open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 березня 2017 р.

Справа № 909/130/17

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Скапровської І.М.,

секретар судового засідання Манів - Головецька О.С.

За участю:

представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - Цехмейструка М.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3, АДРЕСА_1, 76000

до відкритого акціонерного товариства "Пресмаш", вул. Автоливмашівська, 1, м. Івано-Франківськ, 76495

про стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати в розмірі 21 532,94 грн.,

встановив, що ОСОБА_3 звернувся до господарського суду з позовом до відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" про стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати в розмірі 21 532,94 грн.

В обґрунтування позовних вимог представник позивача послався на те, що відповідач всупереч вимогам КЗпП України, не виплачував позивачу заробітну плату в обумовлені законом строки.

Представник відкритого акціонерного товариства "Пресмаш", щодо позову не заперечив, вказав на відсутність коштів.

16.03.2017р. Державна податкова інспекція у м. Івано-Франківську подала суду відомості про нарахування заробітної плати застрахованих осіб відповідача.

16.03.2017р. судом оголошено перерву до 17.03.2017р.

17.03.2017р. представник позивача в підтвердження факту трудових відносин сторін у справі, подала суду копію трудової книжки ОСОБА_3 та довідку ВАТ "Пресмаш" про наявність боргу по заробітній платі в сумі 21 532,94 грн.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд вважає, що позов слід задоволити, судові витрати, відповідно до ст. 49 ГПК України, покласти на відповідача.

При цьому суд врахував наступне:

згідно наказу № 25-п від 27.05.2002р., ОСОБА_3 з 02.05.2002р. працює на ВАТ "Пресмаш" електромонтером, що підтверджується відміткою в трудовій книжці позивача.

05.10.2015р. Господарським судом Івано-Франківської області порушено провадження у справі № 909/1056/15 про банкрутство ВАТ "Пресмаш" та 21.07.2016 р. введено процедуру санації ВАТ "Пресмаш".

Відповідно до ч. 4 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, вирішує усі майнові спори з вимогами до боржника, у тому числі спори про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів, пов'язаних із визначенням та сплатою (стягненням) грошових зобов'язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також справ у спорах про визнання недійсними правочинів (договорів), якщо з відповідним позовом звертається на виконання своїх повноважень контролюючий орган, визначений Податковим кодексом України.

Статтею 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно ст. 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

За містом ст. 94 КЗпП України, заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу.

Частиною 1 ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 24 Закону України "Про оплату праці", заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

З матеріалів справи, зокрема, з поданих ДПІ у м. Івано-Франківську ГУ ДФС в Івано-Франківській області відомостей про нарахування заробітної плати застрахованим особам, вбачається, що роботодавець - ВАТ "Пресмаш", задекларував нарахування заробітної плати ОСОБА_3 за обумовлений в позові період.

Враховуючи викладене та те, що суду не подано відповідачем доказів в підтвердження виконання зобов'язань в частині оплати праці позивача, вимога позивача про стягнення з відповідача 21532,94 грн. нарахованої, але невиплаченої заробітної плати є обґрунтованою.

Відповідно до ст. 49 ГПК України, судовий збір в сумі 1 600 грн. слід покласти на відповідача.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 49, 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задоволити.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" ( вул. Автоливмашівська, 1, м. Івано-Франківськ, 76495, код ЄДРПОУ 13643567) на користь ОСОБА_3 (АДРЕСА_1, 76000, ідентифікаційний код НОМЕР_1) 21532,94 (двадцять одну тисячу п"ятсот тридцять дві гривні дев"яносто чотири копійки) - заробітної плати.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" ( вул. Автоливмашівська, 1, м. Івано-Франківськ, 76495, код ЄДРПОУ 13643567) в доход державного бюджету (отримувач коштів: Управління Державної казначейської служби України у м. Івано-Франківську Івано-Франківської обл.; код отримувача: 37952250; банк отримувача: Головне управління Державної казначейської служби України в Івано-Франківської обл.; код банку отримувача (МФО): 836014; рахунок отримувача: 31219206783002; код класифікації доходів бюджету: 22030101) 1 600,00 (одну тисячу шістсот гривень) судового збору.

Видати накази.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя Скапровська І. М.

Повне рішення складено 23.03.17

Джерело: ЄДРСР 65503995
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку