open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 359/1045/17-к

Справа № 1-кс/359/211/2017

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до інформації та документів

09 лютого 2017 р. м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду в Київській області ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора Бориспільської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 , старшого слідчого1-го відділення з розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів Слідчого відділу Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Київській області ОСОБА_4 , розглянувши у судовому засіданні, в залі Бориспільського міськрайонного суду в Київській області клопотання про надання тимчасового доступу до інформації та документів, яка знаходиться у володінні Комунального медичного закладу Бориспільської районної ради « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 31.08.2016 року за №12016110100001772, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

08.02.2017 року до Бориспільського міськрайонного суду надійшло клопотання старшого слідчого1-го відділення з розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів Слідчого відділу Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Київській області ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до інформації та документів, які знаходяться у володінні Комунального медичного закладу Бориспільської районної ради « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме: до оригіналу журналу реєстрації амбулаторних хворих лікаря ОСОБА_5 за 2016 рік, оригіналу корінця листка непрацездатності Серія АДБ №022408 виданий гр. ОСОБА_6 з можливістю їх вилучення.

В обґрунтування вказаного клопотання слідчий зазначила, що Слідчим відділом Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016110100001772 від 31.08.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 358 КК України, за фактом використання завідомо підробленого документа.

В ході досудового розслідування встановлено, що в період часу з 11.07.2016 по 15.07.2016 начальник відділу фінансового планування фінансового забезпечення ДП МА « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_6 була відсутня на роботі протягом робочого часу. Також остання не повідомила свого безпосереднього керівника начальника служби фінансового забезпечення ОСОБА_7 про причину відсутності на роботі та не відповідала на її телефонні дзвінки. При цьому 13.07.2016 на робочий номер телефону ОСОБА_7 зателефонувала невідома жінка, яка не представилася та повідомила, що ОСОБА_6 з 10.07.2016 перебуває за кордоном.

Відповідно до наказу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » №11-17/2-538 (розпорядження) про надання відпустки начальник відділу фінансового планування служби фінансового забезпечення ОСОБА_6 в період з 18.07.2016 по 20.07.2016 перебувала у щорічній основній відпустці згідно з графіком.

21.07.2016 в день виходу на роботу після щорічної відпустки, ОСОБА_6 надала бухгалтеру-касиру відділу банківських операцій СФЗ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_8 , як особі відповідальній за облік робочого часу, листок непрацездатності серія АДБ №022408, виданий лікарем комунального медичного закладу Бориспільської районної ради « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 . Відповідного до вказаного листка ОСОБА_6 перебувала на амбулаторному лікуванні і була звільнена від роботи у період з 11.07.2016 по 15.07.2016.

Згідно п. 1 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним Наказом N 532/274/136-ос/1406 від 03.11.2004 ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, листок непрацездатності - це багатофункціональний документ, який є підставою для звільнення від роботи у зв`язку з непрацездатністю та з матеріальним забезпеченням застрахованої особи в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів.

Відповідно до п. 1.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої Наказом N455 від 13.11.2001 ІНФОРМАЦІЯ_4 , тимчасова непрацездатність працівників засвідчується листком непрацездатності. Згідно п.п. 1.6 та 1.7 вказаної вище інструкції видача документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність здійснюється лікуючим лікарем (фельдшером) при пред`явленні паспорта чи іншого документа, який засвідчує особу непрацездатного, а також видача та продовження документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, здійснюються тільки після особистого огляду хворого лікуючим лікарем (фельдшером), про що робиться відповідний запис у медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого з обґрунтуванням тимчасової непрацездатності.

Крім того, згідно даних міжвідомчої підсистеми «Аркан» встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , закордонний паспорт ЕК203042 через пропускний пункт терміналу « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » 10.07.2016 о 08 год. 27 хв. виїхала рейсом №185 в напрямку «Київ-Рига», а 20.07.2016 о 13 год. 41 хв. через вище зазначений пропускний пункт в`їхала рейсом №186 «Рига-Київ», що підтверджується також інформацією бази даних ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Тому, на підставі вище викладеного, можна дійти висновку, що 11.07.2016 ОСОБА_6 не мала можливості проходити особистий огляд лікуючим лікарем, оскільки фізично остання у період з 10.07.2016 по 20.07.2016 перебувала за межами державного кордону України.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що під час видачі листка непрацездатності особа ставить свій підпис на відривній частині даного листка, яка залишається в закладі, який видав вказаний листок непрацездатності.

У зв`язку з розслідуванням даного кримінального провадження виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які знаходяться у володінні Комунального медичного закладу Бориспільської районної ради « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) а саме: до оригіналу журналу реєстрації амбулаторних хворих лікаря ОСОБА_5 за 2016 рік, оригіналу корінця листка непрацездатності Серія АДБ №022408 виданий гр. ОСОБА_6 з можливістю їх вилучення.

Інформація, що міститься у вказаних документах має істотне значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, остання підлягає вивченню і в подальшому направленню для проведення почеркознавчої експертизи та технічної експертизи документів, також може бути використана як доказ, оскільки містить відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та осіб, які причетні до його вчинення.

За відсутності вказаних документів у органа досудового розслідування відсутня можливість використати у ході розслідуванні відомості, що в них містяться. Крім того, іншим шляхом, окрім дослідження та отримання оригіналів вказаних документів, встановити обставини, що підлягають з`ясуванню неможливо.

Крім цього, у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вищевказаних документів, що може виключити можливість встановлення всіх обставин вчиненого злочину, тому клопотання про тимчасовий доступ до документів необхідно розглянути без виклику представників володільця витребовуваної інформації.

Виходячи з вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Відповідно ст.107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів не проводилася, оскільки учасники процесуальної дії про застосування фіксації не заявили

Розглянувши клопотання, заслухавши думку прокурора, вивчивши матеріали кримінального провадження, суд вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідност.25 КПК Українивбачається, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Згідно ч.4ст.38 КПК Україниорган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Згідно ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших дій, передбачених цим кодексом

Так, відповідно до вимог ч.2 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Крім того, сторона кримінального провадження в порядку, передбаченому главою 15 КПК України, має право під час досудового розслідування чи суду, згідно з положеннями ст.160 КПК України, звернутись до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Разом з тим, положеннями ч.2 ст.160 КПК України встановлені чіткі вимоги до змісту клопотання, з яким звертається сторона кримінального провадження до слідчого судді, при цьому в змісті клопотання, серед іншого повинно бути зазначено значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч.1 п. 4 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Відповідно до ч. 2 ст. 21 Закону України «Про інформацію» конфіденційною є інформація про фізичну особу, а також інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб`єктів владних повноважень.

Згідно до ст. 505 ЦК України комерційною таємницею є інформація, яка є секретною у тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв`язку з цим має комерційну цінність та була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію. Комерційною таємницею можуть бути відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру, за винятком тих, які відповідно до закону не можуть бути віднесені до комерційної таємниці.

У відповідності до постанови Кабінету Міністрів Україні «Про перелік відомостей, що не становлять комерційної таємниці» від 09.08.1993 № 661 встановлено, що комерційну таємницю не становлять: установчі документи, документи, що дозволяють займатися підприємницькою чи господарською діяльністю та її окремими видами; інформація за всіма встановленими формами державної звітності; дані, необхідні для перевірки обчислення і сплати податків та інших обов`язкових платежів; відомості про чисельність і склад працюючих, їхню заробітну плату в цілому та за професіями й посадами, а також наявність вільних робочих місць; документи про сплату податків і обов`язкових платежів; інформація про забруднення навколишнього природного середовища, недотримання безпечних умов праці, реалізацію продукції, що завдає шкоди здоров`ю, а також інші порушення законодавства України та розміри заподіяних при цьому збитків; документи про платоспроможність; відомості про участь посадових осіб підприємства в кооперативах, малих підприємствах, спілках, об`єднаннях та інших організаціях, які займаються підприємницькою діяльністю; відомості, що відповідно до чинного законодавства підлягають оголошенню.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування кримінального провадження виникла необхідність в отримані документів, що знаходяться у володінні Комунального медичного закладу Бориспільської районної ради « ІНФОРМАЦІЯ_1 » .

Крім того, в судовому засіданні сторона кримінального провадження, яка звернулась з даним клопотанням до слідчого судді про тимчасовий доступ до документів, відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України, довела, що у будь-який інший спосіб не може здобути інформацію, яка має значення для встановлення обставин у даному кримінальному провадженні, в тому числі, що вказана інформація може бути використана як доказ у кримінальному провадженні.

Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що вищезазначені документи знаходяться у володінні Комунального медичного закладу Бориспільської районної ради « ІНФОРМАЦІЯ_1 » і мають істотне значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому клопотання підлягає задоволенню.

Оскільки ухвала не перешкоджає здійсненню права юридичної чи фізичної особи на підприємницьку діяльність, то відповідно вимог ст. 309 ч.1 п.10 КПК України дана ухвала оскарженню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 110, 159-166, 223, 309, 369-372 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого1-го відділення з розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів Слідчого відділу Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Київській області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до документів задовольнити .

Надати старшому слідчому Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_4 та старшому слідчому Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області капітану поліції ОСОБА_9 тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Комунального медичного закладу Бориспільської районної ради « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: до оригіналу журналу реєстрації амбулаторних хворих лікаря ОСОБА_5 за 2016 рік, оригіналу корінця листка непрацездатності Серія АДБ №022408 виданий гр. ОСОБА_6 з можливістю їх вилучення.

Строк дії ухвали один місяць з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до документів, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, на підставі ухвали слідчого судді (суду), може бути проведено обшук за місцем знаходження речей і документів, що підлягають огляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 64614507
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку