open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа номер 237/154/17

Провадження номер 2-о/237/40/17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.02.17 року м. Курахове

Мар 'їнський районний суд Донецької області у складі:

головуючого судді: Кучко Я.Ю.

при секретарі: Мишко Д.О.

за участю заявника ОСОБА_1

за участю представника заінтересованої особи Мокрої Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Курахове Донецької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа Мар'їнський районний центр зайнятості про встановлення факту припинення трудових відносин,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме встановлення факту припинення трудових відносин, у якій вказала, що 29.10.2012 року між нею та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_3 був укладений трудовий договір, відповідно до умов якого вона була прийнята на посаду менеджера-економіста, про що було здійснено запис до трудової книжки. Трудовий договір між ними був зареєстрований в державній службі зайнятості.

Заявник стверджує, що в листопаді 2014 року внаслідок бойових дій на території Донецької області, з метою збереження свого життя та здоров'я вона була вимушена покинути місце своєї роботи та у зв'язку з цим не мала можливості належним чином розірвати трудові відносини з роботодавцем, які фактично припинилися 06.11.2014 року, але факт їх припинення не підтверджений. Встановити місце знаходження роботодавця вона також не може, внаслідок чого від незалежних він неї підстав вона не може припинити (розірвати) трудові відносини, а відповідно не може і працевлаштуватися до іншого роботодавця, або зареєструватися у державній службі зайнятості. Тому, для постановки до центру зайнятості, заявник просить суд встановити факт припинення нею трудових відносин із ФОП ОСОБА_3 06 листопада 2014 року.

В судовому засіданні заявник просить задовольнити заяву у повному обсязі.

Представник зацікавленої особи проти задоволення заяви не заперечує.

Вивчивши матеріали справи, надані суду докази, вислухавши пояснення учасників, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав:

Судом встановлено, що 29.10.2012 року між ФОП ОСОБА_3 та ОСОБА_1 29.10.2012 року було укладено трудовий договір № 05011205577/4, який 29.10.2012 року був зареєстрований в державній службі зайнятості (а.с.17).

З матеріалів справи вбачається, що 22.09.2006 року між ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, 19.12.1974 року було зареєстровано шлюб відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Мар'їнського районного управління юстиції, про що було складено відповідний актовий запис № 89, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб від 24.10.2006 року НОМЕР_2. Після державної реєстрації шлюбу, заявник змінила прізвище з дівочого - «ОСОБА_1» на прізвище чоловіка - «ОСОБА_1» (а.с.6).

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 чоловік заявниці ОСОБА_6 помер, у зв'язку з чим шлюбні відносини між подружжям були припинені, що підтверджується копією свідоцтва про смерть, виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Мар'їнського районного управління юстиції 15.12.2010 року НОМЕР_3 зроблено відповідний актовий запис № 154, після його смерті заявниця прізвища не змінювала (а.с.7).

З матеріалів справи вбачається, що 17.05.2014 року між ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_3, було зареєстровано шлюб відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Мар'їнського районного управління юстиції, про що було складено відповідний актовий запис № 40, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб від 17.05.2014 року НОМЕР_4.Після державної реєстрації шлюбу, заявник змінила прізвище з - «ОСОБА_1» на прізвище чоловіка - «ОСОБА_1» (а.с.11).

Таким чином, судом встановлено, що заявник по справі ОСОБА_1, мала прізвище «ОСОБА_1» у той період часу, коли уклала трудовий договір з ФОП ОСОБА_3.

З інформації, що міститься на сайті Міністерства Юстиції України, вбачається, що ФОП ОСОБА_3 був ліквідований 26.05.2015 року.

Крім того, заявником до матеріалів позовної заяви було копію повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної-особи-підприємця від 26.05.2015 року та копію опису документів, що надаються фізичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичною-особою-підприємцем за її рішення» (а.с.18, 19).

З матеріалів справи також вбачається, що ОСОБА_3 подав до Покровського центру зайнятості заяву, в якій просить звільнити найманого працівника ОСОБА_1 у зв'язку з закриттям ним приватного підприємництва (а.с.20).

Згідно з вимогами ч.1 ст. 38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли звільнення з роботи за власним бажанням зумовлене неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання) власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Відповідно до вимог п.5 ч.2 ст.234 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч.2 ст.256 ЦПК України, а також Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року за № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно вимог ч. 1 ст. 257 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання, яким є житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає постійно або тимчасово (абз. 5 ст. 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»).

Відповідно до розпорядження КМУ від 07.11.2014 року № 1085-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення», м. Донецьк визначено даним переліком як населений пункт, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 07 жовтня 2016 року переїхала до м. Курахове разом із сім'єю, де була взята на облік, як тимчасово переміщена особа, що підтверджується копією довідки, виданою Управлінням соціального захисту населення Мар'їнської районної держаної адміністрації в Донецькій області № 0000003780 (а.с.12).

Згідно з ч.1 ст.48 КЗпП України трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Відповідно до ч.4 ст.48 КЗпП України до трудової книжки працівника заносяться відомості про роботу, заохочення та нагороди за успіхи в роботі на підприємстві, в установі, організації.

З матеріалів справи вбачається, що 29.10.2012 року ОСОБА_1 була прийнята на посаду адміністратора по трудовому договору, зареєстрованому за номером 05011205577/4 у Донецькому міському центрі зайнятості, про що було здійснено запис до її трудової книжки за номером 3, трудова книжка НОМЕР_5 (а.с.21-22).

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що на теперішній час трудові відносини між сторонами фактично не існують, процедура розірвання трудового договору відповідно до законодавства України про працю не виконана, відповідач не з'являється в службу зайнятості для зняття з реєстрації трудового договору, а тому вимоги позивача в частині його розірвання є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Оскільки з наданих документів вбачається, що трудові відносини ФОП ОСОБА_3 та ОСОБА_1 припинилися 06.11.2014 року, але трудовий договір не знятий з реєстрації, то суд вважає за можливе встановити даний факт.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 208, 212-215, 256-259 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа Мар'їнський районний центр зайнятості, про встановлення факту припинення трудових відносин задовольнити.

Встановити факт припинення трудових відносин між ОСОБА_1 та фізичною-особою підприємцем ОСОБА_3 з 06 листопада 2014 року, які виникли на підставі трудового договору від 29 жовтня 2012 року, що є підставою для реєстрації у державній службі зайнятості.

Рішення може бути оскаржене в Апеляційний суд Донецької області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя Кучко Я.Ю.

Дата документу 01.02.2017

Джерело: ЄДРСР 64456302
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку