open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 513/489/16-ц

Провадження № 2/513/29/17

Саратський районний суд Одеської області

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 лютого 2017 року Саратський районний суд Одеської області у складі: судді Бучацької А.І., секретаря Златіної О.І., позивачки ОСОБА_1, представника позивачки ОСОБА_2, представника Зорянської сільської ради Саратського району ОСОБА_3, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Сарата цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4, Головного управління державної міграційної служби України в Одеській області, Зорянської сільської ради Саратського району Одеської області, про виселення з житлового будинку,

В С Т А Н О В И В:

12 травня 2016 року позивачка звернулась до суду з позовом, в якому просить виселити відповідача ОСОБА_4 з житлового будинку № 189, розташованого по вул. І.С. Боєва в с. Зоря Саратського району Одеської області, без надання іншого жилого приміщення та зобов'язати Зорянську сільську раду Саратського району Одеської області зняти відповідача з реєстраційного обліку за вищевказаною адресою.

Свої вимоги обґрунтувала тим, що згідно рішення Саратського районного суду Одеської області від 01 березня 2016 року вона є власником зазначеного будинку. Відповідач був зареєстрований в цьому будинку на підставі договору найму від 09 вересня 2009 року терміном на один рік, тобто до 09 вересня 2010 року.

Вона неодноразово зверталась до ОСОБА_4 з вимогою про зняття з реєстраційного обліку. Проте він до цього часу не знявся з реєстраційного обліку. В спірному будинку він не проживає, а проживає в іншому будинку за адресою: вул. Троїцька, буд. № 244, в с.Зоря Саратського району Одеської області.

Позивачка та її представник у суді позов підтримали та просили його задовольнити, надали згоду на заочний розгляд справи.

Відповідач ОСОБА_4 та його представник ОСОБА_5, а також відповідач - Головне управління державної міграційної служби України в Одеській області, були неодноразово належним чином повідомлені про день, час та місце розгляду справи, проте в судове засідання не з'явились, не повідомили про поважні причини неявки та не надали заяви про розгляд справи за їхньої відсутності (а.с. 48, 53, 61, 63, 64, 71, 75, 78).

Згідно до ч.4 ст.169 ЦПК України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підстави наявних в ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

У зв'язку з чим, за згодою позивачки та її представника, на підставі ст.ст.224-225 ЦПК України суд вирішив справу на підставі наявних у ній доказів та постановив заочне рішення.

Заслухавши позивачку та її представника, які підтримали позов; представника Зорянської сільської ради Саратського району, який не заперечував проти задоволення позову, дослідивши та оцінивши письмові докази, суд приходить до наступного.

09 вересня 2009 року між ОСОБА_6, яка була власником будинку № 198, розташованого по вулиці Пушкіна в с. Зоря Саратського району Одеської області, та відповідачем ОСОБА_4 був укладений договір найму вказаного будинку строком на 1 рік. Договір укладений у письмовій формі та зареєстрований в Зорянській сільській раді Саратського району Одеської області (а.с.4).

За заявою відповідача від 09 вересня 2009 року про реєстрацію місця проживання його було зареєстровано у спірному будинку, підставою для реєстрації зазначено договір найму. ОСОБА_6 надала згоду на реєстрацію відповідача (а.с.5).

Згідно довідки Зорянської сільської ради Саратського району Одеської області від 18 квітня 2016 року № 595, за даними погосподарської книги № 15 р/р № 1353 ОСОБА_4 відповідно до договору від 09 вересня 2009 року здано у тимчасове користування житловий будинок по вул. Пушкіна (ОСОБА_7) № 189, терміном на 1 рік (а.с. 17).

Рішенням Саратського районного суду Одеської області за позивачкою ОСОБА_1 було визнано право власності у порядку спадкування на майно її матері, ОСОБА_6, померлої 07 січня 2014 року, у тому числі і на житловий будинок з господарським спорудами під номером сто вісімдесят дев’ять, розташований по вулиці Пушкіна в с. Зоря Саратського району Одеської області (а.с. 13).

Довідка Зорянської сільської ради Саратського району Одеської області № 549 від 18.04.2016 року підтверджує, що відповідач ОСОБА_4 зареєстрований ІНФОРМАЦІЯ_1, але фактично проживає у будинку за адресою с.Зоря, вул.Троїцька, 244, Саратського району Одеської області ( а.с.16).

Згідно акту від 01 лютого 2017 року, ОСОБА_4 фактично не проживає за адресою реєстрації по вул. І.С. Боєва, № 189, Саратського району Одеської області (а.с. 81).

Рішенням Зорянської сільської ради Саратського району Одеської області від 29 січня 2016 року № 44-У11 "Про перейменування назв вулиць в селі Зоря Саратського району Одеської області" вулиця Пушкіна перейменована у вулицю ОСОБА_7 (а.с.12).

Таким чином, між відповідачем та ОСОБА_6 був укладений договір найму спірного будинку строком на один рік, тому при вирішенні спору належить керуватись ст.ст. 158, 159, 168, 169 ЖК України.

Частиною 4 ст. 9 ЖК України визначено, що ніхто не може бути виселений із займаного жилого приміщення або обмежений у праві користування жилим приміщенням інакше як з

підстав і в порядку, передбачених законом.

Згідно зі статтями 158, 159 ЖК України наймач користується жилим приміщенням у будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, відповідно до договору найму жилого приміщення. Договір найму жилого приміщення укладається між власником будинку (квартири) і наймачем у письмовій формі з наступною реєстрацією у виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів або в органі управління, що ним утворюється. Договір повинен містити вказівку на предмет договору, строк, на який він укладається, визначати права і обов'язки наймодавця і наймача та інші умови найму.

Предметом договору найму в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, може бути як ізольоване, так і неізольоване жиле приміщення (кімната, зв'язана з іншою кімнатою спільним входом), а також частина кімнати. Не можуть бути самостійним предметом договору найму приміщення, непридатні для проживання (підвали тощо), а також підсобні приміщення (кухня, коридор, комора та ін.). Жиле приміщення здається наймачеві на визначений строк або без зазначення строку.

Частиною 1 ст.168 ЖК України визначено, що укладений на визначений строк договір найму жилого приміщення в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, припиняється після закінчення цього строку, і його може бути продовжено лише за угодою між наймачем і наймодавцем.

За статтею 169 ЖК України у разі припинення договору найму жилого приміщення в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, наймач і особи, які проживають разом з ним, зобов'язані звільнити жиле приміщення, а в разі відмовлення - підлягають виселенню в судовому порядку без надання іншого жилого приміщення.

Враховуючи, що строк договору найму, укладеного між відповідачем та ОСОБА_6 закінчився і після закінчення цього строку договір найму припинився, то відповідно до ст.169 ЖК України відповідача належить виселити зі спірного будинку без надання іншого жилого приміщення.

Суду не надано доказів на підтвердження того, що відповідач вселився у спірний будинок в якості члена сім'ї власника житлового будинку.

Посилання позивача та її представника на положення ст. ст. 317, 383, 391, 405 ЦК України, як на правові підстави своїх позовних вимог, суд вважає помилковими, оскільки зазначені норми не регулюють правовідносини, які виникли між позивачкою та відповідачем.

Статтею 7 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибрі місця проживання" встановлено, що зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Пунктом 26 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 року № 207 визначено, що зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення .

Таким чином, зняття з реєстрації відповідача здійснюється в порядку виконання рішення суду про виселення відповідача, після набрання рішенням законної сили.

Тому вимоги позивачки в частині зобов' язання Зорянської сільської ради Саратського району Одеської області зняти відповідача з реєстраційного обліку не підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.3-8,10,11, 60, 212-215, 224-225 ЦПК України, 158, 159, 169 ЖК України, суд

В И Р І Ш И В:

позов задовольнити частково. Виселити ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_3, зареєстрованого ІНФОРМАЦІЯ_4, проживаючого ІНФОРМАЦІЯ_5, паспорт серії АА № 868875, виданий Саратським РВ УМВС України в Одеській області 28 жовтня 1998 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, з житлового будинку № 189 по вул. І.С. Боєва в с.Зоря Саратського району Одеської області без надання іншого жилого приміщення.

В задоволенні решти позову відмовити.

Заява про перегляд заочного рішення може бути подана відповідачами до Саратського районного суду Одеської області протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області через Саратський районний суд Одеської області шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів після отримання копії рішення, а відповідачами - протягом десяти днів з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя А. І. Бучацька

Джерело: ЄДРСР 64630110
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку