open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

23.02.2017

Справа № 910/24109/16

За позовом Приватного акціонерного товариства "Європейський страховий альянс"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Епіцентр К"

про відшкодування збитків в порядку регресу в сумі 14 475,00 грн.

Суддя Селівон А.М.

Представники сторін:

Від позивача: Нелин Т.М. - представник, довіреність № 110/2017 від 03.01.2017;

Від відповідача: Чопик І.М. - представник, довіреність б/н від 30.12.2015.

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Європейський страховий альянс" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Епіцентр К" про відшкодування збитків в порядку регресу у розмірі 14 745,00 грн., а також стягнення судових витрат по сплаті судового збору у розмірі 1 378,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що виплативши відповідно до умов Договору обов'язкового страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів НОМЕР_2 від 15.04.2013 та страхового акту № 1349/13/50/ЦВ04/02/2 страхове відшкодування в сумі 14745, 00 грн., він набув згідно ст. ст. 993, 1191 Цивільного кодексу України та ст. 27 Закону України "Про страхування" право регресної вимоги про стягнення виплаченого страхового відшкодування до відповідача у справі як особи, відповідальної за заподіяні збитки.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.01.2017 позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі № 910/24109/16 та призначено до розгляду на 02.02.2017.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.02.2017 відкладено розгляд справи № 910/24109/16 на 23.02.2017.

У судове засідання 23.02.2017 з'явилися уповноважені представники сторін.

Клопотання від представників сторін про здійснення фіксації судового засідання технічними засобами до суду не надходило. Засідання господарського суду по розгляду даної справи проведено без фіксації технічними засобами. Судовий процес відображено у протоколі судового засідання.

Судом повідомлено, що до початку судового засідання через відділ діловодства Господарського суду м. Києва від представника позивача надійшли пояснення б/н від 22.02.2017, в яких останній зазначає, що розрахунок виплати страхового відшкодування був проведений на підставі звіту про визначення вартості матеріального збитку № С 13-916 від 22.01.2014. Згідно даного звіту вартість відновлювального ремонту складає 27 420, грн., а вартість відновлювального ремонту з урахуванням фізичного зносу складників складає 18 306 грн. Крім того в поясненнях позивач звертає увагу на те, що після виплати страхового відшкодування будь - яких вимог чи скарг щодо розрахунку або розміру суми виплаченого страхового відшкодування ні страхувальник, ні потерпіла особа до ПрАТ "Європейський страховий альянс" не заявляли.

Пояснення б/н від 22.02.2017 судом долучено до матеріалів справи.

Також судом повідомлено, що до початку судового засідання через відділ діловодства Господарського суду м. Києва від представника відповідача надійшло клопотання № 798/ТВ від 22.02.2017, в якому останній просить залучити до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - гр. ОСОБА_3 та ОСОБА_4, оскільки водій ОСОБА_3 не повідомив своєчасно ТОВ «Епіцентр К» про дорожньо-транспортну пригоду, окрім того під час скоєння ДТП знаходився в нетверезому стані під впливом алкоголю, то у випадку прийняття судом рішення про стягнення з ТОВ «Епіцентр К» матеріального збитку в порядку регресу, саме ОСОБА_3 має відшкодувати шкоду ТОВ «Епіцентр К» в порядку регресу відповідно до п. 1 ст. 1191 ЦК України та п. 4 ст. 134 КЗпП України, відтак, рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки ОСОБА_3 Окрім того, якщо господарським судом буде встановлено, що ОСОБА_3 повідомив механіка ОСОБА_4 про дорожньо-транспортну пригоду, проте ОСОБА_4 письмово своєчасно не повідомив позивача, то у ТОВ «Епіцентр К» виникне право вимоги до ОСОБА_4 про відшкодування матеріального збитку відповідно до ст.130 Кодексу законів про працю України за заподіяння шкоди в результаті бездіяльності працівника.

Суд зазначає, що відповідно до статті 27 Господарського процесуального кодексу України третя особа може бути залучена до участі у справі за її заявою, а також за клопотанням сторін, прокурора або з ініціативи господарського суду, який виносить з даного питання ухвалу з обов'язковим зазначенням у ній, на стороні кого (позивача чи відповідача) залучається ця третя особа.

Згідно п. 1.6 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" питання про допущення або залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, до участі у справі вирішується ухвалою суду про прийняття позовної заяви до розгляду (із зазначенням про це в ухвалі про порушення провадження у справі) або під час розгляду справи, але до прийняття господарським судом рішення, з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес у даній справі.

За таких обставин, беручи до уваги той факт, що позивачем не надано належних та допустимих доказів на підтвердження впливу винесення рішення з даного господарського спору безпосередньо на права та/або обов'язки ОСОБА_4 та залучення вказаного громадянина як третьої особи до участі у справі жодним чином предметно на розгляд даної справи не впливає, за відсутності достатнього обґрунтування, в задоволенні клопотання № 798/ТВ від 22.02.2017 Товариства з обмеженою відповідальністю "Епіцентр К" в частині залучення ОСОБА_4 до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача судом відмовлено.

При цьому, суд зазначає, що ОСОБА_3 під час скоєння ДТП керував автомобілем НОМЕР_1, а тому суд частково задовольняє клопотання відповідача № 798/ТВ від 22.02.2017 та залучає до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - гр. ОСОБА_3, оскільки рішення з господарського спору може вплинути на його права або обов'язки щодо однієї із сторін.

Відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. Такими обставинами, зокрема, є нез'явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу, неподання витребуваних доказів, необхідністю витребуваних нових доказів тощо.

Враховуючи залучення до участі у справі третьої особи, а також те, що ненадання сторонами всіх витребуваних судом документів перешкоджає вирішенню спору по суті в даному судовому засіданні, з метою надання сторонам можливості реалізувати принцип змагальності, рівності всіх учасників процесу перед законом та судом, забезпечення участі представників у судовому засіданні та надання додаткових доказів в обґрунтування заявлених вимог та заперечень, для всебічного, повного і об'єктивного розгляду в судовому процесі всіх обставин справи, оцінки та дослідження доказів, суд дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду справи.

Керуючись ст.ст. 27, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відкласти розгляд справи у судовому засіданні на 16.03.17 о 14:30 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-В, зал № 11.

2. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - гр. ОСОБА_3 (АДРЕСА_1; АДРЕСА_2).

3. Зобов'язати позивача:

- надіслати на адресу третьої особи гр. ОСОБА_3 позовну заяву з додатками, докази направлення надати суду.

4. Повторно зобов'язати позивача надати через канцелярію суду, завчасно до початку судового засідання :

- належним чином засвідчені копії (або письмові пояснення в разі відсутності):

- сертифікату ФДМУ № 11619/11 від 07.04.11 р. ;

- належні та допустимі докази на підтвердження:

- дати отримання страховиком повідомлення страхувальника про настання страхового випадку;

5. Повторно зобов'язати відповідача надати через канцелярію суду, завчасно до початку судового засідання :

- письмовий мотивований відзив на позов у порядку ст. 59 Господарського процесуального кодексу України з поданням належних і допустимих доказів (копій та оригіналів для огляду), що підтверджують викладені у ньому факти (обставини).

Копію відзиву з доданими документами надіслати сторонам по справі, надавши суду відповідні письмові докази направлення.

- докази виконання відповідачем своїх зобов'язань або письмові пояснення щодо неможливості надання таких доказів;

- письмові пояснення щодо:

- наявності на даний час чи існування у минулому (або відсутності) інших, крім зазначених у позовній заяві, правовідносин з позивачем;

6. Зобов'язати третю особу (гр. ОСОБА_3) надати через канцелярію суду, завчасно до початку судового засідання:

- письмові пояснення щодо суті спору, надіславши їх копію сторонам по справі. Відповідні письмові докази надати суду.

7. Повторно зобов'язати сторони надати:

- оригінали документів, копії яких надані на підтвердження заявлених вимог та заперечень (для огляду);

- власне письмове підтвердження того, що у провадженні господарських судів немає справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та немає рішення цих органів з такого спору;

- на підтвердження цивільної правоздатності та дієздатності юридичної особи, повного найменування та місцезнаходження належним чином засвідчені копії установчих документів (для залучення до матеріалів справи) та документів, що підтверджують повноваження керівника (протокол, наказ);

8. Сторонам за наявної можливості направити на електронну адресу еср_s38_1@kі.arbitr.gov.ua текст позовної заяви/відзиву, договорів у форматі Word, розрахунки, що містять формули - у форматі Exel.

9. У разі направлення в судове засідання представників, останнім мати документи, що посвідчують особу, повноваження оформити у відповідності з вимогами ст. 28 Господарського процесуального кодексу України, а також надати належним чином засвідчені копії документів на підтвердження їх повноважень.

10. Попередити сторони про відповідальність за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону, передбачену п. 5 ст. 83 ГПК України, про можливість розгляду справи відповідно до положень ст. 75 ГПК України за наявними у ній матеріалами, а також позивача - про зміст норм п. 5 ч.1 ст. 81 ГПК України.

11. Звернути увагу сторін, що відповідно до ст. 78 ГПК України вони можуть укласти мирову угоду на будь - якій стадії розгляду справи.

Суддя А.М.Селівон

До відома сторін: ознайомлення з матеріалами справи здійснюється щоп'ятниці з 14:00 до 16:00 у приміщенні господарського суду міста Києва за наявності завчасно поданого через канцелярію суду клопотання, у якому просимо зазначати дату та час з'явлення представника до суду для ознайомлення з матеріалами справи. В разі з'явлення представника до суду для ознайомлення з матеріалами справи, останній повинен при собі мати документ, що посвідчує особу, оригінал довіреності та належним чином завірену копію для долучення до матеріалів справи.

Джерело: ЄДРСР 65164001
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку