open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Іванківський районний суд Київської області

смт. Іванків, вул. Проскури, 14a, 07201, (04591) 5-16-52

Справа №2-а-542/2010р.

ПОСТАНОВА

іменем України

10 листопада 2010 року Іванківський районний суд Київської області у складі: головуючої судді Яковенко B.C.

при секретарі Євтушенко В.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в письмовому провадженні, в смт. Іванків Київської області справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Іванківському районі Київської області про визнання дій неправомірними та зобов’язання провести перерахунок та виплату щомісячної державної соціальної допомоги дітям війни,

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1 звернулась до відповідача УПФ України у Іванківському районі з позовом про визнання дій відповідача неправомірними та зобов’язання провести перерахунок та виплату недоплаченої щомісячної державної соціальної допомоги дітям війни за період з 09.07. 2007року. Позивачка посилається на те, що вона, відповідно до ст. 1 Закону України „Про соціальний захист дітей війни”, відноситься до дітей війни, у зв’язку з чим їй повинна виплачуватися, щомісячна грошова допомога у вигляді надбавки до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком.

Вона зверталась до відповідача з письмовою заявою з проханням нарахувати та виплатити відповідні кошти, проте , отримала відмову у цьому.

Доплата до пенсії нараховується у розмірі меншому ніж визначено законом.

Позивачка просить визнати дії відповідача неправомірними та зобов’язати його перерахувати пенсію та виплатити недоплачені суми, поновити строк звернення до суду.

Позивачка в судове засідання не з’явилась, звернулась до суду з заявою у якій позовні вимоги підтримує та просить слухати справу у її відсутності.

Представник відповідача у судове засідання не заявився, про день і час слухання справи відповідач повідомлений вчасно і надіслав до суду письмове заперечення, в якому позов не визнає і посилається на те, що фінансування оспорюваних виплат проводиться з бюджету України, а не з бюджету Пенсійного фонду України. У 2007 році жодним документом не було врегульовано питання підвищення пенсій дітям війни. Це питання врегульовано постановою КМ України № 530 від 28.05.2008 року, де п.8 було передбачено таке підвищення у визначених у них розмірах. Ст. 28 Закону України „ Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено, що мінімальний розмір пенсії за віком, встановлений абзацом 1 цієї статті, застосовується виключно для визначення пенсій, призначених згідно із цим законом, а тому щодо пенсіонерів, яким призначена пенсія за іншими законами, він не застосовується. Відповідач просить справу слухати у відсутності його представника та у задоволенні позову відмовити.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає позов підлягає задоволенню частково. Позивачка відповідно до ст. 1 Закону України „Про соціальний захист дітей війни” має право на отримання передбачених цим Законом пільг та державної соціальної допомоги.

Ст. б зазначеного Закону передбачено право таких громадян на отримання державної соціальної підтримки, а саме підвищення пенсії на 30% мінімальної пенсії за віком.

Позов пред’явлено 15.10.2010 року .

Позивачці виплачується підвищення у розмірі надбавки, встановленої для учасників війни, враховуючи механізм реалізації положень ст. 6 Закону України „Про соціальний захист дітей війни” врегульований шляхом внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2008 рік та внесення змін до деяких законодавчих актів України”.

Відповідно до 4.2 ст. З Закону України „Про соціальний захист дітей війни” державні гарантії дітям війни, встановлені цим Законом, не можуть бути обмежені чи скасовані іншими нормативно-правовими актами.

В даному випадку мають враховуватися засади пріоритетності Законів України над урядовими нормативними актами та вимоги ст. 92 Конституції України, згідно якої виключно законами України визначаються права і свободи людини і громадянина ( п. 1) та основи соціального захисту (гі.6).

Згідно з ч.2 ст. 19 Конституції України органи державної влади й органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України. Виплата коштів у розмірі, який значно менший ніж той, що встановлений ст. 6 Закону, є не правомірною.

Окрім того, встановлений ч.2 ст. 95 Конституції України , ч.2 ст. 38 Бюджетного Кодексу України перелік правовідносин, які регулюються Законом про Державний бюджет України, є вичерпним, а тому цей закон не може скасовувати чи змінювати обсяг прав і обов’язків , пільг, компенсацій і гарантій, передбачених іншими законами України, зокрема, Законом України «Про соціальний захист дітей війни», та не може будь-яким чином змінювати визначене іншими законами України правове регулювання суспільних відносин.

Перерахунок надбавки до пенсії має проводитись позивачці з 15.04.2010р., оскільки до суду з позовом вона звернулась 15.10.2010р. Підстав для поновлення пропущеного строку звернення до суду не вбачається.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 99,100,128,158-163 КАС України, ст.6 Закону України „Про соціальний захист дітей війни” ст.28 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати дії посадових осіб Управління Пенсійного Фонду України в Іванківському районі Київської області щодо нарахування та виплати ОСОБА_1 щомісячної надбавки до пенсії, як дітям війни, у розмірах, передбачених ст. 6 Закону України „Про соціальний захист дітей війни” неправомірними.

Зобов’язати відповідача - Управління Пенсійного Фонду України в Іванівському районі Київської області зробити перерахунок та виплатити ОСОБА_1, як дітям війни, щомісячну державну допомогу у розмірі, передбаченому ст. 6 Закону України „Про соціальний захист дітей війни”, виходячи з розміру, встановленого ч.1 ст. 28 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” з 15.04.2010 року

В решті позовних вимог відмовити.

Постанова набирає чинності на протязі 10 днів, якщо у вказаний термін на неї не буде подана апеляційна скарга до Апеляційного адміністративного суду Київської області через Іванківський райсуд.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 65557598
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку