open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 366/481/17

Провадження № 2/366/121/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.03.2017 року Іванківський районний суд Київської області у складі:

головуючої судді Слободян Н.П.,

(секретар судового засідання Мартовицька Н.Є.),

з участю позивачки ОСОБА_1,

третьої особи ОСОБА_2, його представника ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Іванків цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4, третя особа ОСОБА_5 про стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася в суд з позовом до відповідача про стягнення аліментів на своє утримання. Позовні вимоги мотивовані тим, що з відповідачем вони перебувають у зареєстрованому шлюбі з 26.11.2013 року і мають спільну дочку ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 На даний час вона перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 3 років. Рішенням Іванківського районного суду від 01.02.2017 року з відповідача на утримання їх доньки стягуються аліменти у розмірі ? частини його заробітку (доходу), але не менше 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Таким чином доходи позивачки на даний час складаються з аліментів на утримання дитини, які використовуються на її забезпечення предметами першої необхідності і державної соціальної допомоги на дитину у розмірі 860 грн. Позивачка сама є інвалідом 2 групи, захворювання, пов’язане з впливом аварії на ЧАЕС. Для підтримання стану здоров’я їй необхідно проходити періодичні курси лікування, покращено харчуватись. Розмір доходів не дає можливості позивачці для задоволення нагальних життєвих потреб. Працювати вона на даний час не може, доглядаючи малолітню доньку. Чоловік працює, проте, незважаючи на те, що він сплачує аліменти на свого повнолітнього сина, який продовжує навчання, має можливість надавити матеріальну допомогу і їй. Тому позивачка і просить стягнути з відповідача на її користь утримання до досягнення дочкою 3-річного віку у розмірі ? частини його заробітку (доходу).

У судовому засіданні позивачка, будучи допитаною у якості свідка, позовні вимоги підтримали у повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені вище. Додала, що вона, як інвалід отримує пенсію у сумі 1786 грн., але переважна сума витрачається на утримання та догляд за дитиною, тому коштів вже на себе катастрофічно не вистачає. Просила позов задовольнити у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з*явився. Про день і час слухання справи повідомлений вчасно. Надіслав до суду заяву, що позов визнає, просить справу розглядати без його участі.

Представник третьої особи - ОСОБА_3- у судовому засіданні зазначила, що, не заперечуючи проти того, що дружина має право на утримання від свого чоловіка, проте, не згодна з розміром заявлених позивачкою аліментів. Вважає, що він має бути меншим. Їх з відповідачем повнолітній син крім того, що навчається, ще і хворіє, що також призводить до додаткових витрат.

Сам ОСОБА_5 у судовому засіданні підтримав сказане його представником.

Суд, вислухавши сторони, вивчивши надані письмові докази, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню частково з наступних підстав.

Згідно зі ст. 75 Сімейного кодексу України дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

Відповідно до ч.2 ст. 84 Сімейного кодексу України дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Частина 4 статті 84 Сімейного кодексу України передбачає право на утримання дружини, з якою проживає дитина, незалежно від того чи вона працює та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

26.11.2013 року ОСОБА_4 та ОСОБА_7 (після укладення шлюбу прізвище змінено на Давидюк) зареєстрували шлюб у відділі ДРАЦС РС Іванківського МРУЮу Київській області, про що зроблено актовий запис №118.

08.04.2016 року народилася ОСОБА_8, її батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_1, що підтверджується свідоцтвом про її народження серії 1-ОК № 324109 від 12.04.2016 року.

Відповідно до довідки №528 від 09.02.2017 р., малолітня ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуває на утриманні матері, проживаючи разом з нею в АДРЕСА_1.

Позивачка є інвалідом 2 групи довічно, захворювання пов’язане з впливом аварії на ЧАЕС, що підтверджується довідкою до акта огляду МСЕК серії КИО-1 № 0414786 та експертним висновком № 4578-0670 від 28.09.2011 року, а також посвідченням особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 серії А № 133083 від 24.04.2012 року.

Згідно з рішенням Апеляційного суду Київської області від 09.02.2015 року (справа № 22ц780/924/2015) з ОСОБА_4 стягуються аліменти на утримання сина – ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2 на час навчання в Київському університеті культури, але не довше досягнення ним 23 років у розмірі ? частини усіх видів його заробітку (доходу).

Згідно з рішенням Іванківського районного суду Київської області від 01.02.2017 року (справа № 366/272/17) з ОСОБА_4 стягуються аліменти на утримання дочки – ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1 з моменту подання заяви – 23.01.2017 року у розмірі ? частини його заробітку (доходу) щомісяця до досягнення дитиною повноліття.

Згідно довідок № 213-3952 від 08.12.2016 року та № 213-02 від 11.01.2017 року вбачається,що ОСОБА_4 працює в ДСП «Екоцентр» і йому нарахована за рік заробітна плата в розмірі 84725,07 грн. Тобто його середньомісячний дохід становить біля 7000 грн.

Враховуючи викладені вище обставини, норми законодавства, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню частково.

Позивачка має право на отримання аліментів на її утримання.

Вирішуючи питання щодо розміру аліментів, суд враховує ту обставину, що за рішеннями судів з відповідача вже стягуються аліменти на утримання повнолітнього сина, який продовжує навчання та малолітньої дитини: по ? частині його заробітку (доходу) на кожного, що загалом становить ? частину заробітку (доходу).

Ст. 128 КЗпП України передбачено обмеження здійснення відрахувань із заробітної плати – 50%. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати при відбуванні виправних робіт і при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей. У цих випадках – це обмеження становить 70% . Ця ж норма продубльована в ч.3 ст. 70 Закону України «Про виконавче провадження».

Тобто, відповідно до загального правила, встановленого ст. 70 Закону України "Про виконавче провадження", загальний розмір усіх відрахувань при кожній виплаті заробітної плати не може перевищувати п'ятдесяти відсотків заробітної плати, яка належить до виплати працівникові, у тому числі при відрахуванні за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей, у цих випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати сімдесяти відсотків.

Проте, коментована норма передбачає спеціальне правило, згідно із яким аліменти на підставі заяви одного з батьків можуть бути відраховані і тоді, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину заробітної плати, пенсії, стипендії, а також якщо з нього вже стягуються аліменти на іншу дитину. Отже, закон не містить обмежень щодо відрахування суми аліментів на підставі заяви платника аліментів.

Оскільки відповідач визнав позовні вимоги, враховуючи вже стягуваний за рішеннями судів розмір аліментів на обох дітей (1/2), суд приходить до висновку, що розмір аліментів визначений в позовній заяві, є завищеним, тому вважає, що підлягають стягненню з відповідача аліменти на утримання позивача в розмірі 1/6 частини всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно до досягнення дочкою ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_3, трьох років. За таких умов загальний розмір утримання аліментів не буде перевищувати 2/3 частин його заробітку (доходу).

За змістом частини 3 статті 88 ЦПК України, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Згідно ст.5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються позивачі за подання позовів про стягнення аліментів.

Враховуючи, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають задоволенню, судовий збір у розмірі 640 грн. підлягає стягненню з відповідача.

Керуючись статтями 10, 11, 60, 79, 88, 212, 213, 214, 215, 367 ЦПК України, ст. 84 СК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_4, третя особа ОСОБА_5 про стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку задовольнити частково.

Стягувати з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, зареєстрованого в ІНФОРМАЦІЯ_5 на утримання дружини ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_6, зареєстрованої там же, аліменти на її утримання у розмірі 1/6 частини з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 13 лютого 2017 року, до досягнення дитиною (ОСОБА_8, 08.04.2016 р.н.), трирічного віку.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави судовий збір в сумі 640 грн.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць.

Апеляційна скарга на рішення суду подається в Апеляційний суд Київської області через Іванківський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів після отримання копії цього рішення.

Суддя Слободян Н.П.

Джерело: ЄДРСР 65144419
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку