open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 318/2022/16-ц

Номер провадження №2-о/318/39/2016

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" вересня 2016 р. м. Кам'янка-Дніпровська

Кам'янсько-Дніпровський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Комишньої Н.І.,

при секретарі Борисенко П.В.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Кам"янка-Дніпровська цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа ОСОБА_2, приватний нотаріус Кам"янсько-Дніпровського районного нотаріального округу в Запорізькій області Хаяркін Віктор Вікторович про встановлення факту, що має юридичне значення, -

встановив:

До суду надійшла заява ОСОБА_1 про встановлення юридичного факту, в якій зазначає, що заявниця народилась ІНФОРМАЦІЯ_1., 18.01.1972 року вона одружилася з ОСОБА_4 та стали проживати з ним однією сім'єю. Останнім часом проживала спільно з чоловіком за адресою: АДРЕСА_1. ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2. При житті її чоловік ОСОБА_4 заповіту не залишив. Після смерті чоловіка залишилась спадщина, а саме земельна ділянка розміром 0,22 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1.По закону спадкоємцями ОСОБА_4 є вона, його дружина та син ОСОБА_2. В 1997 році, після смерті чоловіка, вона прийняла спадщину шляхом фактичного вступу в управління, володіння та користуванням майном померлого, а саме земельною ділянкою розміром 0,22 га, яка розташована за адресою за адресою: АДРЕСА_1, а саме продовжила користуватись земельною ділянкою, як і раніше, обробляла її, вирощувала на ній сільськогосподарську продукцію тощо. Син спадкодавця спадщину не приймав, на спадщину не претендує, спору з ним з приводу спадщини не має. Заяву про прийняття спадщини не подавала, оскільки спадщину прийняла відповідно до закону, який діяв на час відкриття спадщини. З часом заявниця звернулась до приватного нотаріуса Кам'янсько-Дніпровського районного округу Запорізької області Хаяркіна В.В. з метою оформлення свідоцтва про спадщину, подала відповідну заяву. Була заведена спадкова справа № 67/2016. Приватний нотаріус запросив у мене документи (докази), що підтверджують факт прийняття нею спадщини шляхом вступу у фактичне управління та володіння майном померлого, та роз'яснив їй, що цей факт може бути встановлений за рішенням суду. Таким чином, для оформлення спадщини, виникла необхідність в встановленні юридичного факту прийняття спадщини. Оскільки спору щодо спадщини не існує, син спадкодавця спадщину не приймав, то такий факт повинен встановлюється в порядку окремого провадження.

Уточнивши заяву заявниця просить суд встановити факт родинних відносин, а саме факт того що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження с. Пустомити, Львовської області, є жінкою - ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2. Встановити факт належності державного акту на право приватної власності на землю, НОМЕР_1, який виданий громадянину України ОСОБА_4, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 1205 від 20.02.1996 року, громадянину України ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2. Встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, шляхом вступу в фактичне володіння, управління та користування майном померлого.

В судове засідання заявник та його представник ОСОБА_6 не з'явилися, від них надійшла заява, в якій вони просить суд розглядати справу у їх відсутність. Вимоги викладені в заяві підтримують у повному обсязі.

В судове засідання заінтересована особа ОСОБА_2 не з"явився на адресу суду подав заяву про розгляд справи за його відсутністю.

В судове засідання заінтересована особа приватний нотаріус Кам"янсько-Дніпровського районного нотаріального округу в Запорізькій області Хаяркін Віктор Вікторович не з"явився на адресу суду подав заяву про розгляд справи за його відсутністю.

Суд, перевіривши матеріали справи, вважає, що заява підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 256 ЦПК України в порядку окремого провадження суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, але перебування у шлюбі жінки та чоловіка не свідчить про наявність між ними родинних відносин.

Родинні відносини (спорідненість) - зв'язок між людьми, заснований на походженні однієї особи від іншого (пряма спорідненість) або різних осіб від спільного предка.

Родичі - особи, пов'язані між собою кровною спорідненістю. Родичами є: прадід (прабаба), дід (баба), батько (мати), син (дочка), онук (онучка), правнук (правнучка), брати і сестри, дядьки (тітки), племінники (племінниці).

Подружжя - це особи, які перебувають в особливих сімейно-шлюбних відносинах, що відображає договірну сутність подружніх відносин на відміну від родинних відносин. Тому подружні стосунки завжди тимчасові, родинні - вічні.

Норми цивільного законодавства відрізняють осіб, які проживають однією сім'єю та пов'язані кровними (родинними) зв'язками або шлюбними відносинами.

Про це зроблені висновки і в Рішенні Конституційного Суду України у справі за конституційними поданнями Служби безпеки України, Державного комітету нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України, Міністерства фінансів України щодо офіційного тлумачення положень пункту 6 статті 12 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", частин четвертої і п'ятої статті 22 Закону України "Про міліцію" та частини шостої статті 22 Закону України "Про пожежну безпеку" (справа про офіційне тлумачення терміна "член сім'ї") №5-рп/99 від 3 червня 1999 року (справа №1-8/99).

Сімейний кодекс України визначає родичів за походженням (кровним спорідненням) та забороняє реєстрацію шлюбу між родичами (ст.26 СК України).

Отже, поняття "подружжя", "родина" та "родичі" не є тотожними, а тому не може бути встановлений факт родинних відносин між чоловіком та жінкою, які перебувають у зареєстрованому шлюбі та не перебувають у кровному спорідненні між собою.

Подружжя не перебуває у кровному спорідненні, тому встановлення факту родинних відносин між такими особами чинним законодавством не передбачено.

Таким чином, суд вважає, що в задоволенні вимог щодо встановлення факту родинних відносин, а саме факт того що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження с. Пустомити, Львовської області, є дружиною - ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 слід відмовити.

Відповідно до ст. 256 п. 6 ЦПК України в судовому порядку встановлюються факти належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

На підставі рішення виконавчого комітету Великознам"янської сільської ради від 23.01.1996 року ОСОБА_4 передана у приватну власність земельна ділянка 0,22 га. розташована на території Великознам"янської сільської ради для ведення особистого підсобного господарства.

22.02.1996р. ОСОБА_4 який проживає в АДРЕСА_1 видано державний акт на право приватної власності на землю, НОМЕР_1, що зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 1205.

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_2 від 03.04.1997р..

Відповідно довідки Великознам"янської сільської ради № 3779 від 26.07.2016р. ОСОБА_4 проживав в АДРЕСА_1 з 1977 року та по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2.

Судом встановлено, що ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2проживав в АДРЕСА_1 з 1977 року та по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2, та при житті на підставі рішення виконавчого комітету Великознам"янської сільської ради від 23.01.1996 року отримав у приватну власність земельну ділянку 0,22 га., що розташована на території Великознам"янської сільської ради для ведення особистого підсобного господарства, про що видано державний акт на право приватної власності на землю, НОМЕР_1, що зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 1205.

Таким чином, судом встановлено, що державний акт на право приватної власності на землю, НОМЕР_1, який виданий громадянину України ОСОБА_4, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 1205 від 20.02.1996 року, належить громадянину України ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відповідно до ч.2 ст. 256 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порідку їх встановлення.

Відповідно свідоцтва про одруження НОМЕР_3 від 18.01.1972 року ОСОБА_4 та ОСОБА_1 з 18.01.1972 року перебували у шлюбі.

Відповідно довідки Великознам"янської сільської ради № 3779 від 26.07.2016р. ОСОБА_4 проживав в АДРЕСА_1 з 1977 року та по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2. Разом з ним були зареєстровані дружина ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 з 1977 року та по теперішній час, син ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4 з 1986 року по 2001 рік., син ОСОБА_2,ІНФОРМАЦІЯ_5 з 1990 року та по теперішній час.

Згідно ст. 529 ЦК України (1963 року) при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті, онуки і правнуки спадкодавця є спадкоємцями за законом, якщо на час відкриття спадщини немає в живих того з їх батьків, хто був би спадкоємцем; вони успадковують порівну в тій частці, яка належала б при спадкоємстві за законом їх померлому родителю.

Відповідно до ст.549 ЦК України (1963 року) діями, що свідчать про прийняття спадщини визнається, фактичний вступ спадкоємця в управління або володіння спадковим майном.

Спадкоємцем першої черги після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 є його дружина ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка з 1977 року та по теперішній час проживає в АДРЕСА_1, користується земельною земельну ділянку 0,22 га., яка належить ОСОБА_4, тому прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, шляхом вступу в фактичне володіння, управління та користування майном померлого.

Керуючись 529, ст.549 ЦК України (1963 року) ст.ст.15, 27, 31, ст.256 ЦПК України, суд

Вирішив:

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа ОСОБА_2, приватний нотаріус Кам"янсько-Дніпровського районного нотаріального округу в Запорізькій області Хаяркін Віктор Вікторович про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити частково.

Встановити факт належності державного акту на право приватної власності на землю, НОМЕР_1, який виданий громадянину України ОСОБА_4, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 1205 від 20.02.1996 року, громадянину України ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, шляхом вступу в фактичне володіння, управління та користування майном померлого.

В іншій частині відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Запорізької області через Кам'янсько-Дніпровський районний суд Запорізької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя:

Н. І. Комишня

Джерело: ЄДРСР 65370680
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку