open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
22.03.2017

Справа № 423/801/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 березня 2017 року Попаснянський районний суд Луганської області

у складі: головуючого судді: Архипенко А.В.

при секретарі: Іваненко С.П.

за участю:

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Попасна цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання однією сім’єю , -

в с т а н о в и в :

Заявник звернувся до суду з дійсною заявою про встановлення факту проживання однією сім’єю, у якій просив встановити факт проживання однією сім’єю його та його мачухи ОСОБА_2, яка померла 20 квітня 2016 року.

В поданій заяві заявник вказав, що вона проживав із померлою з 2009 року постійно до моменту її смерті, поховав її за свої кошти.

Після смерті ОСОБА_2 заявник є єдиним спадкоємцем, фактично прийняв спадщину після її смерті. Після смерті ОСОБА_2., у відповідні органи за прийняттям спадщини, ніхто не звертався.

В зв’язку із викладеними обставинами, для підтвердження свого статусу, як спадкоємця четвертої черги, заявник в поданій заяві просить суд встановити факт проживання себе та померлої ОСОБА_2 однією сім’єю не менш п»яти років до дні відкриття спадщини.

Заявник до початку судового засідання надав суду заяву, згідно якої підтримав заявлені вимоги та просив розглянути справу без його участі.

Від зацікавленої особи – Мирнодолинської селищної ради надійшла заява, згідно якої вони не заперечують проти заявлених вимог, також просили розглядати дану справу без участі представника зацікавленої особи.

Суд, вивчивши письмові матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню за наступних підстав.

Предметом даного судового розгляду являється вимога особи про встановлення факту, що має юридичне значення, який породжує для заявника юридичні наслідки, а саме: визнання факту проживання однією сім’єю, що буде являтися підставою для виникнення у заявника права на спадкування.

Порядок вирішення щодо вирішення заявлених вимог регулюється наступними нормативно-правовими актами:

Відповідно до положень ст.256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема про встановлення факту проживання однією сім’єю заявник та спадкодавця, від якого залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення..

Згідно ст.. 3 Сімейного Кодексу України – сім»ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Відповідно до положень Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995р – справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються, якщо, згідно із законом, такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян і якщо встановлення факту не пов’язується із наступним вирішенням спору про право.

Як вбачається з довідки, складеною депутатом Мирнодолинської селищної ради Попаснянського району Луганської області (а.с.12) – ОСОБА_1 (заявник) з 2009 року дійсно проживав з ОСОБА_2, яка померла 20.04.2016 року, за адресою: Луганська область, Попаснянський район, с.Миран Долина, вул..П.Ангеліной - 37 . Заявник вів із померлою спільне господарство, поховала їх за свої кошти. Дітей, або інших родичів, тобто спадкоємців, у померлої немає. Померла ОСОБА_2 являлась заявнику мачухою, склала на нього заповіт, але не передала його заявнику за незалежних від нього причин.

Дана довідка складена к присутності сусідів – ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які підписали довідку у присутності депутата.

Дана довідка засвідчена печаткою Мирнодолинської селищної ради, підписана в.о. голови Мирнодолинської селищної ради.

З копії паспорту заявника вбачається, що заявник зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 – 37 і це його єдине місце мешкання.

З копії заповіту, який складений 25.04.2002 року – вбачається, що ОСОБА_2 заповіла належне їй право на земельну ділянку, розміром 13,13 га, що розташована на території с. Підлісне КСП ОСОБА_5 – ОСОБА_1.

З копії свідоцтва про смерть вбачається, що ОСОБА_2 померла 20 квітня 2016 року.

З копії державного акту на земельну ділянку вбачається, що ОСОБА_2 мала у власності земельну ділянку розміром 8,11га, яка розташована на території Мирнодолинської селищної ради Попаснянського району Луганської області.

Аналізуючи наведені письмові матеріали, суд вважає, що дійсно факт того, що заявник ОСОБА_1 та померла ОСОБА_2 мешкали однією сім’єю з 2009 року по 20 квітня 2016 року, – був доведені заявником , тому що під час спільного проживання заявниця та померла були пов’язані спільним побутом, мали взаємні права та обов’язки, тобто складали сім’ю в розумінні ст..3 Сімейного Кодексу України.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що факт того, що заявник ОСОБА_1 та померла ОСОБА_2 - породжує виникнення права у заявника на спадкування, як у особи, що проживала зі спадкодавцем однією сім’єю не менш 5 років до часу відкриття спадщини і при цьому немає спору про право, так як інших спадкоємців після смерті ОСОБА_2 немає.

За таких обставин заявлені вимоги знайшли підтвердження в суді, доведені у судовому засіданні і тому подана заява підлягає задоволенню.

На підставі вище викладеного, керуючись ст. 3 Сімейного Кодексу України, ст.ст.10, 60, 212-215, 224-227, 234 п.5, 259, 292, 294 Цивільно-Процесуального Кодексу України суд ,-

У Х В А Л И В :

Заяву заявою ОСОБА_1 про встановлення факту проживання однією сім»єю - задовольнити.

Встановити факт проживання однією сім’єю не менш п»яти років до дня відкриття спадщини ОСОБА_1 та ОСОБА_2, яка померла 20 квітня 2016 року .

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Луганської області шляхом подання апеляційної скарги через Попаснянський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення, а для осіб, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні – протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, або у разі подання апеляційної скарги – після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не скасоване.

Суддя А.В.Архипенко

Джерело: ЄДРСР 65606798
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку