open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

_____________________________________________

10002, м-н Путятинський, 3/65, телефон/факс: (0412) 481-604, 481-637 e-mail: inbox@apladm.zt.court.gov.ua

Головуючий у 1-й інстанції: Грипіч Л.А.

Суддя-доповідач:Охрімчук І.Г.

УХВАЛА

"18" січня 2017 р. Справа № 564/1980/16-а

Суддя Житомирського апеляційного адміністративного суду Охрімчук І.Г., вирішуючи питання відповідно до ст. 189 КАС України про прийняття апеляційної скарги Управління Пенсійного фонду України в Костопільському районі Рівненської області на постанову Костопільського районного суду Рівненської області від "02" грудня 2016 р. у справі за позовом ОСОБА_2 до Управління Пенсійного фонду України в Костопільському районі Рівненської області про визнання протиправними дій суб'єкта владних повноважень та зобов'язання вчинити дії ,-

ВСТАНОВИВ:

Постановою Костопільського районного суду Рівненської області від 02.12.2016р. позов задоволено.

Не погоджуючись з прийнятим судовим рішенням, відповідач звернувся до суду апеляційної інстанції зі скаргою.

Ухвалою суду від 26.12.2016р. скаргу Управління Пенсійного фонду України в Костопільському районі Рівненської області залишено без руху, оскільки вона не відповідала вимогам ст.187 КАС України, а саме подано до суду документу про сплату судового збору. Цією ж ухвалою відмовлено відповідачу в задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору.

11.01.2017р. електронною поштою та 13 січня засобами поштового зв'язку на адресу суду від скаржника надійшло клопотання, в якому Управління Пенсійного фонду України в Костопільському районі Рівненської області просить суд прийняти апеляційну скаргу до провадження, у зв'язку з набранням чинності з 01.01.2017р. Закону України від 06.12.2016р. №1774-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України", яким внесено зміни до ст.5 Закону України "Про судовий збір", та визначено, що Пенсійний фонд України та його органи звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Вирішуючи питання щодо задоволення вищевказаного клопотання відповідача, суд виходить з такого.

Однією з основних засад судочинства, визначеною пунктом 8 частини третьої статті 129 Конституції України, є забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, крім випадків, установлених законом.

Особам, які беруть участь у справі, а також особам, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, згідно зі статтею 13 КАС забезпечується право на апеляційне та касаційне оскарження рішень адміністративного суду у випадках та порядку, встановлених цим Кодексом.

З матеріалів справи вбачається, що апеляційна скарга подана 13.12.2016 року, що підтверджено реєстраційним штампом вхідної кореспонденції суду першої інстанції.

Суд наголошує на тому, що на момент подачі апеляційної скарги діяв Закон України "Про судовий збір" з урахуванням змін до вказаного Закону, що набрали чинності з 01.09.2015 року, відповідно до вимог якого пільг щодо сплати судового збору Пенсійним фондом України та його територіальними органами передбачено не було.

Відповідно до ч.2 ст. 5 КАС України провадження у адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи. З огляду на це, судовий збір слід сплачувати виходячи з ставок чинних на час подачі позовної заяви та апеляційної скарги.

Відтак, суд вважає необґрунтованим клопотання апелянта про прийняття скарги до провадження без сплати судового збору, оскільки його дія закону, на яку посилається скаржник, поширюється на правовідносини, що виникли після 01.01.2017 року, а відповідно до ст. 5 Закону України "Про судовий збір" (в редакції з 01.09.2015 року), як вже зазначалось, пільг щодо сплати судового збору Пенсійним фондом України та його територіальними органами передбачено не було.

Таким чином, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання Управління Пенсійного фонду України в Костопільському районі Рівненської області про прийняття скарги до провадження.

Ухвала суду про залишення апеляційної скарги без руху вручена відповідачу 04 січня 2017 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

З огляду на те, що станом на 18 січня 2017 року апелянтом не виконані вимоги ухвали Житомирського апеляційного адміністративного суду від 26.12.2016 року про залишення апеляційної скарги без руху (не подано документ, що підтверджує сплату судового збору), є підстави для повернення апеляційної скарги.

Керуючись ст.ст. 108, 187, 189 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

УХВАЛИВ:

Відмовити Управлінню Пенсійного фонду України в Костопільському районі Рівненської області в задоволенні клопотання про прийняття скарги до провадження без сплати судового збору.

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Костопільському районі Рівненської області на постанову Костопільського районного суду Рівненської області від "02" грудня 2016 р. у справі за позовом ОСОБА_2 до Управління Пенсійного фонду України в Костопільському районі Рівненської області про визнання протиправними дій суб'єкта владних повноважень та зобов'язання вчинити дії повернути особі, яка її подала.

Копію ухвали разом із доданими до скарги матеріалами направити особі, яка подала апеляційну скаргу. Іншим особам, які беруть участь у справі, надіслати копію цієї ухвали.

Ухвала може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Суддя І.Г. Охрімчук

Роздруковано та надіслано:р.л.п.

1- в справу:

2 - позивачу/позивачам: ОСОБА_2 АДРЕСА_1

3- відповідачу/відповідачам: Управління Пенсійного фонду України в Костопільському районі Рівненської області вул.Грушевського,34 А,м.Костопіль,Рівненська область,35000

- ,

Джерело: ЄДРСР 64151794
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку