open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

У К Р А Ї Н А

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

№201/188/17-п

3/201/117/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 січня 2017 року м. Дніпро

Суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська Мельниченко С.П., розглянувши справу про адміністративне правопорушення, що надійшла з Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відносно ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, працюючої фінансовим директором ПАТ «Дніпропетровськгаз», яка мешкає за адресою: м. Дніпро, просп. Воронцова, 75/296, притягнутої за ст.188-40 КУпАП,

ВСТАНОВИВ:

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення встановлено, на офіційному сайті ПАТ «Дніпропетровськгаз» у мережі Інтернет ( https://dp.104.ua) у розділі «Інформація для клієнтів» щомісяця, починаючи з вересня 2015 року по липень 2016 року, оприлюднюються графіки проведення планового технічного обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання у Дніпропетровській області з персональними даними споживачів природного газу.

Так, у процесі огляду вказаного Інтернет-ресурсу було виявлено, що за гіперпосиланнями https://dp.104.ua/ua/for-clients/do-uvagi-klijentiv/id/grafik-planovogo-tehnichnogo-obslugovuvannja-vnutr13818, графік ПТО за вересень 2015 року, https://dp.104.ua/ua/for-clients/do-uvagi-klijentiv/id/grafik-planovogo-tehnichnogo-obslugovuvannja-vnutr 14103, графік ПТО за жовтень 2015 року, https://dp.104.ua/ua/for-clients/do-uvagi-klijentiv/id/grafik-planovogo-tehnichnogo-obslugovuvannja-vnutr 14539, графік ПТО за листопад 2015 року, https://dp.104.ua/ua/for-clients/do-uvagi-klijentiv/id/grafik-planovogo-tehnichnogo-obslugovuvannja-vnutr 15054, графік ПТО за грудень 2015 року, https://dp.104.ua/ua/for-clients/do-uvagi-klijentiv/id/grafik-planovogo-tehnichnogo-obslugovuvannja-vnutr 15620, графік ПТО за січень 2016 року, https://dp.104.ua/ua/for-clients/do-uvagi-klijentiv/id/grafik-planovogo-tehnichnogo-obslugovuvannja-vnutr 16901, графік ПТО за лютий 2016 року, https://dp.104.ua/ua/for-clients/do-uvagi-klijentiv/id/grafik-planovogo-tehnichnogo-obslugovuvannja-vnutr 17264, графік ПТО за березень 2016 року, https://dp.104.ua/ua/for-clients/do-uvagi-klijentiv/id/grafik-planovogo-tehnichnogo-obslugovuvannja-vnutr 17736, графік ПТО за квітень 2016 року, https://dp.104.ua/ua/for-clients/do-uvagi-klijentiv/id/grafik-planovogo-tehnichnogo-obslugovuvannja-vnutr 18193, графік ПТО за травень 2016 року, https://dp.104.ua/ua/for-clients/do-uvagi-klijentiv/id/grafik-planovogo-tehnichnogo-obslugovuvannja-vnutr 18692, графік ПТО за червень 2016 року, https://dp.104.ua/ua/for-clients/do-uvagi-klijentiv/id/grafik-planovogo-tehnichnogo-obslugovuvannja-vnutr 19101, графік ПТО за липень 2016 року, у вільному доступі з можливістю завантаження розміщено текстові файли у форматі «doc» та «xls», що містять таблиці із персональними даними споживачів природного газу, а саме: прізвищем, іменем, по батькові споживача; відомостями про його місце проживання, вулицях, будинок, номер квартири, населений пункт, номером особового рахунку. Деякі з розміщених за цими посиланнями документів також містять відомості про засоби звязку зі споживачем, номер його телефону, а також його майно, наявність у житловому приміщенні газових приладів, опалювального обладнання, із зазначенням їх моделі та кількості.

У звязку цим, у рамках здійснення контролю за додержанням законодавства про хаист персональних даних відповідно до пункту 5 частини 1 статті 23 ЗУ «Про захист персональних даних» на адресу ПАТ «Дніпропетровськгаз» було направлено обовязкову для виконання вимогу заступника Керівника Секретаріату Уповноваженого від 14.07.2017 року № 3-7-І269656.16-1/04-96 про припинення не законного поширення, оприлюднення, персональних даних споживачів, відомостей про їх прізвище, імя, по батькові, номери засобів звязку, наявність у житловому приміщенні газових приладів, опалювального обладнання, із зазначенням їх моделі та кількості, на офіційному сайті ПАТ «Дніпропетровськгаз» у мережі Інтернет ( https://dp.104.ua), їх видалення та вжиття заходів щодо унеможливлення доступу до них сторонніх осіб.

Крім того, з метою прийняття рішення про складання протоколу про адміністративне правопорушення, передбачене ч.4 ст.188-39 КУпАП, у вказаній вимозі йшлося про необхідність надати відомості про посадову особу ПАТ «Дніпропетровськгаз», за чиїм наказом, дорученням, на офіційному сайти компанії в мережі Інтернет (https://dp.104.ua), оприлюднювалися графіки проведення планового технічного обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання у Дніпропетровській області з персональними даними споживачів природного газу.

У відповідь на вказану вимогу до Секретаріату Уповноваженого надійшов лист ПАТ «Дніпропетровськгаз» від 25.07.2016 № 11/3-0410 за підписом в.о. Голови Правління ПАТ «Дніпропетровськгаз» ОСОБА_1, у якому повідомлялося про те, що розміщені на офіційному сайті ПАТ «Дніпропетровськгаз» у мережі Інтернет (https://dp.104.ua) графіки проведення планового технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у Дніпропетровській області з персональними даними споживачів природного газу 22.07.2016 було видалено.

Проте, як вбачається з вказаного листа, попри вимогу заступника керівника Секретаріату Уповноваженого від 14.07.2016 №3/7-І269656.16-1/04-96 в.о. Голови Правління ПАТ «Дніпропетровськгаз» ОСОБА_1 не надала відомостей про посадову особу ПАТ «Дніпропетровськгаз», за чиїм наказом, дорученням на офіційному сайті компанії в мережі Інтернет (https://dp.104.ua) оприлюднювалися графіки проведення планового технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у Дніпропетровській області з персональними даними споживачів природного газу, посилаючись на те, що посадова особа ПАТ «Дніпропетровськгаз», за розпорядженням якої оприлюднювалися графіки проведення планового технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у Дніпропетровській області з персональними даними споживачів природного газу, не надавала згоду ПАТ «Дніпропетровськгаз» на поширення її персональних даних, а Уповноважений не має права вимагати персональні дані фізичних осіб від підприємств, установ, організацій.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 22 Закону України «Про захист персональних даних» Уповноважений у межах повноважень, передбачених законом здійснює контроль за додержанням законодавства про захист персональних даних. Із цією метою згідно з пунктом З частини 1 статті 23 цього Закону Уповноважений має право отримувати на свою вимогу та мати доступ до будь-якої інформації, документів, володільців або розпорядників персональних даних, які необхідні для здійснення контролю за забезпеченням захисту персональних даних, у тому числі доступ до персональних даних, відповідних баз даних чи картотек, інформації з обмеженим доступом.

Відповідно до частини 2 статті 14 Закону України «Про захист персональних даних» поширення персональних даних без згоди субєкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначених законом, і лише, якщо це необхідно в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Частиною 1 статті 11 Закону України «Про захист персональних даних» визначено вичерпний перелік підстав для обробки персональних даних особи. При цьому згода субєкта персональних даних є лише однією з підстав для такої обробки, а за наявності підстав, передбачених пунктами 2-6 частини 1 статті 11 цього Закону, обробка персональних даних здійснюється без згоди субєкта персональних даних. Так, зокрема, серед законних підстав для такої обробки, в тому числі й збирання, окрім згоди субєкта персональних даних на обробку його даних, серед іншого є дозвіл на обробку персональних даних, наданий володільцю персональних даних відповідно до закону виключно для здійснення його повноважень (пункт 2 частини 1 цієї статті).

Згідно з частиною 4 статті 19 Закону України «Про захист персональних даних» органи державної влади та органи місцевого самоврядування мають право на безперешкодний і 'езоплатний доступ до персональних даних відповідно до їх повноважень.

Пунктом 5 частини 1 статті 13 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» визначено, що Уповноважений має право на ознайомлення з документами, у тому числі тими, що містять інформацію з обмеженим доступом, та отримання їх копій в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, обєднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, органах прокуратури, включаючи справи, які знаходяться в судах.

З наведеного випливає, що окрема згода субєкта персональних даних на передачу відомостей про нього у відповідь на запит субєкта владних повноважень при реалізації ним визначених законом повноважень щодо витребування конфіденційної інформації про особу не вимагається. Відтак, володілець, розпорядник персональних даних зобовязаний надати субєкту владних повноважень у відповідь на його запит, поданий відповідно до вимог частини 4 статті 16 Закону України «Про захист персональних даних», персональні дані особи, що необхідні для реалізації покладених на нього законом повноважень.

Відтак, ігнорування в.о. Голови Правління ПАТ «Дніпропетровськгаз» ОСОБА_1 вимоги заступника Керівника Секретаріату Уповноваженого щодо надання персональних даних особи з метою складення відносно неї протоколу про адміністративне правопорушення унеможливлює здійснення Уповноваженим повноважень щодо поновлення порушених прав заявника на захист персональних даних.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» для забезпечення діяльності Уповноваженого утворюється секретаріат, який є юридичною особою, має свій рахунок у банку та печатку встановленого зразка.

Згідно з підпунктом 1 пункту 4 «Положення про Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», затвердженого наказом Уповноваженого від 20.06.2012 № 4/8-12, Секретарат Уповноваженого відповідно до покладених на нього завдань здійснює моніторинг додержання конституційних прав і свобод людини і громадянина.

З вказаною метою згідно з підпунктом 1 пункту 5 вказаного Положення Секретаріат Уповноваженого має право запитувати й одержувати в установленому порядку інформацію, документи, від органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, їх посадових та службових осіб.

Водночас пунктом 7 «Положення про Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» передбачено, що за дорученням Уповноваженого працівники Секретаріату мають право діяти від імені Уповноваженого та представляти його інтереси з усіма правами, що надані чинним законодавством України.

Так, згідно з наказом Уповноваженого від 28.04.2016 № 212/к «Про виконання обовязків представника Уповноваженого з питань захисту персональних даних» станом на 14.07.2016 обовязки представника Уповноваженого з питань захисту персональних даних виконувала заступник Керівника Секретаріату Уповноваженого ОСОБА_2 у звязку з відсутністю Керівника Секретаріату Уповноваженого ОСОБА_3

З аналізу вказаних норм випливає, що на заступника Керівника Секретаріату Уповноваженого поширюються загальні гарантії діяльності Уповноваженого, відтак відмова від співпраці з ним, у тому числі ненадання інформації, необхідної для виконання покладених на Секретаріат Уповноваженого завдань із здійснення контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних, тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Таким чином, ненадавши у відповідь на вимогу заступника Керівника Секретаріату Уповноваженого від 14.07.2016 №3/7-1269656.16-1/04-96 у листі ПАТ «Дніпропетровськгаз» від 25.07.2016 № 11/3-0410 відомостей про посадову особу ПАТ «Дніпропетровськгаз», за чиїм наказом (дорученням) на офіційному сайті компанії в мережі Інтернет (https://dp.104.ua) оприлюднювалися графіки проведення планового технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у Дніпропетровській області з персональними даними споживачів природного газу, в.о. Голови Правління ПАТ «Дніпропетровськгаз» ОСОБА_4 не виконала законні вимоги представника Уповноваженого, чим 25.07.2016 у м. Дніпрі (вул. Шевченка, 2) вчинила адміністративне правопорушення, передбачене статтею 188-40 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме невиконання законних вимог представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Як вбачається з протоколу, правопорушення було вчинено 25.07.2016 року.

Таким чином, на момент розгляду 23 січня 2017 року, передбачений ч. 2 ст. 38 КУпАП тримісячний строк притягнення до адміністративної відповідальності з дня вчинення правопорушення минув, в звязку з чим у відповідності до ст. 247 п. 7 КУпАП накладення на ОСОБА_1 адміністративного стягнення не можливе, а провадження по даній справі підлягає закриттю.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 38, 247 п. 7, 283, 284 КУпАП України,

ПОСТАНОВИВ:

Справу про адміністративне правопорушення у відношенні ОСОБА_1, притягнутої ст. 188-40 КУпАП України на підставі п. 7 ст. 247 КУпАП України закрити, у звязку з закінченням строків, передбачених статтею 38 КУпАП.

Постанову може бути оскаржено до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Постанова набрала чинності:

Суддя: ОСОБА_5

Джерело: ЄДРСР 64254021
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку