open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 2а-5077/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 жовтня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої-судді – ОСОБА_1

розглянувши у порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом управління Пенсійного Фонду України в Деснянському районі м. Чернігова до Відкритого акціонерного товариства “Чернігівгазбуд” про стягнення витрат на виплату та доставку пенсій,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач 30.09.2010 року звернувся до суду з адміністративним позовом до Відкритого акціонерного товариства “Чернігівгазбуд” і просить стягнути заборгованість по відшкодуванню пільгових пенсій, призначених за списком № 2 у сумі 12994,74 грн., мотивуючи тим, що відповідач зобов'язання щодо своєчасності сплати вказаних витрат не виконав, тому заборгованість підлягає стягненню в примусовому порядку.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає наступне:

Встановлено, що Відкрите акціонерне товариство “Чернігівгазбуд” зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Чернігова як страхувальник, який сплачує страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з 10.04.1996 року за № 25050190.

Відповідно до п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.91 року N 1788-XII на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за Списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно ст.2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" об'єктом оподаткування для платників збору є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 цього закону.

Згідно ст. 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" на обов'язкове державне пенсійне страхування встановлюється ставка збору у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим пункту 1 статті 2 цього Закону, а саме фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Статтею 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що страхові внески – кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього закону.

Розділ 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. № 64/8663, визначає порядок визначення розміру сум, що підлягають відшкодуванню на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах та порядок їх відшкодування. Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення обставин.

Позивачем було направлено розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", які було отримано відповідачем (а.с 9-13).

Відповідно до підпункту 6.8 пункту 6 Інструкції підприємства зобов’язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму пенсій.

Таким чином, Відкрите акціонерне товариство "Чернігівгазбуд" зобов'язане сплатити на користь управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Чернігова заборгованість по відшкодовуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Згідно розрахунку позивача сума заборгованості відповідача з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 за липень-вересень 2010 року становить 12994,74 грн. Така сума заборгованості Відкритим акціонерним товариством "Чернігівгазбуд" у добровільному порядку не сплачена.

З урахуванням наведеного позовні вимоги підтверджуються матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню повністю.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити.

Стягнути на рахунок управління (пр. Перемоги, 139, м. Чернігів, 14013, п/р 25605303011155 в ОПЕРВ ЧОУ Ощадбанку, МФО 353553, код 21395284) з Відкритого акціонерного товариства “Чернігівгазбуд” (пр. Миру, 225а, м. Чернігів, 14000, код 03335735) суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за пунктом “б”-“з” статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, в сумі 12994,74 грн.

Постанова набирає законної сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у порядок і строки, передбачені статтями 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Бородавкіна С.В.

Джерело: ЄДРСР 64371326
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку