open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 442/456/17

Провадження № 2-а/442/48/2017

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2017 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

в складі:

головуючого - судді Хомика А.П.

з участю секретаря - Лужецькій С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дрогобичі адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Дрогобицького обєднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області про визнання дій неправомірними та зобовязання вчинити певні дії, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася до суду з адміністративним позовом до відповідача, в якому просить визнати неправомірними дії Дрогобицького обєднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області щодо відмови в призначенні ОСОБА_1 пенсії за вислугу років згідно п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення»; зобов'язати зарахувати до стажу роботи ОСОБА_1, який дає право на призначення пенсії за вислугу років, відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» періоди роботи: з 01.09.1982 року по 01.06.1983 року викладач по класу фортепіано по сумісництву в Дрогобицькій музичній школі №2 та з 01.09.1983 року по 10.01.2017 року ( включно) - викладач по класу фортепіано і концертмейстер в Дрогобицькій музичній школі №2; зобовязати призначити та виплатити ОСОБА_1 пенсію за вислугу років з 11.01.2017 року відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

В обґрунтування позову зазначила, що Управління Пенсійного Фонду України в м. Дрогобичі та Дрогобицькому районі Львівської області ( далі Управління) листом від 16.01.2017 року №620/05-28 (після її заяви) повідомило, що їй відмовлено в призначенні пенсії за вислугою років, оскільки відсутній необхідний стаж роботи працівника освіти. Вважає, що дії та рішення відповідача єнеправомірним та суперечить положенням закону. Відтак з метою захисту своїх прав змушена звернутися до суду з даним позовом. Оскільки її педагогічний стаж на день звернення за призначенням пенсії становив більше 33 роки, зокрема з 01.09.1982 року по 01.06.1983 року вона працювала викладачем по класу фортепіано по сумісництву в Дрогобицькій музичній школі №2, та з 01.09.1983 року по 10.01.2017 року ( включно) - викладачем по класу фортепіано і концертмейстер в Дрогобицькій музичній школі №2, то вона має право на пенсію.

В судовому засіданні позивач та її представник-адвокат ОСОБА_2 позовні вимоги підтримали, посилаючись на обставини викладені у позовній заяві.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, посилаючись на обставини викладені у письмову запереченні. Просить в задоволенні позовувідмовити.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволенняз таких підстав.

Відповідно до статті46 Конституції України, громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення.

Зі змісту ч 3. ст.23 Загальної Декларації прав людини, п.4 ч. І Європейської Соціальної хартії та ч. 3 ст.46 Конституції України випливає, що кожна особа похилого віку має право на справедливу і задовільну винагороду, соціальний захист, за роки важкої праці та шкідливих робіт, - яка є основним джерелом існування для них самих та їхніх сімей.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 звернулася із письмовою заявою до Управління Пенсійного фонду України в м. Дрогобичі та Дрогобицькому районі Львівської області про призначення пенсії за вислугою років.

16.01.2017 року позивачці відповідачем була надана відповідь про те, що посада викладача та концертмейстера в позашкільних навчальних закладах освіти постановою КМ України №909, від 04.11.1993 року не передбачена.

Згідно із записами в трудовій книжці позивач працювала з 01.09.1982 року по 01.06.1983 року викладач по класу фортепіано по сумісництву в Дрогобицькій музичній школі №2 та з 01.09.1983 року по 10.01.2017 року ( включно) - викладач по класу фортепіано і концертмейстер в Дрогобицькій музичній школі №2.

Відповідно до п."е" ст. 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на пенсію за вислугу років мають, зокрема, працівники освіти при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

Постановою Кабінету Міністрів України № 433 від 06 травня 2001 року "Про затвердження переліку типів позашкільних навчальних закладів і Положення про позашкільний навчальний заклад" музичні школи віднесено до позашкільних навчальних закладів.

Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 року №909 (зі змінами), визначені посади в позашкільних навчальних закладах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років.

Приміткою №2 вказаного Переліку передбачено, що робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим Переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності та відомчої підпорядкованості закладів і установ.

Відповідно до ст. 21 вказаного Закону педагогічні працівники позашкільних навчальних закладів мають право на пенсію за вислугу років за наявності педагогічного стажу роботи не менше ніж 25 років.

Постановою Кабінету Міністрів України № 963 від 14 червня 2000 року "Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників" посада позивача включена до переліку посад педагогічних працівників.

Крім того, переліком закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 року № 909 (зі змінами) встановлено, що вчителі і викладачі музичних і художніх шкіл мають право на пенсію за вислугою років.

Дорученням Кабінету Міністрів України від 06.01.1995 року № 397/21 за клопотанням Міністерства соціального захисту населення України № 01-3/133-02-2 на викладачів музичних, художніх, хорових, хореографічних шкіл, шкіл мистецтв та інших шкіл естетичного виховання поширено порядок призначення пенсій за вислугу років, передбачений постановою Кабінету Міністрів України № 909 від 04 листопада 1993 року, без внесення змін до неї.

Аналізуючи вищенаведені законодавчі приписи та фактичні обставини справи, суд вважає, що спірний період роботи позивача на посаді викладача по класу фортепіано з 01.09.1982 року по 01.06.1983 року та з 01.09.1983 року по 10.01.2017 року на посаді викладача по класу фортепіано і концертмейстера в Дрогобицькій дитячій музичній школі №2 необхідно зарахувати до стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугою років.

Згідно статті 55 Конституції України, яка є Законом прямої дії, права і свободи людини і громадянина захищаються законом, при цьому кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

З огляду на вищевикладене та враховуючи, що позивач дійсно має спеціальний педагогічний стаж, має право на пенсію за вислугою років, дії відповідача щодо відмови у призначенні та виплати цієї пенсії є протиправними та безпідставними і не відповідають вимогам Конституції України і законам України.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 7-12, 86, 161-162, 167, 183-2 КАС України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Позов задоволити.

Визнати неправомірними дії Дрогобицького обєднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області щодо відмови в призначенні пенсії за вислугу років згідно п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Зобов'язати Дрогобицьке обєднане управління Пенсійного фонду України Львівської області зарахувати до стажу роботи ОСОБА_1, який дає право на призначення пенсії за вислугу років, відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» періоди роботи:

з 01.09.1982 року по 01.06.1983 року викладач по класу фортепіано по сумісництву в Дрогобицькій музичній школі №2;

з 01.09.1983 року по 10.01.2017 року (включно) - викладач по класу фортепіано і концертмейстер в Дрогобицькій музичній школі №2.

Зобовязати Дрогобицьке обєднане управління Пенсійного фонду України Львівської області призначити та виплатити ОСОБА_1 пенсію за вислугу років з 11.01.2017 року відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

На постанову може бути подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції.

Суддя А.П. Хомик

Джерело: ЄДРСР 65151923
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку