open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90

____________________________________________________________________

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" серпня 2011 р.

Справа № 2-а-3237/11/2170

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Бездрабка О.І.,

при секретарі: Рефлер Ю.В.,

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - ОСОБА_2,

представника третьої особи - Приватно-орендного кооперативу "Зоря" - ОСОБА_3,

представника третьої особи - відділу Держкомзему у Білозерському районі Херсонської області - ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_5 до Білозерської районної державної адміністрації Херсонської області, треті особи: Приватно-орендний кооператив "Зоря", відділ Держкомзему у Білозерському районі Херсонської області про визнання незаконною відмову у наданні земельної ділянки у власність,

встановив:

ОСОБА _5 (далі - позивач) звернулася з позовом до Білозерської районної державної адміністрації Херсонської області (далі - відповідач), треті особи: Приватно-орендний кооператив "Зоря", відділ Держкомзему у Білозерському районі Херсонської області, в якому просить визнати неправомірною відмову Білозерської районної державної адміністрації Херсонської області у наданні згоди на розробку проекту землеустрою щодо виділення ОСОБА_5 земельної ділянки площею 0,1620 га на території Чорнобаївської сільської ради для обслуговування квартири, зобов'язати Білозерську районну державну адміністрацію Херсонської області надати згоду на передачу ОСОБА_5 земельної ділянки площею 0,1620 га за адресою: Білозерський район, с.Чорнобаївка, вул. Комсомольська, № 2-б для обслуговування квартири та надати згоду на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Свої вимоги мотивує тим, що 11.03.2008 р. набула права власності на квартиру №5 в житловому будинку по вул. Комсомольська, 2-б, с. Чорнобаївка, Білозерський район, Херсонська область, шляхом укладення договору купівлі-продажу, який оформлено у приватного нотаріуса Білозерського районного нотаріального округу Херсонської області ОСОБА_6 та зареєстровано за № 731. Позивач звернулася до Білозерської районної державної адміністрації Херсонської області із заявою про виділення земельної ділянки в розмірі 0,1620 га для обслуговування квартири. У травні 2011 року на адресу ОСОБА_5 надійшов лист Білозерської РДА Херсонської області за № І-206 від 27.04.2011 р. про відмову в задоволенні заяви про виділення земельної ділянки, в якому відповідач посилався на ст. 38 Земельного кодексу України, оскільки згідно плану генеральної забудови с. Чорнобаївки квартира знаходиться за межами населеного пункту. Не погоджуючись з відмовою Білозерської РДА позивач вказує на те, що відповідно до положень ст. 14 Конституції України, ст. 3, ст. 120 Земельного кодексу України відповідач зобов'язаний надати згоду на виділення земельної ділянки в розмірі 0,1620 га для обслуговування квартири.

У судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги, просила визнати незаконною відмову Білозерської районної державної адміністрації Херсонської області у наданні земельної ділянки у розмірі 0,1620 га у власність для обслуговування квартири АДРЕСА_1 та зобов'язати відповідача надати згоду на передачу у власність земельної ділянки, надати дозвіл на розробку проекту землеустрою.

Представник відповідача заперечував проти позовних вимог, оскільки відповідно до ст. 38 Земельного кодексу України до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів. Тому районна державна адміністрація не має законних підстав надати ОСОБА_5 у приватну власність земельну ділянку для обслуговування квартири у багатоквартирному житловому будинку, яка знаходиться за межами села. Крім цього законодавством України не передбачено цільового призначення землі "для обслуговування квартири", а дана земельна ділянка є землями сільськогосподарського призначення, відповідно і змінити цільове призначення землі Білозерська РДА не може.

Представник Приватно-орендного кооперативу "Зоря" підтримав позовні вимоги, просив їх задовольнити з вказаних підстав.

Представник відділу Держкомзему у Білозерському районі Херсонської області заперечував проти задоволення позову ОСОБА_5, підтримав пояснення представника відповідача.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у розгляді справи, дослідивши наявні у справі докази, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що 11.03.2008 р. укладено договір купівлі-продажу між Приватно-орендним кооперативом "Зоря" та ОСОБА_5, згідно якого остання набула права власності на квартиру № 5 по вул. Комсомольська у с. Чорнобаївка Білозерського району Херсонської області.

ОСОБА_5 04.04.2011 р. звернулася до Білозерської районної державної адміністрації Херсонської області із заявою про надання згоди на розробку проекту землеустрою щодо виділення земельної ділянки площею 0,1620 га для обслуговування квартири у багатоквартирному житловому будинку за адресою: АДРЕСА_2.

Листом від 27.04.2011 р. за № І-206 відповідачем відмовлено у наданні згоди на розробку проекту землеустрою щодо виділення земельної ділянки площею 0,1620 га для обслуговування квартири у багатоквартирному житловому будинку з посиланням на п. 12 Розділу Х, ст. 38 Земельного кодексу України.

Положеннями ст.19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до п.7 ч.1 ст.13 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" до відання місцевих державних адміністрацій у межах і формах, визначених Конституцією і законами України, належить вирішення питань: використання землі, природних ресурсів, охорони довкілля.

Згідно п.2 ч.1 ст.21 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" місцева державна адміністрація, зокрема: розпоряджається землями державної власності відповідно до закону.

Статтею 17 Земельного кодексу України (в редакції, яка діяла на час спірних правовідносин) до повноважень місцевих державних адміністрацій у галузі земельних відносин належить: а) розпорядження землями державної власності в межах, визначених цим Кодексом; б) участь у розробленні та забезпеченні виконання загальнодержавних і регіональних (республіканських) програм з питань використання та охорони земель; в) координація здійснення землеустрою та державного контролю за використанням та охороною земель; г) підготовка висновків щодо надання або вилучення (викупу) земельних ділянок; ґ) викуп земельних ділянок для суспільних потреб у межах, визначених законом; д) підготовка висновків щодо встановлення та зміни меж сіл, селищ, районів, районів у містах та міст; е) здійснення контролю за використанням коштів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, пов'язаних із вилученням (викупом) земельних ділянок; є) координація діяльності державних органів земельних ресурсів; ж) вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

Відповідно до п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці третьому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до ч.ч. 6, 7 ст. 118 Земельного кодексу України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства). У разі якщо земельна ділянка державної власності розташована за межами населених пунктів і не входить до складу певного району, заява подається до Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, районна, Київська чи Севастопольська міська державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних утворень, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Таким чином, суд погоджується з доводами позивача про те, що відмова Білозерської РДА Херсонської області у наданні згоди на розробку проекту землеустрою щодо виділення земельної ділянки площею 0,1620 га для обслуговування квартири у багатоквартирному житловому будинку є неправомірною, оскільки Земельним кодексом України закріплено вичерпний перелік підстав для відмови у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Тому позовні вимоги в частині визнання неправомірною відмови Білозерської районної державної адміністрації Херсонської області у наданні згоди на розробку проекту землеустрою щодо виділення ОСОБА_5 земельної ділянки площею 0,1620 га на території Чорнобаївської сільської ради для обслуговування квартири та зобов'язання надати такий дозвіл підлягає задоволенню.

Що стосується позовних вимог в частині зобов'язання Білозерської районної державної адміністрації Херсонської області надати згоду на передачу ОСОБА_5 земельної ділянки площею 0,1620 га за адресою: Білозерський район, с.Чорнобаївка, вул. Комсомольська, № 2-б для обслуговування квартири, то вони є не обґрунтованими з наступних підстав.

Земельним кодексом України передбачено певний порядок надання земельної ділянки у власність, що включає в себе: надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки; розроблення проекту землеустрою; надання висновку щодо погодження проекту землеустрою Комісією з розгляду питань, пов'язаних з погодженням документації із землеустрою; рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність Ради міністрів Автономної Республіки Крим, районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради.

Суд зазначає, що даний порядок надання земельної ділянки у власність є обов'язковим і зобов'язання Білозерської РДА Херсонської області надати згоду на передачу ОСОБА_5 земельної ділянки площею 0,1620 га за адресою: Білозерський район, с.Чорнобаївка, вул. Комсомольська, № 2-б для обслуговування квартири без розроблення проекту землеустрою та надання позитивних висновків Комісією є неможливим.

Керуючись ст.ст.8, 9, 12, 19, 71, 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив:

Позов задовольнити частково.

Визнати неправомірною відмову Білозерської районної державної адміністрації Херсонської області у наданні згоди на розробку проекту землеустрою щодо виділення ОСОБА_5 земельної ділянки площею 0,1620 га на території Чорнобаївської сільської ради для обслуговування квартири.

Зобов"язати Білозерську районну державну адміністрацію Херсонської області надати згоду на розробку проекту землеустрою щодо виділення ОСОБА_5 земельної ділянки площею 0,1620 га за адресою: Білозерський район, с.Чорнобаївка, вул.Комсомольська, № 2-б для обслуговування квартири.

В частині позовних вимог щодо зобов"язання Білозерську районну державну адміністрацію Херсонської області надати згоду на передачу ОСОБА_5 земельної ділянки площею 0,1620 га за адресою: Білозерський район, с.Чорнобаївка, вул.Комсомольська, № 2-б для обслуговування квартири - відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України чи прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 25 серпня 2011 р.

Суддя Бездрабко О.І.

кат. 6.2.1

Джерело: ЄДРСР 65386083
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку