячого одягу та взуття, ліків у разі хвороби та інші життєві потреби. Відповідач не вважає за потрібне утримувати свою дитину. ОСОБА_4 працездатний та може сплачувати аліменти на утримання дитини.

У судове засідання позивач не з’явилася, надавши через канцелярію суду заяву з проханням справу розглядати без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання також не з'явився, надавши через канцелярію суду заяву з проханням справу розглядати без його участі, проти задоволення уточнених позовних вимог не заперечує.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного.

21 вересня 2012 року між ОСОБА_4 та ОСОБА_1 було укладено шлюб, про що в книзі реєстрації актів про одруження 21.09.2012 року зроблено запис №87 (а.с. 4).

04 квітня 2013 року в родині ОСОБА_4 та ОСОБА_1 народилася донька ОСОБА_3 (а.с.6).

Згідно із довідкою № 58/02-27 від 24.02.2017 року, виданою виконкомом Калиновецької сільської ради ОСОБА_1, згідно погосподарської книги №1 зареєстрована та проживає за адресою: с-ще Калинове, вул. Миру,5 Золочівського району Харківської області, її дитина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрована за тією ж адресою та перебуває на утриманні своєї матері(а.с.5).

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно із ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30відсотківпрожитковогомінімумудлядитини відповідноговіку, за винятком випадків, передбачених статтею 184 цьогоКодексу.

Частиною 1ст. 183 СК України встановлено, що частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до ч. 1ст. 191 СК України аліментина дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_4 є батьками малолітньої ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії І-ВЛ №307278, виданого 10.04. року, актовий запис № 10.

ОСОБА_5 перебуває на утриманні матері ОСОБА_1, проти чого відповідач не заперечував.

Згідно із ч. 1ст. 184 СК України якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Статті10,59,60 ЦПК України передбачають, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Стаття 27 ЦПК України обумовлює строки подання доказів, так, зокрема, особи, які беруть участь у справі позовного провадження, для підтвердження своїх вимог або заперечень зобов'язані подати усі наявні у них докази до або під час попереднього судового засідання, а якщо попереднє судове засідання у справі не проводиться - до початку розгляду справи по суті.

Враховуючи вище викладене, суд доходить висновку про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 та стягує з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_1 на утримання ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, аліментів у розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку щомісячно, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Визначаючи розмір аліментів у розмірі 1/4 частки від усього заробітку (доходу), але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, судом враховано положення ст. 182 СК України, а також визначений Законом України "Про державний бюджет України на 2017 рік" розмір прожиткового мінімуму на дитину віком до 6 років , стан здоров'я та матеріальне становище дитини, стан здоров'я та матеріальне становище батька.

Статтею 88 ЦПК України передбачений порядок розподілу судових витрат між сторонами, так, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Оскільки позовні вимоги позивача ОСОБА_1 задоволено у повному обсязі, стягненню з відповідача ОСОБА_4 підлягають судові витрати на користь держави у розмірі 640,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.80, 84, 180, 182, 183, 184, 191 СК України, ст.ст.10,11,27,59,60,88,209,212,214,215,суд -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1, на користь ОСОБА_1, аліменти на утримання малолітньої доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, у розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку, але не менше 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісяця починаючи з 28 лютого 2017 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 на користь держави - 640 грн. 00 копійок судового збору.

Рішення підлягає негайному виконанню у межах платежу за один місяць, але може бути оскаржено до Апеляційного суду Харківської області через Золочівський районний суд Харківської області шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя О. В.Чернова

Джерело: ЄДРСР 65608984
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку