open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 242/489/17

Провадження № 2/242/468/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2017 року Селидівський міський суд Донецької області у складі головуючого судді Черкова В.Г., при секретарі Кідрон О.М., за участю представника відповідача ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Селидове цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ДП «Селидіввугілля» ВП «Шахта «Курахівська» про стягнення незаконно утриманих коштів, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому вказав, що він є працівником ДП «Селидіввугілля» ВП «Шахта «Курахівська».Відповідно до Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 14.01.2015 р. його було призвано на військову службу, через що 15.07.2015 р. був увільнений від роботи на період призову. 13.10.2016 р. знов приступив до виконання обов’язків на ВП «Шахта «Курахівська». Шахтою було компенсовано середній заробіток за період перебування на військовій службі, при цьому з січня по жовтень 2016 р. було утримано податок з доходів фізичних осіб в сумі 11626,41 грн. та військовий збір у сумі 968,86 грн. Вважає дії відповідача незаконними, просив стягнути з ДП «Селидіввугілля» ВП «Шахта «Курахівська» (ідентифікаційний код 33621568, 85487,Донецька область, м.Гірник, вул.Терикона, 1), на користь ОСОБА_2 (паспорт: ВА 456174, виданий Гірницьким МВМ Селидівського ГО УМВС України в Донецькій області 02.07.1996 р., ІПН НОМЕР_1, адреса: 85487, м.Гірник, вул.Чехова, 5/16) незаконно утримані кошти у сумі 12595,27 грн. та судовий збір у сумі 640,00 грн.

Позивач в судове засідання не з’явився, про день слухання справи повідомлявся належним чином. Надав заяву, в якій просив розглянути справу в його відсутності, підтримав заявлені вимоги.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечував проти задоволення позову. Надав письмові заперечення, в яких зазначив, що виплата працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку, проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному КМУ. У зв’язку із внесенням змін до ч.3 ст.119 КЗпП України, а саме: видаленням норм, що передбачали компенсацію середнього заробітку з бюджету при нарахуванні середнього заробітку мобілізованим працівникам з 01.01.2016 р. підлягає нарахуванню ЄСВ за ставкою 22 %, утриманню ПДФО за ставкою 18 % та військового збору за ставкою 1,5 %. Відповідно, в бухгалтерському обліку нарахований середній заробіток відображається як звичайна нарахована заробітна плата. Отже, у разі нарахування (виплати) работодавцем доходу у вигляді середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, такий дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб, військовим збором та є базою нарахування й утримання єдиного внеску.

Заслухавши пояснення представника відповідача, дослідивши матеріали справи судом встановлено наступне.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації» від 20.05.2014 року № 1275 було внесено зміни, зокрема, до ст. 119 Кодексу законів про працю України, до ч. 7 ст. 7 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" та до п. 165.1. ст. 165 Податкового кодексу України. Так, відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП України, за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч.7 ст.7 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", єдиний соціальний внесок не нараховується та не утримується на виплати, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Відповідно до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України - до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи: сума грошової допомоги (у тому числі в натуральній формі), що надається фізичним особам або членам їхніх сімей (діти, дружина, батьки), військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією, відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", та/або компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (підпункт 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 доповнено новим абзацом згідно із Законом України № 1275 від 20.05.2014).

Виходячи з п. 1.7. п. 16-1 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України доходи, що згідно з розділом IV цього Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою) звільняються від оподаткування військовим збором.

Суд, виходячи з аналізу вище наведених правових норм, вважає, що відповідачем - було незаконно утримано із суми сплаченої ОСОБА_2 компенсації середнього заробітку за весь період перебування на військовій службі податок з доходів фізичних осіб, єдиний соціальний внесок та військовий збір, що на загальну суму складає 12595,27 грн.

В порядку ст. 88 ЦПК України суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача судовий збір у розмірі 640,00 гривень.

Керуючись ст. ст. 10,11,209,212,214-215 ЦПК України суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_2 до ДП «Селидіввугілля» ВП «Шахта «Курахівська» про стягнення незаконно утриманих коштів задовольнити.

Стягнути з ДП «Селидіввугілля» ВП «Шахта «Курахівська» (ідентифікаційний код 33621568, 85487,Донецька область, м.Гірник, вул.Терикона, 1), на користь ОСОБА_2 (паспорт: ВА 456174, виданий Гірницьким МВМ Селидівського ГО УМВС України в Донецькій області 02.07.1996 р., ІПН НОМЕР_1, адреса: 85487, м.Гірник, вул.Чехова, 5/16) незаконно утримані кошти у сумі 12595 (дванадцять тисяч п’ятсот дев’яносто п’ять) грн. 27 коп. та судовий збір у сумі 640 (шістсот сорок) грн. 00 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Донецького апеляційного суду Донецької області через Селидівський міський суд Донецької області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 65298720
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку