open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 504/2805/16-ц

2/504/884/17

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.02.2017

смт

.Доброслав

Комінтернівський районний суд Одеської області в складі:

головуючої судді - Вінської Н.В.

при секретарі – Білаш А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Доброслав Одеської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дружини,

ВСТАНОВИВ:

До Комінтернівського районного суду Одеської області звернулася ОСОБА_1 з позовом до ОСОБА_2 в якому просить стягнути з відповідача аліменти на утримання дружини до досягнення їх спільною донькою ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 трьох років в розмірі ? частки від всіх видів доходів щомісячно з дня подачі заяви до суду, та до 16 червня 2019 року.

В судове засідання ОСОБА_1 не з’явилася, надала до суду заяву якою позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити, розгляд справи просила проводити за її відсутності та без фіксації судового процесу, не заперечувала проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач – ОСОБА_2 в судове засідання не з'явився, причину неявки суду не повідомив, про час та місце слухання справи був повідомлений своєчасно та належним чином.

За таких обставин, суд вважає можливим розглянути справу без участі сторін в порядку ч. 2 ст. 197 ЦПК України, на підставі наявних матеріалів справи.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню за таких підстав.

В ході судового розгляду справи встановлено, що 21 лютого 2013 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Комінтернівського районного управління юстиції в Одеській області зареєстровано шлюб між позивачкою та відповідачем, актовий запис №14.(а.с.6)

Від спільного шлюбу у позивачки з відповідачем є двоє неповнолітніх дітей – ОСОБА_4 11 березня 2013 року та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.9)

Згідно довідки виданої виконавчим комітетом Новодофінівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області від 08 червня 2016 року ОСОБА_4 проживає з позивачкою та знаходиться на її утриманні. (а.с.10)

ОСОБА_2, працює експедитором на ПП «Дімон» з 07.12.2010 року по теперішній час.(а.с.11)

Домовленості між батьками щодо визначення способу виконання обов’язку утримання дітей не було досягнуто.

Статтею 75 СК України передбачено, що дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

Крім того, ст. 76 СК України передбачено, що розірвання шлюбу не припиняє права особи на утримання, яке виникло у неї за час шлюбу.

Особливим видом права подружжя на утримання є право дружини на утримання під час вагітності та у разі проживання з нею дитини. Його особливість полягає у строковості дії, незалежності надання утримання від доходу дружини та наявністю лише однієї підстави, яка унеможливлює надання такого утримання, - можливості чоловіка надавати таке утримання.

Згідно статті 84 СК України «Право дружини на утримання під час вагітності та у разі проживання з нею дитини», ч.1 - дружина має право на утримання від чоловіка під час вагітності; ч.2 - дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років; ч.3 - якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка до досягнення дитиною шести років; ч.4 - право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того чи вона працює та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу; ч.5 - аліменти, присуджені дружині під час вагітності, сплачуються після народження дитини без додаткового рішення суду; ч.6 - право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має і в разі розірвання шлюбу.

Стаття 85 СК України регулює правовідносини з припинення права дружини на утримання.

Таким чином, сімейним законодавством передбачено право дружини-матері на утримання чоловіком-батьком до досягнення дитиною трирічного віку незалежно від того чи вона працює та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу. Подання суду доказів того, що дружина, з якою проживає дитина, потребує матеріальної допомоги, не є обов'язковим, оскільки право на аліменти належить дружині-матері незалежно від цієї обставини.

Визначаючи розмір аліментів на утримання дружини, суд виходить з того, що відповідач має працездатний вік, офіційно працює, відповідно суд вважає, що відповідач в змозі сплачувати аліменти на утримання дружини до досягнення дитиною трьох років у розмірі ? частини всіх видів його заробітку (доходу) щомісяця, починаючи з дня надходження позову до суду, а саме з 23 серпня 2016 року і до досягнення дитиною 3-х років, до 16 червня 2019 року.

Відповідно до ст.367 ЦПК України - суд допускає негайне виконання рішення суду у справах про стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць. У відповідності до ч.3 ст.88 ЦПК України, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.180, 181, 182, 184, 191, СК України, керуючись ст.ст.10, 88, 207, 209, 212, 213, 215, 224 ЦПК України, суд –

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дружини – задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 аліменти на її утримання, в розмірі ? всіх видів доходів, щомісячно починаючи з 23 серпня 2016 року і до досягнення ОСОБА_3 трьох років, а саме 12 червня 2019 року.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, судовий збір на користь держави у розмірі 551 грн. 20 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що прийняв його, за письмовою заявою відповідача, поданої протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Одеської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня проголошення рішення, а особами, що не були присутні у судовому засіданні під час його проголошення протягом десяти днів з дня отримання копії даного рішення.

Суддя: Н.В. Вінська

Джерело: ЄДРСР 65139943
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку