open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 405/478/17

Провадження №2/405/102/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 лютого 2017 року Суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда Іванова Л.А., розглянувши клопотання позивача ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом, в якому просить розірвати шлюб, зареєстрований між нею (позивачем) та ОСОБА_2 21.07.2007 року відділом реєстрації актів цивільного стану по місту Шахтарську Шахтарського міськрайонного управління юстиції Донецької області, про що в книзі реєстрації шлюбів зроблено відповідний актовий запис за № 205.

Крім того, позивач подала клопотання за вх. 2150 від 02.02.2017 року, в якому просила, посилаючись на ч.2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», ст. ст. 82, 88 ЦПК України, звільнити її (позивача) від сплати судового збору за її позовом до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, обґрунтувавши клопотання тим, що не має коштів для сплати судового збору у сумі 640 грн. 00 коп., оскільки на її утриманні та догляді знаходиться їхні з відповідачем троє малолітніх дітей, зазначила, що вона переїхала до м. Кропивницький нещодавно з окупованої території, а саме з м. Шахтарськ, що підтверджується довідкою від 25.01.2017 року про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, не має власного житла та проживає у родичів, знаходиться на їх утриманні, також зазначила, що вона є не працевлаштованою, не має інших доходів, у зв’язку з чим сплата судового збору у вказаному розмірі призведе до погіршення її матеріального становища.

Встановлено, що позивачем заявлена вимога немайнового характеру – розірвання шлюбу, в зв'язку з чим, відповідно до підпункту 2 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір», із змінами внесеними згідно з Законом України № 1774-VIII від 06.12.2016 року за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Станом на 01.01.2017 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб визначено в розмірі 1 600 грн. 00 коп., у зв’язку з чим 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 640 грн. 00 коп.

Згідно з ч.2 ст. 79 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно з ч. 1 ст. 82 ЦПК України та ч. 1 ст. 8 Закону України “Про судовий збір” суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до ч.2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Враховуючи майновий стан позивача ОСОБА_1, приймаючи також до уваги, що на утриманні позивача знаходяться троє малолітніх дітей – син ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, син ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 та син ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3, крім того, відповідно до довідки від 25.01.2017 року № НОМЕР_1 управління соціального захисту населення виконавчого комітету Ленінської районної у м. Кіровограді ради, позивач ОСОБА_1 взята на облік внутрішньо переміщеної особи (зареєстроване місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_4, фактичне місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_5), не має власного житла та проживає у родичів, знаходиться на їх утриманні, не має інших доходів, вважаю за можливе звільнити позивача ОСОБА_1 від сплати судового збору при подачі позову до суду про розірвання шлюбу.

Відповідно до Закону України “Про судовий збір”, керуючись ст. 82 Цивільного процесуального кодексу України,–

У Х В А Л И В:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, - задовольнити.

Звільнити позивача ОСОБА_1 від сплати судового збору у розмірі 640 грн. 00 коп. при подачі до суду позову до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ленінського районного суду

м. Кіровограда Л.А. Іванова

Джерело: ЄДРСР 64696520
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку