open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90

____________________________________________________________________

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" серпня 2011 р. 13 год.35 хв.

Справа № 2-а-10448/09/2170

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Хом'якової В.В.,

при секретарі: Мельник О.О., за участю прокурора Хомич В.П., представника позивача ОСОБА_1, представника відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

Херсонського прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах в інтересах держави в особі Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в особі відділення виконавчої дирекції Фонду у м. Херсоні

до Підприємства Білозерської виправної колонії Управління Державного Департаменту України з питань виконання покарань в Херсонській області (№105) < 3-я особа >

про стягнення коштів,

встановив:

04.09.2008 Херсонський прокурор з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах звернувся до адміністративного суду з позовом в інтересах держави в особі Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в особі відділення виконавчої дирекції Фонду у м. Херсоні до Підприємства Білозерської виправної колонії Управління Державного Департаменту України з питань виконання покарань в Херсонській області (№105) про стягнення донарахованих страхових внесків та пені в сумі 21 496 грн. 92 коп.

Прокурор та представник Фонду в судовому засіданні просять суд позов задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав за їх необґрунтованістю, просив суд відмовити прокурору в задоволенні позову з підстав викладених в наданих суду запереченнях.

Розглянувши подані документи і матеріали та заслухавши пояснення представників сторін, думку прокурора, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

05.09.2008 провадження у справі було відкрито та ухвалою суду від 29.10.2008 провадження закрито на підставі п. 1 ч. 1 ст. 157 КАС України. 12.02.2009 ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду ухвалу від 29.10.2008 скасовано, справу направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду. 22.07.2009 провадження у справі було зупинено до набрання законної сили рішення у справі №2а-10163/08/2170. 04.08.11 провадження у справі поновлено, розгляд справи продовжено.

Підприємство Білозерської виправної колонії Херсонської області № 105 зареєстроване як юридична особа Білозерською районною державною адміністрацією 05.04.2000, код 08681005. Вид діяльності: "виробництво монтажних заготовок, вузлів і деталей", "виробництво дерев'яної тари", "виробництво швейних виробів (крім пошиття на замовлення населення)", "виробництво стінових блоків".

З предмету позовних вимог вбачається, що спірні відносини регулюються Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.1999 року за № 1105-XIV (далі - Закон № 1105-XIV), який відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування визначає правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві.

Згідно ст. 15 Закону № 1105-XIV страхування від нещасного випадку здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків, який є некомерційною самоврядною організацією, що діє на підставі статуту, який затверджується її правлінням. Стаття 8 вказаного Закону передбачає, що обов'язковому страхуванню від нещасного випадку підлягають особи, які утримуються у виправних, лікувально-трудових, виховно-трудових закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами.

Відповідно до п.2, п.7 ч.2 ст. 45 Закону № 1105-XIV роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків; подавати звітність робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків у строки, в порядку та за формою, що встановлені цим Фондом.

Стаття 47 Закону № 1105-XIV (в редакції чинної на час виникнення спірних відносин) передбачає, що страхові тарифи, диференційовані по галузях економіки (видах економічної діяльності) залежно від класу професійного ризику виробництва, встановлюються законом. Страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом. Страхувальник здійснює страховий внесок у Фонд соціального страхування від нещасних випадків у порядку і строки, які визначаються страховиком. Органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків мають право проводити в порядку, визначеному законодавством України, планові та позапланові виїзні перевірки фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємницької діяльності щодо сплати та цільового використання ними збору на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків.

Згідно акту перевірки підприємства Білозерської виправної колонії № 105 щодо правильності нарахування, повноти і своєчасності перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 23.05.08 № 186 виявлено недостовірність звітних даних та бухгалтерського обліку: до звітів не включено ФОП засуджених, виявлено невідповідність КВЕД, установа звітувала за КВЕД 28.74.0 (клас 22), а фактично працювала за 20.40.0 (клас 44). На донарахований ФОП нараховані страхові внески та зв'язку з невідповідністю КВЕД проведено донарахування на суму 18695,24 грн. За несвоєчасну сплату страхових внесків нараховано пеню в розмірі 2801,68 грн., усього 21496,92 грн. Акт перевірки підписано керівником та головним бухгалтером підприємства. На керівника та головного бухгалтера складені протоколи про адміністративне порушення.

Підприємство БВК № 105 оскаржувало в судовому порядку акт перевірки від 23.05.08 № 186 та просило зобов'язати відділення виконавчої дирекції Фонду провести повторну перевірку правильності нарахування, своєчасності і повноти сплати страхових внесків та скласти новий акт. Ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 14.04.11 провадження у справі закрито, оскільки справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Розмір заборгованості підтверджується поданими після перевірки підприємством БВК № 105 до Фонду розрахунковими відомостями перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 2-й квартал 2008 року, за 9 місяців 2008 року, в яких платник самостійно вказав суму заборгованості та пеню що не заперечується відповідачем. Таким чином відповідач узгодив донараховані суми страхових внесків та пеню.

Крім того, суду наданий акт перевірки відповідача № 459 від 01.11.2010 (перевірявся період 01.04.08 - 30.09.10), відомості якого свідчать, що керівник та головний бухгалтер підприємства не заперечують проти існування у підприємства заборгованості в сумі 18546,63 грн. та пені в сумі 2801,68 грн. Враховуючи викладене, доводи відповідача про те, що він є неналежним відповідачем, що заборгованість треба стягувати з БВК № 105 (код ЄДРПОУ 0864713) суд не приймає, як такі, що не підтверджені належними доказами та суперечить розрахунковим відомостям, поданим відповідачем до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. В цих відомостях відповідачем самостійно вказаний страховий тариф 2%. Доводи відповідача про те, що даний тариф є завищеним, суперечать його ж звітності, яку він заповнює самостійно і має право вказати той тариф, якій вважає правильним.

Пунктом 5.1 Інструкції "Про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України", затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 року № 36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 1 серпня 2007 р. за № 867/14134 (чинної на момент пред'явлення позову), встановлено, що не внесені страхувальниками у встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством, з нарахуванням пені. Пеня нараховується із сум недоїмки за кожний прострочений день і обчислюється, виходячи із 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь строк.

Оскільки відповідачем не виконано обов’язку страхувальника, передбаченого Законом № 1105-XIV, добровільно не сплачено суми заборгованості по страхових внесках, а тому недоїмка та пеня в розмірі 21 496 грн. 92 коп. підлягає стягненню в судовому порядку.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги прокурора є обґрунтованими та підлягають задоволенню. Судові витрати по справі відсутні. В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину постанови суду та повідомлено про дату та час складення постанови в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 158-163, 167 КАС України суд,-

постановив:

Позов Херсонського прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах задовольнити.

Стягнути з Підприємства Білозерської виправної колонії Управління Державного Департаменту України з питань виконання покарань в Херсонській області (№105) (с. Дар'ївка Білозерського району Херсонської області, код 08681005) на користь Білозерської філії відділення виконавчої дирекції Фонду у м. Херсоні донараховані страхові внески та пеню в сумі 21 496 (двадцять одну тисячу чотириста дев'яносто шість) грн. 92 коп. на р/р 337173401900016, код одержувача 25900302, бонк одержувача УДК в Херсонській області, код 852010.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України чи прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 22 серпня 2011 р.

Суддя Хом'якова В.В.

кат. 10.2.1

Джерело: ЄДРСР 65386062
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку