open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1003/1799/2012

2-а/1003/4138/2012

Категорія 100

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 травня 2012 року cуддя Білоцерківського міськрайонного суду Кошель Л. М. , розглянувши у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до управління соціального захисту населення Білоцерківської міської ради про стягнення грошової компенсації за невикористану санаторно-курортну путівку,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з вказаним адміністративним позовом, посилаючись на те, що він є постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи категорія 4 , згідно ст.23 Закону України « Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» має право на першочергове забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою чи компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Поскільки відповідач відмовив позивачу у наданні санаторно-курортної путівки або виплаті грошової компенсації замість неї, позивач просив суд визнати протиправною відмову відповідача виплатити йому компенсацію за невикористану санаторно-курортну путівку за період з 01.06.2010 р. по 01.06.2011 р. та стягнути з відповідача на його користь компенсацію за невикористану санаторно-курортну путівку за період з 01.07.2010 р. по 01.07.2011 р. в сумі 5 800 грн.

У відповідності до ст.183-2 КАС України справу розглянуто в порядку скороченого провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов не обгрунтований і до задоволення не підлягає з таких підстав.

Відповідно до п.2 ст.23 Закону України « Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» \ далі Закон\ громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 4, надається право на першочергове забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою або путівкою на відпочинок чи компенсація вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно ст.62 Закону України « Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» застосування Закону провадиться у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, рішення якого є обов»язковим для виконання міністерствами та іншими центральними органами державної виконавчої влади України, місцевими органами державної виконавчої влади, всіма суб»єктами господарювання, незалежно від їх відомчої підпорядкованості та форм власності.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2000 р. № 800 затверджено Положення про організацію оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи \ далі Положення\. Згідно п.3 Положення щорічне оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чоронобильської катастрофи організовують, разом з іншими органами, і органи соціального захисту населення.

Відповідно до п. п.6, 10 Положення громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, забезпечується путівками на підставі письмової заяви та медичної довідки за формою 070-У. Згідно п.8 Положення дані про кількість громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які подали заяви щодо виділення путівок для санаторно-курортного лікування чи відпочинку в наступному році або виплати грошової компенсації, подаються до органів, що організовують оздоровлення, до 15 жовтня поточного року.

Згідно п.17 Положення у разі самостійної організації санаторно-курортного лікування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплачується компенсація середньої вартості путівки у розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України.

Судом встановлено, що позивач є постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи категорія 4, що підтверджується копією посвідчення.

В судовому засіданні встановлено, що 18.07.2011 р. позивач звернувся до управління соціального захисту населення Білоцерківської міської ради з вимогою виплатити йому компенсацію за невикористану у 2011 році санаторно-курортну путівку, на яку в передбачений законодавством строк отримав відмову з посиланням на недодержання заявником вищевказаних вимог Положення.

Оцінивши всі представлені сторонами докази, суд прийшов до висновку, що відмовляючи позивачу у компенсації за невикористану санаторно-курортну путівку, відповідач діяв правомірно у відповідності з вищевказаними вимогами Положення, оскільки позивач, бажаючи отримати санаторно-курортну путівку, не подавав до управління соціального захисту населення протягом 2010-2011 років в строк до 15 жовтня відповідну заяву та медичну довідку форми 070-У, а тому відповідач і не мав змоги розглянути питання щодо виділення йому санаторно-курортної путівки.

Крім того, з пояснень позивача встановлено, що протягом 2010-2011 років він не здійснював самостійного санаторно-курортного лікування.

Таким чином, суд вважає за необхідне відмовити позивачу в задоволенні позову за безпідставністю вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.23,62 Закону України « Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», Положенням про організацію оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2000 р. № 800, ст.ст.9,11,14,70,71,158-163, 183-2 КАС України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Відмовити у задоволенні позову.

Постанова суду може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Білоцерківський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня отримання її копії.

Суддя ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 64224268
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку