open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 140/94/17

Провадження № 2/140/261/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про залишення позовної заяви без руху

17.01.2017 року суддя Немирівського районного суду Вінницької області Алєксєєнко В.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання правочину дійсним, визнання права власності на майно, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 подала до Немирівського районного суду позовну заяву до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання правочину дійсним, визнання права власності на майно.

Розглянувши заяву та додані до неї матеріали, суд дійшов висновку, що подана заява не відповідає вимогам пунктів ст. 119 ЦПК України, відповідно до яких позовна заява повинна містити: зміст позовних вимог, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги та зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування, до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору, перелік документів, що додаються до заяви.

Частиною 3 статті 6 Закону України «Про судовий збір» визначено, що за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об’єднано дві і більше вимоги немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про судовий збір», ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою становить 0,4 розміру розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу, що становить 640 грн.

Ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

Так позивачем згідно квитанції сплачено судовий збір за вимоги майнового характеру в розмірі 694,89 грн. відповідно до ціни позову 69489 грн.

Тому позивачу на підтвердження позовних вимог необхідно доплатити судовий збір в розмірі 640 грн. за вимогу немайнового характеру.

В позовній заяві не вказано як порушені права позивача саме відповідачами, відсутні посилання на докази спору саме між сторонами та ухилення відповідачів від нотаріального посвідчення. Не вказано про те, яким чином не посвідчений нотаріально договір заважає позивачу реалізувати свої права.

Суд при розгляді справи зобов’язаний перевірити, чи є такі угоди законними, чи мав право відчужувач на розпорядження майном, яке продається, чи не порушуються при цьому права інших осіб.

Відповідно до матеріалів доданих до позовної заяви у приватній спільній частковій власності відповідача ОСОБА_2 та покійного ОСОБА_4 знаходиться по 1/3 частини житлового будинку, що розташований по вул. Морозюка, 2, Немирівського районного району Вінницької області.

Позивачу потрібно зазначити докази та надати їм документальне підтвердження щодо належності 1/3 частини будинку, що розташований за адресою: вул. Морозюка, в с. Перепеличчя Немирівського району Вінницької області ОСОБА_3 (довідки із сільської ради, виписки з погосподарських книг) та фактичного успадкування його ОСОБА_2 (довідки із сільської ради, звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини). Не зазначено про наявність чи відсутність спадкоємців на обов’язкову частку у спадщині.

Крім того, позивачу потрібно уточнити свої позовні вимоги, оскільки він просять суд визнати за ними право власності житловий будинок, що розташований за адресою: вул. Морозюка, в с. Перепеличчя Немирівського району Вінницької області, який є спадковим будинком, який до дня смерті фактично належав 1/3 частина покійному ОСОБА_4, 1/3 частина відповідачу ОСОБА_2

Відсутня довідка чи успадкував відповідач ОСОБА_3 1/3 частину вищевказаного житлового будинку.

Також до матеріалів позовної заяви не додано постанову нотаріуса про відмову у вчинення нотаріальної дії.

Відсутність письмового звернення позивача до нотаріуса, а також відсутність постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії, позбавляє дійти висновку суд про наявність достатньо обґрунтованого припущення про порушення або невизнання прав позивача.

Таким чином, позивачу необхідно, на підтвердження позовних вимог і наявності правового характеру спору (наявності спору про право), надати суду постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Крім того, до позовної заяви не додано копії всіх документів для відповідача.

До позовної заяви не долучено належно засвідчених копій доказів (документів), зазначених у самій позовній заяві, ксероксні відбитки яких до уваги не беруться, тому що за змістом ч. 2 ст. 59, ст. 64 ЦПК України, ст. ст. 1, 2 Закону України «Про інформацію», ДСТУ 2732:2004 «Діловодство й архівна справа; терміни та визначення понять» у визначених законом випадках достовірними доказами підтвердження певних обставин в судових справах є лише оригінали чи належно засвідчені копії письмових доказів.

Згідно ч. 1 ст. 121 ЦПК України, суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє заявника і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п’яти днів з дня отримання заявником ухвали.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 119, 121 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання правочину дійсним, визнання права власності на майно залишити без руху, надавши позивачу строк для виправлення, зазначених у ухвалі недоліків протягом 5 днів з дня отримання ухвали.

Роз’яснити позивачу, що у разі не виправлення недоліків позовна заява вважатиметься не поданою та повертається позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 64471903
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку