open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Херсонський окружний адміністративний суд

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90

________________________________________________________________________________

УХВАЛА

09 листопада 2010 р.

Справа № 2а- 6014/10/2170

Суддя Херсонського окружного адміністративного суду Кравченко К.В., перевіривши виконання вимог статей 104, 105, 106, 172, 179 КАС України за адміністративним позовом Херсонської міської організації політичної партії "Третя Сила" до Херсонської міської виборчої комісії про визнання дій незаконними та визнання недійсними результатів виборів депутатів до Херсонської міської ради по одномандатному мажоритарному виборчому округу,

встановив:

09.11.2010р. Херсонська міська організація політичної партії "Третя Сила" звернулась з позовом до Херсонської міської виборчої комісії, в якому виклала наступні позовні вимоги:

- визнати незаконними дії Херсонської міської виборчої комісії щодо занесення до текстів виборчих бюлетенів виборчого округу №13 ОСОБА_1, як кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі №13;

- визнати недійсними результати виборів по виборчих дільницях №21726, 21727, 21730 з виборів депутатів до Херсонської міської ради по одномандатному мажоритарному виборчому округу №13.

Відповідно до частин 6 та 7 статті 172 КАС України позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності; позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій, що мали місце до дня голосування, може бути подано до адміністративного суду у строк, встановлений частиною шостою цієї статті, але не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування.

Згідно частини 5 ст. 179 КАС України (Особливості обчислення строків у справах, пов'язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму, та наслідки їх порушення) днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені статтями 172 - 177 цього Кодексу, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Частина 3 ст.66 Закону України "Про вибори депутатів Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" від 10.07.2010 року № 2487-VІ визначає, що текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах затверджується відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за 17 днів до дня місцевих виборів.

Таким чином, дії відповідача щодо занесення до текстів виборчих бюлетенів кандидатів у депутати повинні були бути вчинені не пізніше як за 17 днів до дня місцевих виборів, а тому оскарження таких дій позивачем після проведення виборів 09.11.2010р. здійснюється із порушенням визначеного до ч.6 ст. 172 КАС України строку, у зв’язку із чим такі позовні вимоги в силу ч. 5 ст. 179 КАС України підлягають залишенню без розгляду.

Також не дотримався позивач і строків оскарження результатів виборів по виборчих дільницях, оскільки згідно частини 8 ст. 172 КАС України позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, дільничної комісії з референдуму, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, може бути подано до адміністративного суду у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

05.11.2010р. Херсонська міська виборча комісія на підстави протоколів районних виборчих комісій про підсумки голосування у відповідних виборчих округах, які складались на підставі протоколів про підрахунок голосів на виборчих дільницях, оголосила результати виборів депутатів до Херсонської міської ради, у тому числі і по одномандатним мажоритарним округам.

Таким чином, позовні вимоги щодо визнання недійсними результати виборів по виборчих дільницях №21726, 21727, 21730 з виборів депутатів до Херсонської міської ради по одномандатному мажоритарному виборчому округу №13 також підлягають залишенню без розгляду на підставі ч. 5 ст. 179 КАС України.

Керуючись ст.172, 179 КАС України,

ухвалив:

Позовну заяву Херсонської міської організації політичної партії "Третя Сила" до Херсонської міської виборчої комісії - залишити без розгляду.

Копію ухвали направити позивачу

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги у дводенний строк з дня її проголошення.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Кравченко К.В.

кат. 7

Джерело: ЄДРСР 65287455
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку