open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 922/6608/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

________________________________________________________________________________

УХВАЛА

про затвердження ліквідаційного балансу

"08" лютого 2017 р. Справа № 922/6608/15

вх . № 6608/15

Суддя господарського суду Яризько В.О.

при секретарі судового засідання Солдатова М.Ю.

за участю ліквідатора - Бондаренка В.А.

По справі за заявою ФОП ОСОБА_2, с. Новопокровка Чугуївського району Харківської області,

до ФОП ОСОБА_2, с. Новопокровка Чугуївського району Харківської області,

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 03.02.2016 р. фізичну особу - підприємця ОСОБА_2 визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Бондаренка В.А., якого зобов'язано в строк до 03.02.2017 року виконати ліквідаційну процедуру банкрута.

У зв'язку з тим, що встановлений постановою суду строк ліквідаційної процедури закінчувався, ухвалою суду від 20.01.2017р.ю призначено розгляд звіту ліквідатора на 08.02.2017р.

У призначене судове засідання ліквідатором поданий звіт ліквідаційний звіт.

У судовому засіданні ліквідатор пояснив, що ним виконано всі необхідні дії в ліквідаційній процедурі, просить затвердити наданий суду ліквідаційний звіт та ліквідаційний баланс.

Інші учасники в судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду справи були повідомлені ухвалою суду.

Розглянувши наданий суду звіт про роботу ліквідатора і документи, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, вислухавши пояснення ліквідатора, суд встановив наступне.

04.02.2016 р. на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України було оприлюднено оголошення № 27930 про визнання фізичної особи ОСОБА_2 банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури. Встановлено граничний строк на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника: протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом.

В строк, передбачений Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заяв з грошовими вимогами до банкрута господарському суду не надходило.

19.04.2016 р. до господарського суду Харківської області надійшла заява з грошовими вимогами до боржника від ФОП ОСОБА_3 на суму основного боргу 440000,00 грн. та 2756,00 грн. судового збору.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 11.05.2016 р. повернуто ФОП ОСОБА_3 заяву з грошовими вимогами до банкрута та додані до неї документи без розгляду, оскільки заявником не було надано докази сплати судового збору та докази надсилання ліквідатору документів, доданих до заяви.

Згідно ч. 1 ст. 92 Закону, господарський суд розглядає вимоги, заявлені кредиторами або боржником, у строки, передбачені частиною восьмою статті 91 цього Закону. За наслідками розгляду зазначених вимог господарський суд виносить ухвалу про порядок і розмір задоволення вимог кредиторів.

Відповідно до ч. 4 ст. 23 Закону, особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту (тобто останню) чергу в ліквідаційній процедурі.

Згідно ч. 3 ст. 92 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, заявлені після закінчення строку, встановленого частиною восьмою статті 91 цього Закону, задовольняються в останню чергу.

Для процедури банкрутства фізичної особи-підприємця статтею 92 Закону встановлено три черги задоволення вимог кредиторів.

Враховуючи, що вимоги щодо сплати заборгованості ФОП ОСОБА_3 на суму 440000,00 грн. не були заявлені в ліквідаційній процедурі протягом встановленого Законом 60-денного строку, то відповідно до положень ст.ст. 23, 84, 91, 92 Закону, зазначені вимоги не є конкурсними та не включаються до реєстру вимог кредиторів, але підлягали погашенню в третю чергу в ліквідаційній процедурі. Суд зазначає, що вимоги ФОП ОСОБА_3 щодо сплати судового збору в сумі 2756,00 грн. не підлягали погашенню, оскільки ОСОБА_3 не було надано до суду докази сплати судового збору, тобто не надано доказів понесення таких витрат, а отже не понесені витрати не підлягають відшкодуванню.

Інші вимоги не заявлялись ні до суду, ні до ліквідатора.

Таким чином, загальна сума вимог кредиторів, яку необхідно було погасити в ході ліквідаційної процедури у справі про банкрутство ФОП ОСОБА_2, становить 440000,00 грн.

Про визнання ФО П ОСОБА_2 банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури ліквідатором було повідомлено наступні установи: Чугуївську ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області, УПФУ в Чугуївському районі Харківської області, Чугуївський міський районний центр зайнятості, Чугуївське районне відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних, Чугуївську міжрайонну виконавчу дирекцію Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. У повідомленнях ліквідатором було запропоновано вказаним установам у разі наявності заявити свої кредиторські вимоги до боржника.

Також, ліквідатором направлено на адресу відділу державної виконавчої служби Чугуївського міськрайонного управління юстиції Харківської області повідомлення, в якому ліквідатор просив закінчити виконавчі провадження, які знаходяться на примусовому виконанні відділу щодо боржника; зняти всі накладені в рамках цих виконавчих проваджень арешти, про що письмово повідомити.

З метою розшуку та виявлення майна підприємця-банкрута ФОП ОСОБА_2 та включення його до ліквідаційної маси для подальшої реалізації, ліквідатором надіслано запити до органів, що здійснюють його реєстрацію та облік, а також до відділу ДВС ХРУЮ за місцезнаходженням банкрута, ВДВС Чугуївського МУЮ Харківської області, УДВС ГУЮ у Харківській області, ДВС України.

У відповідь ГТУЮ у Харківській області надало лист від 24.02.2016 № 07-23/07-31/4979, відповідно до якого перевіркою Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень встановлено, що виконавчі документи, стягувачем за якими є боржник, на виконанні в органах ДВС, підпорядкованих УДВС ГТУЮ у Харківській області та у ВПВР УДВС ГТУЮ у Харківській області не зареєстровано.

У відповідь Міністерство юстиції України надіслало лист №5986-0-33-16/20.5 від 01.03.2016, яким відмовило в наданні інформації.

Ліквідатором отримано Скорочений витяг з Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень №141162 від 09.03.2016 р., згідно з відомостями якого на даний час в Єдиному державному реєстрі виконавчих проваджень інформація відсутня.

Таким чином, дебіторської заборгованості виявлено не було.

Ліквідатором також отримані відповіді з Територіального управління Держгірпромнагляду по Харківській області, Чугуївської ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області, Державної інспекції сільського господарства в Харківській області, Регіонального сервісного центру МВС в Харківській області, Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті, Державної авіаційної служби України, Харківської обласної митниці ДФС у Харківській області, Департаменту цивільного захисту Харківської державної адміністрації, Департаменту регулювання депозитарної та розрахунково - клірингової діяльності НЦЦПФР, Управління Держгеокадастру у Чугуївському районі Харківської області, Управління Держземагентства м. Харків Х/о, з яких вбачається, що за ФО П ОСОБА_2 не виявлено зареєстрованого права власності на майно та майнові права.

Ліквідатором через мережу Інтернет, в якій відкрито безоплатний доступ до 9 баз даних та 11 інформаційно - довідкових систем щодо об'єктів промислової власності, на офіційному веб-сайті Державної служби інтелектуальної власності здійснено перевірку наявності в власності банкрута об'єктів інтелектуальної власності, патентів та інше. За параметрами пошуку ОСОБА_2 інформація у інформаційно-довідкових системах відсутня, "нічого не знайдено".

Ліквідатором отримано Витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна № 49122694 від 09.03.2016 р., відповідно до якого в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна відсутні записи про обтяження рухомого майна Боржника.

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна за кодом Боржника відсутня інформація.

Згідно з матеріалами справи, при зверненні з заявою про порушення справи про банкрутство, ОСОБА_2 вказав, що йому на праві власності належить нежитлова будівля літ. "А-2" заг.пл. 318,5 кв.м. за адресою : АДРЕСА_1, та нежитлова будівля літ. "А-2" заг.пл. 283,8 кв.м. за адресою : АДРЕСА_2.

Ліквідатором отримано Інформаційну довідку Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна №79790899, відповідно до якої право власності на вказану нежитлову будівлю зареєстровано за ТОВ юридична фірма "Захист" 08.09.2008 р. Відомостей про реєстрацію права власності за ОСОБА_2 Державний реєстр не містить.

Ліквідатором було встановлено, що рішенням господарського суду Харківської області від 15.04.2015 р. по справі № 922/1786/14, яке залишено без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 22.09.2015 р., визнано недійсними результати аукціону, проведеного 15.11.2013 р. товарною біржею "Ресурс-Інформ", оформлені протоколом N 6 про проведення відкритих торгів у формі аукціону, актом про передання права власності на куплене нерухоме від 15.11.2013 р., свідоцтвом про придбання нерухомого майна на аукціоні, виданим приватним нотаріусом Харківського МНО Макушевою Н.В. від 22.11.2013 р.

Відповідно до протоколу N 6 про проведення відкритих торгів у формі аукціону від 15.11.2013 р. на Товарній біржі "Ресурс-Інвест", нежитлову будівлю літ. "А-2", загальною площею 283,8 кв. м по АДРЕСА_2, було реалізовано переможцю аукціону громадянину ОСОБА_2, за ціною 92990,00 грн., які були перераховані ним на поточний рахунок N НОМЕР_3 у АТ "ОТП Банк", МФО 300528.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 22.09.2015 р. по справі № 922/1786/14 встановлено, що вимоги про повернення ОСОБА_2 сплачених коштів в сумі 92990,70 грн. не підлягають задоволенню

Таким чином, у результаті проведених ліквідатором дій було достовірно встановлено, що будь-яке майно у банкрута відсутнє, тобто повністю відсутня ліквідаційна маса, за рахунок реалізації якої кредиторські вимоги могли би бути задоволені. Зазначені відомості відповідно до ч.1 ст.46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" відображені у складеному ліквідатором акті інвентаризації майна банкрута та відповідних описах, та додаються до ліквідаційного звіту.

Відповідно до ч.3 ст.46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов'язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна. Ліквідатором складено ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у ФО ОСОБА_2 майна, який додається до ліквідаційного звіту.

Згідно з ч. 5 ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Відповідно до ч. 3 ст. 92 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" після завершення розрахунків з кредиторами фізична особа, визнана банкрутом, звільняється від подальшого виконання грошових вимог кредиторів, що були заявлені після визнання фізичної особи банкрутом, за винятком вимог, передбачених абзацом третім частини третьої цієї статті.

Абзацом третім ч. 3 ст. 92 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що вимоги кредиторів щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров'ю громадян, вимоги щодо стягнення аліментів, а також інші вимоги особистого характеру, які не були задоволені в порядку виконання постанови господарського суду про визнання фізичної особи банкрутом або які погашені частково чи не заявлені після визнання фізичної особи банкрутом, можуть бути заявлені після закінчення провадження у справі про банкрутство фізичної особи відповідно в повному обсязі або в незадоволеній їх частині в порядку, встановленому цивільним законодавством.

Таким чином, відповідно до ч.3 ст. 92 вищезазначеного Закону передбачено, що фізична особа звільняється від подальшого виконання усіх вимог кредиторів, що були заявлені після визнання фізичної особи банкрутом, за винятком вимог особистого характеру.

Таким чином, вимоги кредитора банкрута ФОП ОСОБА_2, зокрема вимоги кредитора ОСОБА_3 на суму 440000,00 грн., не були задоволені за недостатністю майна боржника та вважаються погашеними.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо затверджений звіт ліквідатора в порядку, передбаченому цим Законом.

Частиною 4 ст. 83 Закону встановлено, що у випадках, передбачених пунктами 4 - 7 частини першої цієї статті, господарський суд в ухвалі про припинення провадження у справі зазначає, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Законом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Про завершення ліквідаційної процедури ліквідатором повідомлено контролюючі органи.

В зв'язку з відсутністю документів, що відповідно до законодавства підлягають довгостроковому зберіганню та мають бути передані ліквідатором до архівної установи, документи на зберігання не передавались.

В зв'язку з тим, що банкрут не мав печатки, печатка не знищувалась.

На підставі вищевикладеного, враховуючи, що ліквідатор здійснив всі заходи з проведення ліквідаційної процедури банкрута, суду надані документи, що свідчать про завершення ліквідаційної процедури, в зв`язку з відсутністю у банкрута будь-яких активів, які можна було б направити на погашення кредиторської заборгованості, суд вважає за необхідне затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, припинити підприємницьку діяльність фізичної особи ОСОБА_2 та припинити провадження у справі на підставі п. 6 ч. 1 ст. 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Керуючись ст. ст. 45-46, п. 6 ст. 83, 92 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити наданий суду ліквідаційний звіт та ліквідаційний баланс. фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 (іпн. НОМЕР_1; адреса: 63523, АДРЕСА_3).

Припинити підприємницьку діяльність фізичної особи ОСОБА_2 (іпн. НОМЕР_1; адреса: 63523, АДРЕСА_3).

Зобов`язати державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запис про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи ОСОБА_2 (іпн. НОМЕР_1; адреса: 63523, АДРЕСА_3) та передати органам, які здійснювали облік, відповідне повідомлення про зняття фізичної особи - підприємця з обліку.

Визнати погашеними вимоги ФО П ОСОБА_3, іпн. НОМЕР_2, на суму 440000,00 грн.

Провадження у справі припинити.

Ухвалу направити ліквідатору, банкруту, кредитору, Головному управлінню статистики у Харківській області, відділу з питань банкрутства, державному реєстратору, Чугуївському міськрайонному ВДВС Головного територіального управління юстиції у Харківській області.

Суддя Яризько В.О.

Джерело: ЄДРСР 64979311
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку