open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Виноградівський районний суд Закарпатської області

___________________________________________________________________________________________________ Справа № 299/48/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.03.2017 року м.Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області в особі:

головуючого судді - Кашуби А.В.,

за участю секретаря судового засідання - Чернянчук К.П.,

позивача – ОСОБА_1,

представника позивача – ОСОБА_2,

відповідача – ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3, третя особа Cлужба у справах дітей Виноградівської районної державної адміністрації, про розірвання шлюбу та стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В :

11.01.2017 року ОСОБА_1 звернулася в суд із позовною заявою до ОСОБА_3, третя особа Cлужба у справах дітей Виноградівської районної державної адміністрації, про розірвання шлюбу, стягнення аліментів та визначення місця проживання їх неповнолітніх дітей: сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та доньки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що 26.07.2003 року у відділі реєстрації актів громадського стану Виноградівського районного управління юстиції Закарпатської області зареєстровано шлюб між нею та відповідачем – ОСОБА_3, про що було зроблено актовий запис в книзі реєстрації за №95. Від даного шлюбу народилось двоє дітей, син ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та донька ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2. Сімейне життя в них не склалось, шлюбні стосунки припинені, спільне господарство не ведеться, сім'я фактично розпалась. На підставі вищезазначеного позивач просить розірвати шлюб, визначити місце проживання дітей та стягнути з відповідача на їх утримання аліменти в розмірі 1500 грн. на кожну дитину щомісячно.

Ухвалою від 27.03.2017 року заяву про зменшенні позовні вимоги прийнято та позов у частині визначення місця проживання малолітніх дітей залишено без розгляду.

В судовому засіданні позивач та її представник позов підтримали та просили постановити рішення, яким шлюб розірвати. Окрім того, позивач змінила позовні вимоги в частині стягнення аліментів та просила стягнути в розмірі 1/2 частини з усіх видів доходів відповідача, замість 1500 грн. на кожну дитину щомісячно.

Відповідач в судовому засіданні позов визнав частково. Проти задоволення позову в частині розірвання шлюбу не заперечував, однак в частині стягнення аліментів просив стягувати 1/5 частину з усіх видів доходів. Додатково зазначив, що на його утриманні є двоє батьків пенсійного віку.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився за невідомими суду обставинами, про день та час розгляду справи був повідомлений належним чином своєчасно.

Заслухавши учасників процесу, вивчивши матеріали справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. ст. 4, 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених позовних вимог і захищає права, свободи та інтереси осіб у спосіб, визначений законами України.

Судом встановлено, що між позивачем та відповідачем склалися сімейні правовідносини щодо розірвання шлюбу та стягнення аліментів, які врегульовані Сімейним кодексом України.

Під час судового слідства встановлено, що дійсно між ОСОБА_3 та ОСОБА_3 (дошлюбне прізвище – Соляк) ОСОБА_6 26 липня 2003 року укладено шлюб, про що свідчить свідоцтво про укладення шлюбу серії 1-ФМ №068095, видане відділом реєстрації актів громадського стану Виноградівського районного управління юстиції Закарпатської області 26.07.2003 року, й зроблений в книзі реєстрації актів запис за №95 (а.с.6).

В шлюбі народилось двоє малолітніх дітей: син ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується свідоцтвом про народження серії 1-ФМ №177392, виданим відділом реєстрації актів цивільного стану Виноградівського районного управління юстиції Закарпатської області від 03.06.2004 року (а.с.11) та донька ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується свідоцтвом про народження серії МА №0993393, виданим відділом реєстрації актів цивільного стану м. Фегердярмат від 10.12.2009 року (а.с.12).

Також в судовому засіданні встановлено, що майновий спір між позивачем та відповідачем відсутній, спору, щодо місця проживання дітей немає, діти залишаються проживати з матір'ю. З цього приводу спір відсутній.

З урахуванням зазначеного суд визнає встановленим, що між сторонами у справі подальше спільне життя неможливе, у зв'язку з чим позивач звернувся з позовом в порядку ч.1 ст.110 Сімейного кодексу України.

Саме той факт, що сторони разом не проживають, спільного господарства не ведуть, сім'я фактично розпалась, унеможливлює їх сумісне співіснування та шкодить їх інтересам та інтересам дітей. При ухваленні рішення судом враховано бажання ОСОБА_1 швидше розірвати шлюб, оскільки подальші шлюбні відносини між ними є неприпустимими.

Враховуючи вказане, суд вважає встановленим, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б їх інтересам та інтересам дитини, що має істотне значення, у зв'язку з чим шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 слід розірвати на підставі ст. 112 Сімейного кодексу України.

Згідно з вимогами ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо утримання дитини, розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини.

Відповідно ст. 180 СК України, батьки повинні утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Частиною 3 ст. 181 СК України передбачено, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Сімейним кодексом України, а саме в ч. 1 ст. 182, також визначено, які обставини враховуються судом при визначенні розміру аліментів, серед яких: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

В позовній заяві позивачка зазначила, що на утриманні відповідача немає інших дітей та непрацездатних батьків. Відповідач проти даного факту заперечував, надавши суду довідку про те, що його батьки на сьогоднішній день потребують сторонньої допомоги, а тому визнав позов лише в розмірі 1/5 частини заробітку (доходу) щомісячно.

Враховуючи вказані обставини суд приходить до висновку про необхідність призначення аліментів на утримання дітей: сина ОСОБА_4 та доньки ОСОБА_5 відповідно до ст. 183 СК України з визначенням їх розміру у частці від доходу із заробітку батька, оскільки в судовому засіданні встановлено, що відповідач офіційно працевлаштований.

При визначенні розміру аліментів судом враховані положення ч. 2 ст. 182 СК України щодо мінімального розміру аліментів на одну дитину, згідно якого такий розмір не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідно віку, розмір аліментів зазначений позивачкою.

Так, згідно ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 року №1801-VІІІ, з 1 січня 2017 року прожитковий мінімум на дітей віком до 6 років становить 1355 грн., 30 відсотків від якого становить суму в розмірі 406 грн. 50 коп., а на дітей віком від 6 до 18 років становить 1689 грн., 30 відсотків від якого становить суму в розмірі 506 грн. 70 коп.

Інших обставин, які мали б істотне значення для визначення розміру аліментів на утримання неповнолітніх дітей судом не встановлено. Про них не зазначили і сторони в справі.

У зв'язку з наведеним вище суд вважає, що розмір аліментів на утримання малолітніх дітей, а саме: доньки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3 та сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, слід визначити в розмірі 1/3 частини всіх видів доходів щомісячно, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 11.01.2017 року та до досягнення дітьми повноліття.

Приймаючи таке рішення суд виходив із встановленого законом прожиткового мінімуму на дитину певного віку та того, що батьки в рівній мірі повинні забезпечувати необхідні умови для існування дитини, а також той факт, відповідач частково визнав позов.

Судові витрати у справі в частині позовних вимог про стягнення аліментів, а саме суму судового збору в розмірі 640 грн. 00 коп., які підлягають покладенню на відповідача, відповідно до ч.1 ст. 88 ЦПК України, - слід стягнути з ОСОБА_3 на користь держави, оскільки позивачка звільнена від їх оплати. Судові витрати при розірванні шлюбу, а саме суму судового збору в розмірі 640 грн. 00 коп. відповідно до ч.1 ст. 88 ЦПК України покласти на відповідача. При цьому розмір судового збору визначений судом на підставі Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 року №3674-VI.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 367 ЦПК України суд зобов’язаний допустити негайне виконання рішення про стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць. При цьому судом враховано вимоги ч. 1 ст. 191 СК України, згідно якої аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110-112, 141, 180 183, 191 СК України, ст.ст. 10, 61, 79, 81, 88, 209, 212 - 215, 367 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 - задовольнити частково.

Розірвати шлюб, укладений між ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_5, який зареєстрований 26 липня 2003 року у відділі реєстрації актів громадського стану Виноградівського районного управління юстиції Закарпатської області, запис в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу №95.

Після розірвання шлюбу позивачці залишити взяте в шлюбі прізвище – ОСОБА_3.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_5, ІПН НОМЕР_1, (місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_6), на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4 аліменти на утримання неповнолітніх дітей: сина ОСОБА_4 (ІНФОРМАЦІЯ_1) та доньки ОСОБА_5 (ІНФОРМАЦІЯ_3), в розмірі 1/3 частини всіх видів доходів щомісячно, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 11.01.2017 року та до досягнення дітьми повноліття.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_5, ІПН НОМЕР_1, (місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_6) на користь держави суму судового збору в розмірі 640 (шістсот сорок) грн. 00 коп. (р/р №31216206700057, МФО: 812016, код ЗКПО: 37713243, банк: ГУДКСУ у Закарпатській області, КБК: 22030001)

Судові витрати, а саме 640 (шістсот сорок) грн. 00 коп. судового збору - слід стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_5, ІПН НОМЕР_1, (місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_6), на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, яка оплатила їх при поданні заяви до суду.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з моменту його оголошення до апеляційного суду Закарпатської області через Виноградівський районний суд Закарпатської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий

ОСОБА

_7

Джерело: ЄДРСР 65569753
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку