open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 603/2/17

Провадження № 3/603/7/2017

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"20" січня 2017 р. м. Монастириська

Суддя Монастириського районного суду Тернопільської області Іванчук В. М. розглянувши матеріали, які надійшли від Управління Держпраці у Тернопільській області про притягнення до адміністративної відповідальності: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителя ІНФОРМАЦІЯ_2, працюючого на посаді селищного голови смт. Коропець Монастирського району Тернопільської області, до адміністративної відповідальності не притягувався,

- за ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення, -

В С Т А Н О В И В :

Від Управління Держпраці у Тернопільській області до Монастириського районного суду Тернопільської області надійшли матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП).

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення №19-12-038/267 від 26.12.2016 року, ОСОБА_1 працюючи на посаді селищного голови смт. Коропець Монастирського району Тернопільської області порушив встановлені терміни виплати заробітної плати працівникам, зокрема, заробітна плата медичним працівникам Коропецької селищної ради протягом травня-листопада 2016 року виплачувалась два рази на місяць пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Крім того, в Коропецькій селищній раді заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

В судовому засіданні ОСОБА_1 свою вину у вчиненні зазначеного адміністративного правопорушення не визнав та пояснив, що заборгованість по виплаті заробітної плати та заробітної плати за весь час щорічної відпустки виникла у зв’язку з тим, що кошти на виплату зазначених нарахувань надходили на розрахунковий рахунок установи із запізненням.

Проаналізувавши зібрані по справі докази та дослідивши матеріали адміністративної справи, суд приходить до висновку, що в діях ОСОБА_1 відсутні ознаки адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 41 КУпАП України, виходячи з наступного.

Згідно із ч.1 ст. 41 КУпАП адміністративна відповідальність за вказаною статтею настає у випадку порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі, терміну надання посадовими особами підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та фізичними особами - підприємцями працівникам, у тому числі колишнім, на їхню вимогу документів стосовно їх трудової діяльності на даному підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи - підприємця, необхідних для призначення пенсії (про стаж, заробітну плату тощо), визначеного Законом України «Про звернення громадян», або надання зазначених документів, що містять недостовірні дані, порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення, а також інші порушення вимог законодавства про працю.

Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення № 19-12-038/267 від 26 грудня 2016 року, ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 41 КУпАП, оскільки в ході перевірки встановлено, що останнім порушено строки виплати заробітної плати та виплат за час щорічної відпустки, зокрема, ОСОБА_2 яка працює медичною сестрою в Коропецькій дільничній лікарні, за період відпустки з 12.12.2016 року по 31.12.2016 року виплату нарахувань здійснено 15.12.2016 року.

На підтвердження вини ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 41 КУпАП до справи додано: витяг з акту перевірки додержання суб’єктами господарювання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування №19-12-038/391; копію довідки про стан виплати заробітної плати у Коропецькій дільничній лікарні станом на 23.12.2016 року; копію довідки про стан надання та оплати щорічних відпусток працівникам Коропецької дільничної лікарні.

Згідно ч.ч. 1,4 ст. 115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата; заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Як вбачається зі змісту протоколу про адміністративне правопорушення №19-12-038/267 від 26.12.2016 року, ОСОБА_2, яка працює на посаді медичної сестри в Коропецькій дільничній лікарні, за період відпустки з 12.12.2016 року по 31.12.2016 року виплата відпускних проведена 15.12.2016 року.

Згідно повідомлення Коропецької селищної ради Монастирського району Тернопільської області №13/0212 від 10.01.2017 року, фінансування Коропецької дільничної лікарні проводиться за рахунок медичної субвенції, яка розподіляється на видатки первинної та вторинної медицини у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України №1188 від 09.12.2015 року із розрахунку 35% на первинну та 65% на вторинну медицину, що поступає 2 рази на місяць на розрахунковий рахунок УДКСУ в Монастирському районі 1 та 15 числа кожного місяця. Заробітна плата даної установи виплачується 2 рази на місяць: 15-16 та 30-31 числа кожного місяця.

Згідно зазначеного повідомлення заборгованість по виплаті заробітної плати та заробітної плати за весь час щорічної відпустки виникла у зв’язку з тим, що кошти на виплату зазначених нарахувань надійшли на розрахунковий рахунок установи із запізненням.

Судом встановлено, що виплата заробітної плати та заробітної плати за час щорічної відпустки проводиться 2 рази на місяць в порядку надходження коштів на розрахунковий рахунок установи, тому, здійснення виплати заробітної плати працівникам та заробітної плати за час щорічної відпустки проводиться 15-16 та 30-31 числа кожного місяця, у звязку з чим, виплату нарахувань ОСОБА_2 за період відпустки з 12.12.2016 року по 31.12.2016 року здійснено 15.12.2016 року.

Крім того, як вбачається з копії платіжного доручення №62 (№71315920) від 13.12.2016 року, заборгованість по виплаті заробітної плати та заробітної плати за весь час щорічної відпустки погашена.

Враховуючи наведене, суд прийшов до висновку, що затримка виплати зазначених у протоколі про адміністративне правопорушення №19-12-038/267 від 26.12.2016 року нарахувань відбулась не з вини ОСОБА_1, що виключає наявність в діях останнього складу адміністратвиного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 41 КУпАП.

У відповідності до роз’яснень, які містяться в ч.2 п.19 постанови Пленуму Верховного Суду України від 01.11.1996 року №9 «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя», визнання особи винуватою, може мати місце лише за умови доведеності її вини. Відповідно до ст.7 КУпАП, ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв'язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом.

Згідно з п.1 ч.1 ст. 247 КУпАП провадження по справі не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за відсутністю події чи складу адміністративного правопорушення.

Враховуючи наведене, суд вважає, що провадження у справі про адміністративне правопорушення стосовно ОСОБА_1 підлягає закриттю у зв’язку відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 41 КУпАП.

Керуючись ст.ст. 247, 280, 283 Кодексу України про адміністративні правопорушення, суд -

УХВАЛИВ :

Провадження по адміністративній справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення закрити у зв’язку із відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

На постанову суду може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Тернопільської області через Монастириський районний суд протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя:

ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 64219052
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку