open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 473/376/17

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

"23" березня 2017 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області в складі: головуючої - судді Ротар М.М., при секретарі судового засідання - Фінько О.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Вознесенськ Миколаївської області цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором,-

В С Т А Н О В И В :

В лютому 2017 року Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "ПриватБанк" (далі - ПАТ КБ "ПриватБанк") звернулося до суду із позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором. Позивач зазначав, що 05.08.2011 року між ПАТ КБ "ПриватБанк" та ОСОБА_1 укладено кредитний договір №б/н, за яким остання отримала кредит у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку у розмірі 800 грн. 00 коп. зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 20, 40% річних на суму залишку заборгованості за кредитом, з кінцевим терміном повернення, що відповідає строку дії картки.

Позичальник неналежно виконував зобов'язання, тому станом на 31.12.2016 року утворилася заборгованість по кредитному договору в розмірі 26569 грн. 15 коп., яка складається з:

-заборгованості за кредитом у розмірі 1215 грн. 91 коп.;

-заборгованості за процентами в розмірі 20046 грн. 85 коп.;

-заборгованості за комісією в розмірі 3565 грн. 00 коп. ;

-штрафів у розмірі 500 грн. 00 коп. (фіксована частина), 1241 грн. 39 коп. (процентна складова).

Посилаючись на викладене, позивач просив стягнути з відповідача вказану заборгованість.

В судове засідання представник позивача не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи у його відсутності та підтримання позовних вимог у повному обсязі, не заперечує проти розгляду справи в порядку заочного провадження.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином. Причину неявки суду не повідомила.

Відповідно до п.4 ст.169 ЦПК України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів.

За таких обставин суд вважає можливим ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положенням ст.224 ЦПК України. Позивач проти розгляду справи в порядку заочного провадження не заперечував.

Дослідивши та оцінивши матеріали справи в межах заявлених позовних вимог та на підставі наданих сторонами доказів, відповідно до ст. 11 ЦПК України, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч.1 ст.1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

До відносин за кредитним договором застосовуються положення щодо договору позики, якщо інше не встановлено законом і не випливає із суті кредитного договору.

Згідно ч.1 ст.1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюється договором.

За правилам ч.1 ст.1049 і ст.1050 ЦК України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві кредит у строк та порядок, що встановлені договором.

В разі несвоєчасного повернення коштів він не звільняється від обов'язку виконання зобов'язання, при цьому кредитодавець має право вимагати від позичальника достроково повернути всю суму кредиту та внести інші платежі, передбачені договором.

Згідно вимог ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином, згідно умов договору та у строки передбачені цим договором.

З матеріалів справи вбачається, що 05.08.2011 року між ПАТ КБ "ПриватБанк" та ОСОБА_1 укладено кредитний договір №б/н, за яким остання отримала кредит у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку у розмірі 800 грн. 00 коп. зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 20, 40% річних на суму залишку заборгованості за кредитом, з кінцевим терміном повернення, що відповідає строку дії картки.

При цьому, відповідач, підписавши заяву та ознайомившись з «Умовами та правилами надання банківських послуг», «Правилами користування платіжною карткою», затверджених наказом №СП-2010-256 від 06.03.2010 року та «Тарифами Банку», погодився з тим, що вказані документи є складовою частиною кредитного договору.

Зі змісту вищевказаної заяви позичальника та Умов та правил надання банківських послуг, затверджених наказом №СП-2010-256 від 06.03.2010 року, які діяли на час укладення спірного договору вбачається, що вони містять всі істотні умови договору про надання фінансових послуг, передбачених ст. 6 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", в редакції, яка діяла на момент укладення договору, а саме: назву документа; прізвище, ім'я і по батькові та адресу особи, яка отримує фінансову послугу, найменування фінансової операції, кредитного ліміту, базової відсоткової ставки, порядку погашення боргу; найменування та місцезнаходження банку (Заява); розміру фінансового активу, зазначеного у грошовому виразі, строки його внесення та умови взаєморозрахунків (Заява та п.1.1.2.1 Умов); строк дії договору; зазначення порядку зміни і припинення дії договору; права та обов'язки сторін (п.1.1.2, 1.1.3 Умов); відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору (п.1.1.5 Умов); підписи сторін (Заява).

Також, сторони узгодили відповідальність сторін в разі порушення позичальником зобов'язань по погашенню кредиту, а саме відповідно до п.2.1.1.7.6 Умов та правил надання банківських послуг позичальник у випадку порушення строків платежу по грошовому зобов'язанню більше ніж на 30 днів, зобов'язаний сплатити Банку штраф у розмірі 500 грн. + 5% від суми позову.

Відповідно до п.2.1.1.2.3, п.2.1.1.2.4 Умов та Правил надання банківських послуг, клієнт дає свою згоду, що кредитний ліміт встановлюється за рішенням банку, і клієнт дає право банку в будь-який момент змінити (зменшити або збільшити) кредитний ліміт.

Підписання даного Договору є прямою і безумовною згодою позичальника щодо прийняття будь-якого розміру кредитного ліміту, встановленого банком відповідно до п.2.1.1.2.4 Умов та Правил надання банківських послуг.

Пунктом 2.1.1.12.2 Умов передбачено, що за користування кредитом протягом пільгового періоду клієнт сплачує банку відсотки в розмірі 0,01% від суми операції за рахунок кредиту. В разі непогашення клієнтом боргових зобов'язань за кредитом до 25 числа місяця, що слідує за місяцем, в якому були здійснені трати, за користування кредитом, клієнт сплачує банку відсотки в розмірі, зазначеному в Тарифах, що діють на дату нарахування

Відповідно до п.2.1.1.12.6.3 Умов відсотки за користування кредитом нараховуються в дату їх сплати передбачених п.п. 2.1.1.12.4 і 2.1.1.12.5 Умов, при цьому відсотки нараховуються щомісячно за кожен календарний день за фактичне використання кредиту чи/або овердрафту, від дня списання суми з карткового рахунку до дня коли кредит (кредитний ліміт) чи/або овердрафт стає простроченим кредитом.

П.2.1.1.12.6.2 Умов та правил надання банківських послуг зазначає, що у разі виникнення прострочених зобов'язань за Кредитом, клієнт сплачує Банку відсотки в подвійному розмірі від зазначених в Тарифах, що діють на дату нарахування.

Отже відсотки нараховуються за використання кредиту та при виникненні прострочених зобов'язань.

Відповідно до довідки про умови кредитування з використанням кредитки базова % ставка на місяць -1,7 % (20,40% на рік) (відсотки нараховуються за кожен день на залишок поточної заборгованості за кредитом, та залишок простроченої заборгованості за кредитом); розмір щомісячних платежів - 7 % від заборгованості, але не менше ніж 50 грн. та не більше залишку заборгованості; строк внесення щомісячних платежів до 25 числа місяця наступного за звітним.

Одночасно пунктом 1.1.3.2.3 Умов та правил надання банківських послуг передбачена можливість односторонньої зміни Тарифів та інших невід'ємних частин Договору. Таким чином, розмір відсоткової ставки за кредитом може змінюватись Банком за умови інформування позичальника шляхом надання виписки по картковому рахунку на умовах, зазначених в п. 1.1.3.1.9. Умов та правил надання банківських послуг.

Відповідно до п. 1.1.2.3 Умов до обов'язків позичальника відноситься отримання виписки про стан картрахунків та про здійснені операції по картрахункам.

Банк виконав свої зобов'язання виконав належним чином, надавши позичальнику кредитні кошти, в розмірі передбаченим договором. Проте, відповідач свої зобов'язання за договором належним чином не виконала, у зв'язку з чим, станом на 31.12.2016 року утворилася заборгованість по кредитному договору в розмірі 26569 грн. 15 коп., яка складається з: заборгованості за кредитом у розмірі 1215 грн. 91 коп.; заборгованості за процентами в розмірі 20046 грн. 85 коп.; заборгованості за комісією в розмірі 3565 грн. 00 коп.; штрафів у розмірі 500 грн. 00 коп. (фіксована частина), 1241 грн. 39 коп. (процентна складова). Що підтверджується розрахунком заборгованості.

Відповідно до ст.610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання), тобто ухиляючись від сплати заборгованості за кредитом, відповідач ОСОБА_1 порушила зобов'язання за даним договором, а тому суд вважає позовні вимоги про стягнення заборгованості за кредитним договором обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Згідно ст.88 ЦПК України стороні, на користь якої постановлено рішення, суд присуджує з другої сторони всі судові витрати. Таким чином на користь позивача з відповідача підлягає стягненню сплачений ним судовий збір в розмірі 1600 грн.

Керуючись ст.ст.10, 11, 209, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1) на користь публічного акціонерного товариства комерційного банку «ПриватБанк» (код ЄДРПОУ 14360570) заборгованість за кредитним договором №б/н від 05.08.2011 року, що виникла станом на 31.12.2016 року в розмірі 26569 грн. 15 коп., яка складається з: заборгованості за кредитом у розмірі 1215 грн. 91 коп.; заборгованості за процентами в розмірі 20046 грн. 85 коп.; заборгованості за комісією в розмірі 3565 грн. 00 коп.; штрафів у розмірі 500 грн. 00 коп. (фіксована частина), 1241 грн. 39 коп. (процентна складова), а також стягнути в повернення судових витрат 1600 гривень.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Миколаївської області через міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Суддя М.М. Ротар

Джерело: ЄДРСР 65530773
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку