open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 2а-4674/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2010 р.

м.Чернігів Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючої судді - Кашпур О.В.

при секретарі - Косолаповій М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Варвинської міжрайонної державної податкової інспекції до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Колос" про стягнення податку з доходів фізичних осіб,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач 06.09.2010 року звернувся до суду з позовом до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Колос" і просить стягнути з відповідача суму утриманого та нарахованого, але не сплаченого (неперерахованого) до бюджету податку з доходів фізичних осіб за I, II квартал 2010 року в сумі 43878,79 грн., мотивуючи вимоги тим, що відповідач належні платежі до бюджету не сплачує.

В судовому засіданні представник позивача свої вимоги підтримав просив їх задовольнити в повному обсязі, посилаючись на обставини, зазначені в позовній заяві.

Представник відповідача позовні вимоги не визнав, просив в їх задоволенні відмовити, в обґрунтування заперечень пояснив, що відповідач не має фінансових зобов’язань зі сплати податку з доходів фізичних осіб перед Варвинською МДПІ, навпаки має такі зобов’язання лише перед найманими працівниками, вважає що Варвинська МДПІ на мала права пред’являти вимоги до відповідача.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає наступне:

Встановлено, що СВК "Колос" зареєстроване Срібнянською районною державною адміністрацією 22.03.2000р. Перебуває на обліку в ДПІ в Борзнянському районі як платник податків з 23.03.2000р.

Відповідно до п.п. 4 п. 1 ст. 14 Закону України «Про систему оподаткування» податок на доходи фізичних осіб належить до загальнодержавних податків та зборів (обов'язкових платежів):

Відповідно до п.3 ч.1 ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування" платник податків зобов'язаний сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законодавством терміни.

Згідно ч. 1 ст. 20 Закону України «Про систему оподаткування» контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів) здійснюється державними податковими органами та іншими державними органами в межах повноважень, визначених законами.

СВК "Колос" подано до Срібнянського відділення Варвинської МДПІ районі податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за I, II квартал 2010 року. Згідно поданих розрахунків товариством за I квартал 2010 року нараховано до сплати в бюджет податок з доходів фізичних осіб в сумі 30278 грн.70 коп., II квартал 2010року – 48600 грн. 09 коп. По даних особового рахунку за 2010 рік платником перераховано до бюджету податок в сумі 35000,00 грн., таким чином не перерахованою до бюджету залишається сума податку в розмірі 43878,79 грн.

Відповідно до п.п. 8.1.1, 8.1.2 п. 8.1 ст. 8 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, утримує податок від суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену у відповідних пунктах статті 7 цього Закону.

Податок підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки не мають права приймати платіжні документи на виплату доходу, які не передбачають сплати (перерахування) цього податку до бюджету. Якщо оподатковуваний дохід нараховується, але не виплачується платнику податку особою, що його нараховує, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету у строки, встановлені законом для місячного податкового періоду.

Згідно п. 17.1 ст. 17 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів у вигляді заробітної плати, є працедавець (самозайнята особа), який виплачує такі доходи на користь платника податку (такої самозайнятої особи).

Підпунктом «а» п. 19.2 ст. 19 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» передбачено, що особи, які відповідно до цього Закону мають статус податкових агентів, зобов'язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, який виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати та за її рахунок.

Відповідно до п. 20.2 ст. 20 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» фінансово відповідальними за порушення норм цього Закону є такі особи при порушенні правил нарахування, утримання та сплати до бюджету податку з доходів платника податку, що здійснюються особами, визначеними цим Законом податковими агентами, - такі особи.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача суми утриманого та нарахованого, але не сплаченого (неперерахованого) до бюджету податку з доходів фізичних осіб за I, II квартал 2010 року підлягають задоволенню, оскільки СВК "Колос" є податковим агентом, а тому є фінансово відповідальним за нарахування та сплату податку з доходів фізичних осіб, однак належні платежі до бюджету не вносить.

Відповідно до вимог статті 3 Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Колос" суму утриманого та нарахованого, але не сплаченого (неперерахованого) до бюджету податку з доходів фізичних осіб за 1-й, 2-й квартал 2010 року в сумі 43878,79 грн. та перерахувати на рахунок Місцевого бюджету Горобіївської сільської ради, № 33219800700498, код одержувача 21406858 УДК в Чернігівській області, МФО банку 853592.

Постанова набирає законної сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у порядок і строки, передбачені статтями 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя підпис ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 64346677
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку